Η κυβέρνηση «δουλεύει» τους ελεύθερους επαγγελματίες – Φόβοι για επέκταση των μέτρων σε εταιρείες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η στήλη σε ανύποπτο χρόνο είχε αποκαλύψει την, τότε, επικείμενη επίθεση της κυβέρνησης στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, γνωστούς και ως ελεύθερους επαγγελματίες. Η κίνηση του αρμόδιου υπουργού να δεχθεί άρση των τεκμηρίων σε περίπτωση που δεχθούν έλεγχο οι ελεύθεροι επαγγελματίες από την εφορία είναι τουλάχιστον κυνική. Και αυτό γιατί στο υπουργείο γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Όπως σχολιάζουν στην αγορά όταν ξεκινά φορολογικός έλεγχος δεν τελειώνει σε σύντομο διάστημα αφενός, αφετέρου οι διαδικασίες απαιτούν έξοδα για τους ελεγχόμενους… και βεβαίως στο 99% των περιπτώσεων βγαίνουν έξω δαπάνες, ανεβάζοντας τον φόρο.

Άλλωστε, με αυτό το φορολογικό σύστημα το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση είναι να στραγγαλίσει τον ελεύθερο επαγγελματία που έχει μία εργασία και αμείβεται με χαμηλό μισθό. Το ενδιαφέρον στοιχείο, που δείχνει και τον εμπαιγμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, είναι πως διαδικασία αμφισβήτησης των τεκμηρίων διαβίωσης υπάρχει και σήμερα!

Ξέρετε πόσοι έκαναν χρήση της πρόβλεψης για έλεγχο από την εφορία προκειμένου να αρθούν αυτά τα τεκμήρια; Από τους 8,8 εκατ. φορολογούμενος μόλις…47 το 2022! Την ίδια στιγμή κύκλοι της αγοράς εκφράζουν την ανησυχία τους μήπως η σημερινή κίνηση που πλήττει τους ελεύθερους επαγγελματίες επεκταθεί και σε νομικά πρόσωπα όπως οι ΟΕ και ΕΕ.

Από την κυβέρνηση διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, αλλά η αγορά ανησυχεί. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή, η οποία στη χώρα μας είναι εκτεταμένη. Να πληρώσουν όμως όσοι πραγματικά φοροδιαφεύγουν, οι οποίοι εύκολα μπορούν να εντοπιστούν από τις δαπάνες και τις κινήσεις που κάνουν στους λογαριασμούς τους. Ιδιαίτερα σε ένα κράτος που επαίρεται για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών και την τεχνολογική μετάβαση…

Από την Εστία της Κυριακής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ