Κόκκινα δάνεια: κόκκινα» δάνεια Οι 10 από τους 11 πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταψήφισαν και δήλωσαν «παρών» στα τρία επίμαχα άρθρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόνο με τις «γαλάζιες» ψήφους των 158 βουλευτών της συμπολίτευσης εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη για τα «κόκκινα» δάνεια και τους servicers.

Μπορεί οι 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης να καταψήφισαν επί της αρχής του το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ωστόσο η ονομαστική ψηφοφορία στάθηκε η αφορμή για την υπό σύσταση Κοινοβουλευτική Ομάδα των αποχωρησάντων να διαχωρίσει τη θέση της από τον ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά από όταν αποχώρησε από τους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, οι 10 από τους 11 πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταψήφισαν και δήλωσαν «παρών» στα τρία επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια στα οποία είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία η Κουμουνδούρου. Πρόκειται για τα άρθρα 7, 38 και 40, τα οποία αφορούν τη λειτουργία των servicers! Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε το γεγονός ότι ο μειονοτικός βουλευτής Φερχάτ Οζγκιούρ αποφάσισε να καταψηφίσει τα εν λόγω άρθρα, εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους 10, συντασσόμενος με αυτόν τον τρόπο με τους μέχρι πρότινους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι με τη νέα του πολιτική στέγη. Σημειωτέον πως το πρώτο από τα τρία άρθρα (άρθρο 7) θεσπίζει ακατάσχετο -ακόμα και για χρέη προς το Δημόσιο- λογαριασμό για τους servicers, ενώ το δεύτερο (άρθρο 38) προβλέπει πως ως servicer μπορεί να λογίζεται ακόμα και μη εποπτευόμενος από την ΤτΕ οργανισμός. Όσον αφορά το άρθρο 40, αυτό προβλέπει την παράταση ως το τέλος Ιουνίου του 2024 στις άδειες λειτουργίας των servicers χωρίς νέα δικαιολογητικά.

Σκανδαλώδης διάταξη

Η ονομαστική ψηφοφορία την οποία αιτήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε και τη σκανδαλώδη διάταξη για την εξαίρεση από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου των συναλλαγών του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για ρύθμιση την οποία κατέθεσε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, με την οποία προβλέπεται η απαλλαγή από κάθε αστική ευθύνη έναντι τρίτων για πράξεις ή παραλείψεις τους για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ. Με την ίδια τροπολογία εξαιρούνται από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι συναλλαγές του ΤΑΙΠΕΔ, με την κυβέρνηση επί της ασυλίας για τα μεγαλοστελέχη του Ταμείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ