Ισραήλ: Σχεδιάζουν να πλημμυρίσουν τις σήραγγες της Χαμάς με θαλασσινό νερό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ισραήλ έχει προετοιμάσει σχέδιο για να πλημμυρίσει το σύστημα σηράγγων της Χαμάς κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας με νερό που θα αντλήσει από τη Μεσόγειο Θάλασσα, ανέφερε τη Δευτέρα η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τον περασμένο μήνα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) τοποθέτησαν πέντε μεγάλες αντλίες νερού κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι στην πόλη της Γάζας, ικανές να πλημμυρίσουν το υπόγειο δίκτυο των σηράγγων μέσα σε λίγες εβδομάδες, αντλώντας χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για το σχέδιο τον περασμένο μήνα, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα το εφαρμόσει.

Οι απόψεις για το θέμα στην κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ήταν ανάμεικτες: ορισμένοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία για το ισραηλινό σχέδιο, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Ισραήλ να καταστρέψει τις σήραγγες.

Οι ανησυχίες περιλαμβάνουν πιθανή ζημιά στους υδροφόρους ορίζοντες και στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας, εάν το θαλασσινό νερό και οι επικίνδυνες ουσίες από τις σήραγγες εισχωρήσουν σε αυτούς.

«Δεν είμαστε σίγουροι πόσο αποτελεσματική θα είναι μια πλημμύρα γιατί κανείς δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες των σηράγγων και της περιοχής γύρω από αυτές», σημειώνει η WSJ επικαλούμενη άτομο που γνώριζε για το σχέδιο.

«Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν θα είναι αποτελεσματικό γιατί δεν ξέρουμε πως θα στραγγιστεί το θαλασσινό νερό στις σήραγγες, όπου κανείς δεν έχει πάει ποτέ πριν».

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ