Εθνική ντροπή: Επιτρέψαμε στον αρχηγό της ισλαμικής τρομοκρατίας, να μας αποκαλέσει «άντρο τρομοκρατών»!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα ότι διατηρούσε στο έδαφός της κέντρα εκπαίδευσης «τρομοκρατών», εννοώντας το Λαύριο και τους Κούρδους, ενώ μίλησε για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη!

«Χαιρετίζουμε το κλείσιμο του στρατοπέδου (του Λαυρίου). Υπογράμμισα την ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί για να αποτρέψουμε τη δημιουργία παρόμοιων στρατοπέδων στην Ελλάδα που παρέχουν καταφύγιο σε τρομοκράτες», ήταν η αναφορά του για το Λαύριο.

Ενώ για τη Θράκη είπε: «Οι μειονότητες των δύο χωρών είναι κομβικές για την εξέλιξη των σχέσεων μας. Η τουρκική μειονότητα στη Θράκη είναι θέμα που έχουμε εκφράσει τις προσδοκίες μας για τα θέματα που πρέπει να λυθούν.Εκφράσαμε τις προσδοκίες μας για τις απαιτούμενες από το διεθνές δίκαιο βελτιώσεις στην κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη…. Η αύξηση της ειρήνης και της ευημερίας της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και των ελληνικών μειονοτήτων στη χώρα μας θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της τοποθέτησης του Τούρκου Προέδρου πήρε το λόγο και απάντησε για την μουσουλμανική μειονότητα, αλλά δεν είπε τίποτα για την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης που αφανίζεται, ενώ δεν έβγαλε άχνα για τις κατηγορίες περί «εκπαίδευσης τρομοκρατών»!

Μητσοτάκης: Ιστορικό χρέος να φέρουμε τα δυο κράτη δίπλα–δίπλα όπως και τα σύνορα μας 

Στην τοποθέτησή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι σήμερα «πράγματι είναι μία μέρα ξεχωριστή καθώς ύστερα από επτά χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας. Ένα γεγονός το οποίο νομίζω από μόνο του σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο χωρών μας να αναζητήσουν νέους δημιουργικούς δρόμους στις μεταξύ τους σχέσεις».

«Στο διάστημα στο οποίο μεσολάβησε αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα», είπε, κάνοντας ειδική αναφορά στην πανδημία και «έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης που προκάλεσε ενεργειακή, πληθωριστική και επισιτιστική κρίση αλλά και μεγάλες φυσικές καταστροφές. Επίσης και στις περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία».

«Αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις, που κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα και μαζί τους την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι «τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι».

«Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα οφείλουν να ζουν ειρηνικά. Να διατυπώνουν τις διαφορές τους που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Και αν αυτές δεν γεφυρώνονται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις», τόνισε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

.

Ανέφερε ότι στο Βίλνιους (στη Σύνοδο του NATO) σε αυτή την κατεύθυνση αποφάσισαν να πιάσουν και πάλι το νήμα των επαφών τους σε τρία επίπεδα:τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο κ.Μητσοτάκης έκανε αναδρομή στις δύο προηγούμενες συναντήσεις και επεσήμανε ότι γίνεται και τώρα «μία αποτίμηση των κοινών προσπαθειών και της προόδου που οδήγησε σε μια σειρά σημαντικών συμφωνιών σε πολλά επίπεδα, στην ηλεκτρική ενέργεια, στο εμπόριο, στην εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την τεχνολογία, τον Τουρισμό, τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων, την προώθηση της συναντίληψης και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον αγροτικό τομέα, στην έρευνα, την καινοτομία».

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε μια σχεδόν… ειδυλλιακή εικόνα!

«Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε τη σημαντική μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της συστηματικής φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων μας. Θα πρόσθετα ωστόσο και λόγω της πολύ καλύτερης συνεργασίας της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής και των δύο χωρών», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι αυτή η συνεργασία μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί και περισσότερο.

«Αναφορικά με τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδος για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού κεκτημένου ώστε να μπορεί η νέα γενιά της Τουρκίας, οι επιστήμονες, οι επιχειρηματίες, οι φοιτητές να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη. Επιπλέον η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο το χρόνο για επτά μέρες δέκα νησιά μας που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές είτε έχουν άμεσες πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία», είπε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε για μια πρωτοβουλία με «ένα ισχυρό μήνυμα» που δηλώνει και μια μεγάλη αλήθεια «ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών».

Ως τουρκικό… προγεφύρωμα είναι το θέμα να μην χρησιμοποιούνται τα νησιά μας με τις αποφάσεις αυτής της Κυβέρνησης…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ