Τι μας άφησε η επίσκεψη του “Σουλτανου” εκτός απο τις κατηγορίες εναντίον μας για εκπαίδευση τρομοκρατών και τις αναφορές του σε “τουρκική” μειονότητα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο «Σουλτάνος» αναχώρησε συνοδευόμενος από τεράστια αυτοκινητοπομπή αφού συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, κατηγόρησε την Ελλάδα για εκπαίδευση τρομοκρατών, αναφέρθηκε στην τουρκική μειονότητα και υπέγραψε ένα «κουρελόχαρτο» περί φιλίας και καλής γειτονίας που δεν έχει καμία νομική ισχύ.

Την ίδια στιγμή, τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλαγή σελίδας, προοπτικές συνεργασίας και νέα εποχή, παρά το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μόλις χθες δήλωσε δια της πλαγίας οδού σε συνέντευξή του ότι επιμένει στις θέσεις του περί αποστρατικοποίησης των νησιών και επέκτασης των χωρικών υδάτων. Ο ίδιος άλλωστε έχει αποδείξει ότι κάθε φορά που παρουσιάζει πρόθεση για «διάλογο», έχει συγκεκριμένους στόχους και προθέσεις. Πολλώ δε μάλλον όταν βρίσκει «ανοιχτές» πόρτες.

Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα ότι διατηρούσε στο έδαφός της κέντρα εκπαίδευσης «τρομοκρατών», εννοώντας το Λαύριο και τους Κούρδους, ενώ μίλησε για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη: «Με τον κύριο Μητσοτάκη συζητήσαμε πώς μπορούμε να εξελίξουμε τη συνεργασία στο πεδίο καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Διατύπωσα για μια ακόμη φορά την προσδοκία μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου. Υπογράμμισα πως απαιτείται προσοχή προκειμένου να μην σχηματιστούν παρόμοιοι καταυλισμοί που θα δίνουν καταφύγιο σε τρομοκράτες στην Ελλάδα» ανέφερε. «Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και ρωμαίικη μειονότητα στη χώρα μας είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και του πολιτιστικού μας πλούτου» δήλωσε ο Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του απαντάει για την μουσουλμανική μειονότητα, χωρίς να λέει τίποτα για την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης που αφανίζεται.

«Ένα σχόλιο για τις μειονότητες. Στη Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα. Η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ίσες ευκαιρίες για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Ο όρος μουσουλμανική καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Να το διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε το καλό κλίμα και να διαβεβαιώσω πως προς αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθεί να δουλεύει η ελληνική κυβέρνηση», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενώ δεν έβγαλε άχνα για τις κατηγορίες περί «εκπαίδευσης τρομοκρατών»!

«Κουρελόχαρτο» η «Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας» που υπέγραψαν Μητσοτάκης-Ερντογάν

Mέρος του επικοινωνιακού παιχνιδιού που στήθηκε για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε και η «Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας» που υπέγραψαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Τούρκος πρόεδρος.

Η διακήρυξη που προβλέπει μεταξύ άλλων «δέσμευση αμφοτέρων των πλευρών να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους» δεν είναι στην ουσία παρά… ένα κουρελόχαρτο, αφού το έγγραφο «δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο» και «καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα Μέρη», όπως διευκρινίζεται στα «ψιλά γράμματα». Δηλαδή, δεν έχει καμία νομική δέσμευση ή νομική ισχύ για τα μέρη που την υπογράφουν, επομένως κάθε ένας μπορεί να το παραβιάζει κατά βούληση, πόσο μάλλον ο Ερντογάν, ο οποίος δεν έχει πρόβλημα να παραβιάσει ακόμα και το διεθνές δίκαιο!

Η Σακελλαροπούλου «νομιμοποίησε» τις απαιτήσεις Ερντογάν!

Για άλλη μια φορά, η κυρία Σακελλαροπούλου έδειξε ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων όταν, μάλιστα, διακυβεύονται κρίσιμα εθνικά θέματα. Η ίδια πάλι επέλεξε τον «δρόμο» της σιωπής και όχι των απαντήσεων απέναντι σε όσα προκλητικά είπε όχι μόνο σε συνέντευξη του -στην Καθημερινή- πριν την άφιξη του στη χώρα μας -που τόλμησε ξανά να αμφισβητήσει τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα-, αλλά και όταν πάτησε το πόδι του στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τόλμησε να της πει κατάμουτρα «να βλέπουμε το γεμάτο μέρος του ποτηριού». Από αυτό και μόνο μπορεί κανείς να καταλάβει ότι, μόνο σεβασμό και εκτίμηση δεν δείχνει ο Τούρκος πρόεδρος στην Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.

Η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου απέδειξε και πάλι πόσο λίγη είναι για τον ρόλο που της έχει ανατεθεί, και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προστατεύσει τη χώρα από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της γείτονος. Όταν νωρίτερα η ίδια σημείωσε «εάν αναλογιστούμε τι γίνεται στον περίγυρό μας είναι πιο αναγκαίο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν για την ενίσχυση της ευημερίας. Έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχουν ζητήματα που όπου έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις είναι σημαντική η διατήρηση και εμπέδωση του θετικού κλίματος», ο Ερντογάν της απάντησε χωρίς περιστροφές την πεποίθησή του ότι «το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας αποτελεί σημαντικό βήμα για τις δύο χώρες. Θα συζητήσουμε ποια βήματα έχουμε να κάνουμε σε όλα τα θέματα. Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους αρμόδιους υπουργούς. Έχει μεγάλη σημασία να κοιτάμε το γεμάτο μέρος του ποτηριού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ