Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Συγκλονιζει το θύμα του κυκλώματος trafficking στην Αθήνα: 50 ραντεβού με πακιστανους καθημερινά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχηγός του κυκλώματος ήταν μια πρώην εκδιδόμενη γυναίκα, η οποία μάλιστα έπαιρνε το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής από τους πελάτες, την ώρα μάλιστα που απειλούσε τα θύματα ότι θα πρέπει να κάνουν δεκάδες ραντεβού καθημερινά για να μπορέσουν να συντηρηθούν και να καλύψουν τα βασικά τους έξοδα. Προκειμένου να τις πείσουν να έρθουν στη χώρα, τους υπόσχονταν ότι θα τους βρουν δουλειά με καλή αμοιβή και καλές συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα. Αφού τα θύματα έρχονταν στην Αθήνα, στη συνέχεια τις μετέφεραν σε διαμέρισμα στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου έπαιρναν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Τότε αποκαλύπτονταν η παγίδα και ο εφιάλτης που θα ζούσαν επί τρεις μήνες, όσο διαρκούσε η βίζα από τις χώρες τους.

Σημειώνεται ότι η 43χρονη αρχηγός του κυκλώματος είναι γνωστή στις αρχές και έχει συλληφθεί ξανά για παρόμοιες υποθέσεις. Συνολικά 6 άτομα που ανήκαν στο κύκλωμα συνελήφθησαν, ενώ γυναίκες που εντοπίστηκαν σε οίκους ανοχής αφέθηκαν τελικά ελεύθερες. Ανάμεσα σε αυτές και μια μητέρα ανήλικων παιδιών από τη Βενεζουέλα, η κατάθεση της οποίας συγκλονίζει.

«Το καλοκαίρι του 2023 μία γνωστή μου από το Καράκας μου ανέφερε την πιθανότητα του να δουλέψω για ένα τρίμηνο στην Ελλάδα με πολύ καλά λεφτά και θα μπορούσε να με φέρει σε επαφή με μία ξαδέρφη της που ζει και δουλεύει στην Ελλάδα για να μου εξηγήσει την δουλειά. Μου είπε βέβαια ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχω έτοιμο το διαβατήριο μου και μου έδωσε τα στοιχεία της. Μίλησα μαζί της και μου είπε ότι θα έρθω στην Ελλάδα θα δουλεύω σε ένα μπαρ μαζί με άλλες κοπέλες από την Βενεζουέλα και θα μέναμε όλες μαζί. Η δουλειά είναι πολύ καλή, κάνεις μόνο παρέα στους πελάτες, πίνεις ποτό μαζί τους και τα λεφτά είναι πολύ καλά. Επίσης, μου ζήτησε να της στείλω φωτογραφίες μου για να μιλήσει στο αφεντικό και να δει αν με δέχεται να δουλέψω μαζί τους. Μετά από κάποιες ημέρες, μου έστειλε το τηλέφωνο μίας γυναίκας που μιλούσε πολύ καλά ισπανικά, την Κ…, η οποία ήταν το αφεντικό στο μπαρ που θα δούλευα» αναφέρει το θύμα στην κατάθεσή του, την οποία δημοσιεύει το ethnos.

«Μου είπαν θα δουλεύω σε μπαρ»

Όπως περιγράφει, προτού αντιληφθεί τι συμβαίνει, η 43χρονη είχε φροντίσει να κερδίσιε την εμπιστοσύνη της: «Μίλησα μαζί της και μου είπε ότι θα μου κλείσει τα εισιτήρια και όλο το ταξίδι θα το κανονίσει αυτή. Μου είπε επιπλέον ότι μέσασε τρεις μήνες θα βγάλω περίπου 8.000 με 10.000 δολάρια και οι συνθήκες της δουλειάς είναι πολύ καλές. Τα εισιτήρια θα μου τα έκλεινε η ίδια και θα της έδινα τα χρήματα σιγά σιγά όταν θα ξεκινούσα τη δουλειά. Μου είπε ότι θα μένω σε σπίτι μαζί με άλλες κοπέλες από τη Βενεζουέλα, θα δουλεύω σε μπαρ και θα κάνω παρέα σε πελάτες, ενώ θα καλύπτει και το φαγητό μου. Ο τρόπος που μιλούσε μου έδωσε να καταλάβω ότι είναι το αφεντικό του μπαρ. Παρόλο που δεν είχα ξανά δουλέψει σε μπαρ και προβληματιζόμουν πολύ, ήταν πολύ σημαντικό κίνητρο τα χρήματα. Επίσης σκεφτόμουν ότι δεν θα είμαι εντελώς μόνη μου σε μία ξένη χώρα καθώς θα υπάρχουν και άλλες γυναίκες από την Βενεζουέλα και ο τρόπος που μου μίλησε η Κ… με έκανε να την εμπιστευτώ», ανέφερε η γυναίκα.

Συνεχίζοντας, το θύμα του κυκλώματος περιέγραψε: «Η Κ…, μου έστειλε το εισιτήριό μου, το οποίο κόστισε δύο χιλιάδες ευρώ και μου είπε ότι με τόσα χρήματα που θα βγάζω από τη δουλειά μου στο μπαρ, μέσα σε μία εβδομάδα θα το έχω ξεχρεώσει. Επειδή, μου έκανε εντύπωση το πόσο ακριβό ήταν την ρώτησα και μου εξήγησε ότι είναι τουριστική περίοδος στην Ελλάδα και γι’ αυτό είναι τόσο ακριβά. Πράγματι ξημερώματα της 06-09-2023 έφτασα στο αεροδρόμιο της Αθήνας (…) Στις 14:00 της ίδιας ημέρας η… , μαζί με άλλες κοπέλες, με πήγε για δουλειά σε ένα μαγαζί στην οδό Κολωνού στον πρώτο όροφο. Στην διαδρομή προς την δουλειά, εκείνη την πρώτη ημέρα, ένιωσα πολύ περίεργα γιατί δεν έβλεπα κανένα μπαρ, κανένα εστιατόριο στην περιοχή και προβληματίστηκα πολύ για το τι θα αντιμετώπιζα και τι δουλειά εν τέλει θα έκανα».

«Κατάλαβα ότι με κορόιδεψαν»

Η ίδια αναφέρει ότι πανικοβλήθηκε όταν διαπίστωσε τι ακριβώς θα έκανε ως εργασία: «Ρώτησα τότε την… και τις άλλες κοπέλες για την περιοχή όπου περπατούσαμε, μου είπαν ότι αυτός ο δρόμος έχει όλο μπουρδέλα. Όταν μπήκαμε μέσα σε ένα σπίτι στον πρώτο όροφο, κατάλαβα αμέσως ότι δεν θα δούλευα σε μπαρ αλλά σε οίκο ανοχής. Εκεί με υποδέχτηκε μία γυναίκα, μάλλον από τη Ρουμανία, η οποία ήταν κοντή, ξανθιά, εύσωμη. H … μου είπε ότι θα είναι η υπηρεσία μου και με λίγα ισπανικά που ήξερε μου εξήγησε την δουλειά. Μου έδωσε το ψευδώνυμο Ντιάνα και μου είπε ότι θα κάνω σεξ με πελάτες. Μου είπε ότι θα πρέπει να αλλάξω ρούχα και παπούτσια, να βάλω τακούνια, σέξι εσώρουχα και να βαφτώ για να με παρουσιάσει στους πελάτες. Το κάθε ραντεβού στον συγκεκριμένο οίκο ανοχής κόστιζε 15 ευρώ και θα δούλευα από τις 14:00 μέχρι τις 00:00. Όταν τα άκουσα όλα αυτά τρομοκρατήθηκα, ήθελα να φύγω, δεν είχα δουλέψει ποτέ ξανά σαν εκδιδόμενη και αμέσως κατάλαβα ότι με κορόιδεψαν».

Μάλιστα όπως τονίζει, η 43χρονη χρέωνε στις γυναίκες 10 ευρώ για ένα πιάτο φαγητό: «Την πρώτη ημέρα έκανα δύο βάρδιες στον οίκο ανοχής της οδού Κολωνού, στον πρώτο όροφο, οπότε έκανα συνολικά οχτώ ραντεβού για τα οποία δεν πληρώθηκα καθόλου. Επίσης, συνολικά έκανα σεξ με 48 πελάτες και πληρώθηκα για τους 40. Το κάθε ραντεβού κόστιζε 15 ευρώ και ενώ συνολικά έβγαλα 600 ευρώ, η… κράτησε τα μισά και μου έδωσε 300 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα, η… , μου είπε ότι θα πρέπει να πληρώσω για τα προφυλακτικά, για τα λιπαντικά, τις κρέμες, τα μωρομάντηλα και οτιδήποτε άλλο ξόδεψα.Την επόμενη, η Γ… μου είπε ότι θα πρέπει να δίνω 50 ευρώ την εβδομάδα για το σπίτι όπου έμενα, το οποίο στην πραγματικότητα ήταν ένα μισό κρεβάτι. Η Γ…, μοίραζε επίσης, μία φορά την ημέρα, το φαγητό και έπαιρνε 10 ευρώ το γεύμα από κάθε κοπέλα. Λόγω της πείνας που είχα βιώσει στην Βενεζουέλα, ήμουν συνηθισμένη να τρώω μία φορά την ημέρα».

Η ίδια υποχρεώνονταν να κάνει δεκάδες διαδοχικά ραντεβού μέσα στη μέρα, ενώ όπως αποκαλύπτει σε όποια γυναίκα δεν πήγαινε στα ραντεβού, της έβαζαν εξωφρενικό πρόστιμο: «Σε κάθε βάρδια κάναμε τελικά έξι ραντεβού από τα οποία δεν παίρναμε καθόλου λεφτά. Επίσης, στον πρώτο όροφο της Κολωνού, το ραντεβού κόστιζε 15 ευρώ ενώ στο ισόγειο και υπόγειο 10 ευρώ το ραντεβού. Υπήρχαν μέρες που δούλευα από τις 07:00 μέχρι τις 05:00 το πρωί της επόμενης ημέρας, κάνοντας σεξ με 60 περίπου πελάτες και 18 ραντεβού τα οποία δεν πληρωνόμουν ποτέ. Δεν δικαιούμασταν ρεπό, ακόμα και όταν είχαμε περίοδο. Την Δευτέρα που μας πέρασε μόνο επειδή ήμουν αδιάθετη παρακάλεσα την Κ… να με αφήσει να μην πάω για δουλειά γιατί πονούσα πάρα πολύ. Σε άλλες κοπέλες όταν δεν πήγαιναν για δουλειά η Κ… έβαζε πρόστιμο από 200 μέχρι 300 ευρώ. Επειδή όμως εγώ δεν δημιουργούσα ποτέ πρόβλημα μου έδωσε το ρεπό χωρίς πρόστιμο. Ωστόσο ήταν μόνο μία ημέρα, γιατί τις υπόλοιπες δούλευα βάζοντας στον κόλπο μου σφουγγάρι και συνεχίζοντας να κάνω κανονικά ραντεβού με τους πελάτες. Πολλές φορές με το πρόσχημα ότι δεν υπήρχαν κοπέλες να δουλέψουν έκανα ακόμα και τρεις συνεχόμενες βάρδιες και στους τρεις οίκους ανοχής της οδού Κολωνού, δουλεύοντας από τις 07:00 το πρωί μέχρι και τις 05:00 της επόμενης ημέρας. Όταν σχολούσα στις 05:00 το πρωί εμένα και τις άλλες κοπέλες μας πήγαινε σπίτι είτε το ταξί που με είχε μεταφέρει την πρώτη ημέρα είτε ένα άλλο κόκκινο αμάξι. Πάντα ήταν δύο συγκεκριμένοι οδηγοί και η κάθε μεταφορά κόστιζε 10 ευρώ ανεξάρτητα από το πόσες κοπέλες ήμασταν μέσα».

«Έχω καταφέρει να στείλω μόνο 100 ευρώ στην οικογένειά μου»

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, οι γυναίκες δέχονταν απειλές να μην μιλήσουν και τις εκφόβιζαν λέγοντάς τους ότι έχουν γνωριμίες στην αστυνομία: «Είχα ακούσει διάφορες ιστορίες από τις κοπέλες, ότι αν φύγω από την Κ…, θα με πιάσει η αστυνομία, μπορεί να με βάλει φυλακή ή και να με στείλουν πίσω στο Καράκας. Κατάλαβα έτσι ότι δεν έχω επιλογή και αισθανόμουν φόβο γιατί ήμουν μόνη και αβοήθητη, σε μία ξένη χώρα χωρίς να καταλαβαίνω την γλώσσα. Πήγαινα κάθε μέρα για δουλειά και έκανα ότι μου λέγανε για να αποφύγω τα προβλήματα. Από τις 06-09-2023 μέχρι και τις 29-09-2023 δούλεψα παίρνοντας μόνο ένα ρεπό, δύο και τρεις βάρδιες ημερησίως, κάνοντας περίπου 50 ραντεβού την ημέρα αξίας, κατά προσέγγιση 10 ευρώ το ένα. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να έχω κερδίσει 11.500 ευρώ. Αντί αυτού εγώ έχω καταφέρει να στείλω μόνο 100 ευρώ στην οικογένειά μου. Με όλα τα υπόλοιπα χρήματα έπρεπε να ξεπληρώσω τα εισιτήρια μου, από τα οποία μου μένουν ακόμα 500 ευρώ, να πληρώσω το φαγητό μου, τα προφυλακτικά, το σπίτι, το ρεύμα και γενικά τα έξοδά μου. (..) Ένιωθα εντελώς απελπισμένη. Αναγκαζόμουν να κάνω σεξ με πάρα πολλούς πελάτες, βρώμικους, μεθυσμένους, Πακιστανούς και ένιωθα πολύ φοβισμένη» περιέγραψε στους αστυνομικούς το θύμα.

Σημειώνεται ότι σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, παραβίαση σφραγίδων που έθεσε η Αρχή και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν στον ανακριτή. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη έρευνα εις βάρος των μελών της οργάνωσης που νομιμοποιούσαν τα παράνομα έσοδα από τις εκδιδόμενες κοπέλες, μέσω συμμετοχής σε εταιρίες επενδύσεων και παροχής υπηρεσιών διαμονής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ