Διδυμότειχο: Το εκπληκτικό Εβραϊκό αρχοντικό «Πορφυρό Κειμήλιο» (Purple Heirloom)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

☛Λίγες ξυλεπένδυτες ιδιωτικές οικίες σώζονται στο χώρο της Θράκης και ακόμη λιγότερες στον Ελλαδικό χώρο. Ένα από τα ομορφότερα παλιά ξυλεπένδυτα αρχοντικά του Διδυμοτείχου ήταν και η οικία του Εβραίου εμπόρου Ταραμπουλούς που οικοδομήθηκε την δεκαετία του 1890.

Κατάφερε να το αποκτήσει ο Διδυμοτειχίτης αγιογράφος Γιάννης Σαρσάκης και η σύζυγος του Γεωργία Νταλαγιώργου, οι οποίοι το έσωσαν ολοκληρωτικά από την λήθη του χρόνου και με πολλή εργασία, μεράκι και αφοσίωση το ανακαίνισαν πλήρως, κρατώντας ωστόσο τον αρχικό του χαρακτήρα.

Η ανακαίνιση ολοκληρώθηκε το 2017 και το «Πορφυρόν Κειμήλιον» που είναι η επωνυμία που δόθηκε στο σπίτι, θα λειτουργήσει προσεχώς ως ξενώνας . Είναι ένα σπίτι ξύλινο από αυτά που συνηθίζονται στο Διδυμότειχο στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα .

Με περίτεχνες σανιδωτές ξυλεπενδύσεις , γωνιακούς στύλους με ψευδεπίκρανα , τοξωτές εισόδους σε εσοχή και περίτεχνες σιδεριές. Το ενδιαφέρον τραβά η είσοδος , πομπώδης σε σχέση με το μέγεθος του κτιρίου , στην οποία ανεβαίνει κάνεις με αμφίπλευρη σκάλα. Η γενικότερη εικόνα του κτιρίου , μαρτυρεί ότι σχεδιάστηκε από μηχανικό και παρ’ όλα τα κατασκευαστικά παραδοσιακά του στοιχεία , έχει περάσει έξω από τα πλαίσια της συντεχνιακής «λαϊκής» αρχιτεκτονικής .

Το σπίτι ανήκε στην εβραϊκή οικογένεια Ταραμπουλούς που ασχολούνταν με το εμπόριο . Διέθετε ένα εμπορικό κατάστημα και εισήγαγε παλαμίδες από την Τουρκία τις οποίες έφτιαχνε λακέρδα. Η Εβραϊκή κοινότητα του Διδυμοτείχου ήταν μια ευημερούσα κοινότητα 1.000 περίπου ατόμων , η οποία δυστυχώς τον Μάιο του 1943 οδηγήθηκε σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξοντώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά.

Ο Γιάννης Σαρσάκης και η σύζυγος του είχαν την ευγενή καλοσύνη να ανοίξουν το ιστορικό αυτό σπίτι για να το φωτογραφίσουμε και να θαυμάσουμε το κάλος και την μεγαλοπρέπεια του.

Πηγη: https://www.facebook.com/stathis.harpas/posts/3499264020339600

ΔΗΜΟΦΙΛΗ