Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Τρεις αιώνες χριστουγεννιάτικα στολίδια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χριστούγεννα χωρίς δέντρο δεν γίνονται – Το στολισμένο δέντρο σε πίνακα του Έντουαρντ Γκέζελσαπ. Ποιητές και πεζογράφοι, όπως οι Ζαν Πάουλ και Ε.Τ.Α. Χόφμαν, περιγράφουν στα έργα τους χαρούμενα παιχνίδια παιδιών γύρω από το στολισμένο δέντρο. Τα πρώτα δέντρα στολίζονταν χωρίς φώτα. Αργότερα προστέθηκαν τα κεριά που έδιναν λάμψη στο δέντρο.

Από τα ζαχαρωτά στα γυάλινα στολίδια

keimeno hristougenna1

Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια έχουν μακρά παράδοση. Πριν από το 19ο αιώνα οι άνθρωποι στόλιζαν τα δέντρα τους με μήλα, γλυκά, καρύδια και ζαχαρωτά. Αργότερα ήρθαν οι γυαλιστερές μπάλες και τα γυάλινα στολίδια. Το στολίδι της φωτογραφίας απεικονίζει τον Θόλο του Βράχου στην Ιερουσαλήμ. Τέτοια στολίδια δεν δημιουργούνται πια στο χέρι αλλά βιομηχανικά.

Δέντρο μινιατούρα

keimeno hristougenna2

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου τα σχέδια της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης άλλαξαν. Αντί για όμορφους αγγέλους και πολύχρωμες μπάλες εμφανίστηκαν στολίδια σε σχήμα χειροβομβίδων, πολεμικών πλοίων και αεροπλάνων. Το δεντράκι αυτό εστάλη το 1914 στο μέτωπο.

Τα δέντρα των ναζί

keimeno hristougenna3

Οι Γερμανοί λατρεύουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Γεγονός το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι ναζί όπως δείχνει αυτή η αφίσα της Χιτλερικής Νεολαίας από το 1939. Κατά τη διάρκεια του ναζισμού οι χριστουγεννιάτικες μπάλες έφεραν ναζιστικά σύμβολα όπως τη σβάστικα. Ωστόσο δεν διασώθηκε καμία φωτογραφία που να αποδεικνύει τη χρήση ναζιστικών συμβόλων στον χριστουγεννιάτικο στολισμό των Γερμανών.

Στολισμός απ’ όλο τον κόσμο

keimeno hristougenna4

Στο μεταξύ στα χριστουγεννιάτικα στολίδια των γερμανικών σπιτιών αντικατοπτρίζεται ολόκληρος ο κόσμος. Εκτός από παραδοσιακά αγγελάκια και κουκουνάρια, βρίσκει κανείς Αη Βασίληδες με κινέζικη γενειάδα και περίτεχνες φιγούρες από τη Ρωσία. Οι διάφοροι πολιτισμοί ενώνονται όπως ακριβώς σε αυτή την καλλιτεχνική εγκατάσταση των Ούλριχ Φογκλ και Έβι Βίντερμαν.

DW

Αυτές είναι οι πιο αγαπημένες ατάκες για τις γιορτινές ημέρες που συγκεντρώσαμε ΕΔΩ για εσάς 

screencapture netakias 2023 12 01 25 2023 12 01 12 50 10

ΔΗΜΟΦΙΛΗ