Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Μόνο πέντε από τις 180 οικογένειες του χωριού Δαμάσι Τυρνάβου, έχουν λάβει την αποζημίωση για το σεισμό του Μαρτίου 2021

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οργή και συνάμα απελπισία προκαλεί η είδηση ότι μόλις πέντε από τις συνολικά 180 οικογένειες του χωριού Δαμάσι Τυρνάβου, που είδαν την ζωή τους να καταρρέει, στο σεισμό του Μαρτίου 2021, έχουν λάβει την αποζημίωση του κράτους, προκειμένου να φτιάξουν νέα σπίτια για να μείνουν.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Κοινότητας Δαμασίου, Γιώργος Τσανάκας, εδώ και σχεδόν τρία χρόνια άνθρωποι κάθε ηλικίας, πολλοί από αυτούς με σοβαρά προβλήματα υγείας, εξακολουθούν να ζουν σε κοντέινερ! Ο ίδιος εξηγεί πως η τεράστια καθυστέρηση των αποζημιώσεων οφείλεται στην υποστελέχωση της Διεύθυνσης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), με συνέπεια να έχει μείνει στάσιμη η εξέταση των φακέλων που κατέθεσαν οι κάτοικοι.

«Αν δε δοθούν τα χρήματα για την ανοικοδόμηση ή την επισκευή των σπιτιών, τα οποία δικαιούμαστε οι κάτοικοι, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ποιος μηχανικός θα ξεκινήσει κάποιο έργο, αν δεν έχει χρήματα ο λογαριασμός του πελάτη του; Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν καταθέσει το φάκελο στην αρμόδια υπηρεσία, την ΔΑΕΦΚ, αλλά εκείνη καθυστερεί να τους εξετάσει, λόγω τεράστιας υποστελέχωσης αλλά και του φόρτου εργασίας μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Κοντεύουν τρία χρόνια από τον σεισμό και χρήματα έχουν πάρει μόνο πέντε οικογένειες επί συνόλου 180. Έχουμε εξήντα σπίτια κόκκινα και άλλα 120 κίτρινα. Οι πρώτες προκαταβολές έχουν δοθεί αλλά με τα χρήματα αυτά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα», επεσήμανε ο πρόεδρος.

Ενδεικτικό των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στην κοινότητα, ελλείψει πόρων, είναι το γεγονός ότι ορισμένοι από τους κατοίκους του Δαμασίου έχουν επιλέξει να μένουν με δική τους ευθύνη στα χαρακτηρισμένα ως κίτρινα σπίτια τους, προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και κυρίως τα γεωργικά τους μηχανήματα. Τέλος, ο πρόεδρος εξήγησε πως οι κάτοικοι θα επιδιώξουν να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο με πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, οι οποίοι επίσης μένουν σε κοντέινερ, προκειμένου το αίτημά τους να έχει μεγαλύτερη απήχηση.

Δόθηκαν 1,3 εκατομμύρια ευρώ

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τυρνάβου, Γιάννης Κόκουρας, κάνει σαφές πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, πόσοι κάτοικοι προχώρησαν τη διαδικασία με την κατάθεση των φακέλων. Ωστόσο, υποστήριξε πως στο Δαμάσι υπάρχουν σπίτια που κατασκευάζονται, γεγονός που αποδεικνύει πως όσοι κάτοικοι είχαν έτοιμους τους φακέλους τους, πήραν τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο έχει δοθεί το συνολικό ποσό του 1,3 εκατομμυρίων ευρώ ως πρώτες αποζημιώσεις προς τους κατοίκους του Δαμασίου.

«Από τους πρώτους οκτώ μήνες μετά τον σεισμό δόθηκαν τα ειδικά βοηθήματα στους κατοίκους και το βοήθημα για τις οικοσκευές, συνολικού ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. Για κάθε κόκκινο σπίτι δόθηκαν 14.000 ευρώ, για κάθε κίτρινο 8.000 ευρώ και για κάθε πράσινο σπίτι 4.000 ευρώ. Επίσης, ο δήμος ολοκλήρωσε την κατεδάφιση συνολικά 148 κόκκινων κατοικιών», εξήγησε στο ethnos.gr o κ. Κόκουρας και συμπλήρωσε:

«Δεν μπορώ να ξέρω, πόσοι από τους κατοίκους ανέθεσαν την υπόθεσή του σπιτιού τους σε μηχανικό και κατέθεσαν τον φάκελο στην αρμόδια υπηρεσία. Πάντως, ήδη ένα σπίτι είναι έτοιμο, άλλα τρία κατασκευάζονται και άλλα τριάντα επισκευάζονται. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι κάτοικοι κινήθηκαν γρήγορα και πήραν την έγκριση και τα χρήματα. Οι κάτοικοι πρέπει να καταλάβουν ότι χωρίς πλήρη φάκελο δεν μπορούν να πάρουν την έγκριση και τα χρήματα. Υπάρχουν φάκελοι με πολλές παρατηρήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ