200 ​​εκατομμύρια ευρώ ετησίως θα δίνει η Ιταλια για τη μετεγκατάσταση μεταναστών στην Αλβανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιταλική κυβέρνηση, σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το απόγευμα της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου, ενέκρινε το νομοσχέδιο -επικύρωση της συμφωνίας συνεργασίας- για τη μετανάστευση μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας, όπου δύο κέντρα, το ένα για την αναγνώριση μεταναστών και το άλλο που προορίζεται για την παραμονή τους, θα κατασκευαστούν έως τον Ιούνιο του 2024. Στη συνεδρίαση προστέθηκαν λεπτομέρειες για τους όρους εφαρμογής της συμφωνίας και για την οικονομική κάλυψη.

Ωστόσο, γνωρίζουμε λίγα περισσότερα για τη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας, που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο και επικρίθηκε σκληρά από την αντιπολίτευση.

Μόνο οι μετανάστες που εντοπίζονται από ιταλικά πολεμικά πλοία σε διεθνή ύδατα θα μπορούν να μεταφερθούν απευθείας στο κέντρο αναγνώρισης που θα εγκατασταθεί στο λιμάνι Σεντζίν της Αλβανίας.

Το κείμενο καθορίζει τις λεπτομέρειες για τις συνεντεύξεις μεταξύ μεταναστών – που θα τοποθετηθούν στο κέντρο κράτησης Gjader – και του δικηγόρου τους.

Θα πραγματοποιούνται μέσω σύνδεσης βίντεο. Το ίδιο και για τις ακροάσεις των δικαστών της Ρώμης που θα πρέπει να αποφανθούν επί των προσφυγών που υποβάλλουν οι μετανάστες.

Όλα τα έξοδα διαχείρισης, που υπολογίζονται στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως, θα βαρύνουν την Ιταλία.

Το κείμενο διευκρινίζει ότι η διάρκεια κράτησης στην Αλβανία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 18 μήνες και ότι τελικά η ικανότητα υποδοχής θα είναι 3.000 μετανάστες το μήνα.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για εξέταση και έγκριση στη Βουλή πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που αποβιβάστηκαν στην Ιταλία από την 1η Ιανουαρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου: 152.882 σε σύγκριση με 95.758 την ίδια περίοδο το 2022.

Afp

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ