Εφιαλτικοί οι αριθμοί για το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος, που αποδεικνύουν πόσο εύθραυστη ακόμη είναι η ελληνική οικονομία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα 657 δισ. ευρώ (ή 305,8% του ΑΕΠ) ανέρχεται συνολικά (δημόσιο και ιδιωτικό) το χρέος της Ελλάδας, όπως αποκαλύπτει σχετική έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS και περιγράφει με μελανά χρώματα την εθνική οικονομία – σε σύγκριση και με τις άλλες χώρες είτε της Ευρωζώνης είτε της Ε.Ε.

Ειδικότερα, το β’ τρίμηνο του 2023, ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 6,3% σε ετήσια βάση. Μάλιστα, όσον αφορά στην Ευρωζώνη το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ, μειώθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 90,3%, αλλά εξακολουθεί να είναι 6,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία. Παρ’ όλα αυτά, υπήρξε αύξηση σε πέντε χώρες, στην Ιταλία (+1,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 142,2%), στην Κύπρο (+2,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 85,3%), στη Φινλανδία (+1,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 74,6%), στη Σλοβακία (+1,9 ποσοστιαίες μονάδες στο 59,6%) και στην Εσθονία (+1,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 18,5%).

Πάντως, το συνολικό χρέος της Ευρωζώνης πλέον είναι στο 352,5% του ΑΕΠ από 416% του ΑΕΠ που ήταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και, συγκεκριμένα, στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ελλάδα, Χρέος, Ελλάδα Χρέος, Ελληνική Οικονομία, Δημόσιο Χρέος, Ιδιωτικό Χρέος, Ευρωζώνη, Ευρωζώνη Χρέος

Η κατάσταση της Ελλάδας

Το χρέος της Ελλάδας βρίσκεται χαμηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό χώρο, καθώς το υψηλό δημόσιο χρέος αντισταθμίζεται από τα χαμηλά βάρη του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, η σημαντική μείωση χορήγησης δανείων κατά την περίοδο της κρίσης έπαιξε τον δικό της ρόλο σε αυτό το γεγονός.

Ελλάδα, Χρέος, Ελλάδα Χρέος, Ελληνική Οικονομία, Δημόσιο Χρέος, Ιδιωτικό Χρέος

Αναλυτικά, το δημόσιο χρέος διαμορφώνεται σήμερα στο 166,5% του ΑΕΠ, έχοντας υποχωρήσεις από το 209,8% του ΑΕΠ που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2021, η οποία οφείλεται περισσότερο στην υψηλή ανάπτυξη και στις προσπάθειες προσαρμογής. Σχετικά με το ιδιωτικό χρέος, αυτό αντιστοιχεί στο 96,6% του ΑΕΠ. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 βρισκόταν στο 129,7% του ΑΕΠ. Ακόμα, το χρέος των νοικοκυριών είναι πλέον στο 43% του ΑΕΠ, του μη χρηματοοικονομικού τομέα στο 53,6% του ΑΕΠ και των χρηματοοικονομικών εταιρειών στο 12,7% του ΑΕΠ.

Ελλάδα, Χρέος, Ελλάδα Χρέος, Ελληνική Οικονομία, Δημόσιο Χρέος, Ιδιωτικό Χρέος

Πάντως, η UBS σπεύδει να επισημάνει στη σχετική έκθεσή της ότι η μείωση του χρέους οφειλόταν κατά κύριο λόγο στο ράλι του πληθωρισμού ενώ, από τώρα και στο εξής, η περαιτέρω εξυγίανση του χρέους θα απαιτήσει μεγαλύτερη προσπάθεια από τις κυβερνήσεις μέσω της δημοσιονομικής σταθερότητας. Τονίζεται, επίσης, ότι ο αποπληθωριστής ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλός (στο 5,4% σε ετήσια βάση).

ieidiseis.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ