Ερντογάν: Μπορούμε να δώσουμε, επίσης, ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα από τον σταθμό της Σινώπης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος της Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από την ολιγόωρη επίσκεψή του στην Αθήνα,  μετά από 6 χρόνια. Έκανε πολλές δηλώσεις για την εξωτερική πολιτική και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Πρόεδρος έκανε σημαντικές δηλώσεις, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μέχρι τις σχέσεις με την Ελλάδα, από τη Γάζα μέχρι τις τοπικές εκλογές. «Προσπαθούμε να αναπτύξουμε και να επεκτείνουμε τη συνεργασία με την Ελλάδα όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας: «Για παράδειγμα, μπορούμε να προσφέρουμε ευκαιρίες στην Ελλάδα από την ενέργεια του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σινώπη».

«Μια δίκαιη κατανομή χωρίς αποκλεισμούς ήταν δυνατή στην Ανατολική Μεσόγειο»

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στη συνέντευξή σας στην Ελληνική Εφημερίδα Καθημερινή πριν από την επίσκεψή σας, κάνατε μια εκτίμηση ότι οι ενεργειακές διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και τα μηνύματα που δώσατε σήμερα. Έχει τεθεί το ενεργειακό θέμα στην Ανατολική Μεσόγειο στις συναντήσεις σας σήμερα; Ποια ήταν η προσέγγιση της Ελλάδας σε αυτό; Είχατε επίσης μια πρόταση συνεδρίου για αυτό το θέμα. Έχετε επαναλάβει αυτήν την πρόταση; Ποια ήταν η απάντηση της Ελλάδας σε αυτό;

Απάντηση:

Προσπαθούμε να αναπτύξουμε και να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας. Για παράδειγμα, μπορούμε να παρέχουμε πόρους στην Ελλάδα από την ενέργεια του πυρηνικού μας σταθμού που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη. Όπως γνωρίζετε, αποφασίσαμε να φτιάξουμε έναν ενεργειακό κόμβο στο Ataşehir. Θέλουμε να μετατρέψουμε έναν από τους πύργους εκεί σε μια κατάσταση όπου θα κινητοποιούμε μόνο αυτές τις ευκαιρίες διανομής ενέργειας. Όπως γνωρίζετε, αποφασίσαμε να γίνουμε κέντρο παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Θράκη προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Συμφωνήσαμε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για αυτό το θέμα. Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζουν ως επί το πλείστον αρνητικά την Τουρκία και την Ελλάδα, τις σημαντικές χώρες της περιοχής.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να εξετάσουμε και να αγωνιστούμε για το ποιες ευκαιρίες μπορούμε να αποκτήσουμε από εδώ, ποιες ευκαιρίες μπορούμε να δημιουργήσουμε προς όφελος των χωρών μας.

Μπορώ να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει θετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα. Η επιθυμία μας είναι ότι να ασχοληθούμε με το μισογεμάτο ποτήρι, όχι με την άδεια πλευρά. Η στάση μας απέναντι στη δίκαιη κατανομή των φυσικών πλούτων της περιοχής μας ήταν η ίδια από την αρχή. Όπως δεν έχουμε μάτια στο νόμο κανενός, έχουμε ισχυρή θέληση να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας.

 Επιπλέον, είναι δυνατή μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς κοινή χρήση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρκεί να χτίσουμε τις βάσεις που θα το διασφαλίσουν, να δημιουργήσουμε σωστούς οδικούς χάρτες και να μην επιτρέψουμε προκλήσεις. Αυτό το συνέδριο που προτείνουμε να διοργανώσουμε θα είναι η σωστή προσέγγιση για τη δημιουργία αυτής της βάσης.

«Είπαμε «ας το τελειώσουμε» σχετικά με τις κυνομαχίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο»

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Τουρκία και η Ελλάδα πραγματοποιούν σοβαρές αμυντικές δαπάνες. Θεωρείται ότι σημαντικό μέρος αυτών των δαπανών προέρχεται από τον ανταγωνισμό και τον αγώνα μεταξύ των δύο χωρών. Μέχρι σήμερα, υπήρχε τέτοια ανασφάλεια και ανησυχία ότι το γεγονός ότι τα θεμελιώδη προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν επιλυθεί θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω αυτές τις δαπάνες. Αναρωτιέμαι, κύριε, μπορούν οι δύο χώρες να επιδείξουν βούληση και ενότητα κατανόησης όσον αφορά την περαιτέρω μείωση των δαπανών τους προς αυτή την κατεύθυνση και τη διοχέτευση των πόρων εδώ στην ανθρώπινη ανάπτυξη και επενδύσεις; Μπορούν να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση όσον αφορά τη μείωση της έντασης;

Απάντηση:

Μπορώ να πω με σιγουριά ότι, ως χώρα με πληθυσμό 85-86 εκατομμύρια και επιφάνεια 780 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, προσέχουμε τις αμυντικές μας δαπάνες σε επίπεδο που δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα.

Η Ελλάδα ξοδεύει πολύ διαφορετικά από εμάς σε αυτόν τον τομέα 

Ορισμένες χώρες, ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν σοβαρά αυτές τις αμυντικές δαπάνες. Αυτοί οι αριθμοί μας έρχονταν πάντα πριν, τους έχουμε ακολουθήσει.

 Για παράδειγμα, σχετικά με τις κυνομαχίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο, είπαμε «Ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα και ας το τελειώσουμε».

Αυτά τα λέγαμε πάντα στον κ. Μητσοτάκη και στους Πρωθυπουργούς που υπηρέτησαν πριν από αυτόν. Θέλουμε να εστιάσουμε στη φιλία. Προσπαθούμε να κάνουμε φίλους. Η αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας δεν έχει παραγωγή σαν τη δική μας.

Έχουμε καταστεί πλέον σε θέση να παράγουμε σε επίπεδο που ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις ανάγκες μας σε αυτόν τον τομέα.

 Για το λόγο αυτό, οι δαπάνες της Τουρκίας για αγορές όπλων είναι ασύγκριτα χαμηλότερες από την Ελλάδα.

Είμαστε μια χώρα που παράγει τις δικές της δαπάνες αμυντικής βιομηχανίας και έχει μειώσει σημαντικά το κόστος. Επί του παρόντος δεν παράγουμε F-16, αλλά είμαστε επίσης σε θέση να τα επισκευάσουμε και να τα συντηρήσουμε.

Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που παράγονται από τις Baykar, UAV, SİHA, Akıncı TİHA και τώρα το ανώτερο τμήμα τους, Kızılelma, στέκονται στη μία πλευρά. Από την άλλη, υπάρχουν ANKA που παράγονται από την TAI. Θα κάνουμε ένα άλλο πολύ διαφορετικό βήμα με το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος KAAN. Αυτά μείωσαν το κόστος στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν έχει τέτοια ευκαιρία. Λειτουργούν μόνο με εξωτερική υποστήριξη και αυτή η υποστήριξη που λαμβάνουν από το εξωτερικό τους δίνει την ευκαιρία να κάνουν νέα κοστολόγηση.

Είπα στον Μητσοτάκη «Θα θέλαμε να σε δούμε στο πλευρό της Παλαιστίνης»

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία για την έκκληση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Κάνετε πολύ έντονη διπλωματία σε αυτό το θέμα, δίνετε σημασία σε αυτό το θέμα. Θα υπάρξει αλλαγή στη στάση της Ελλάδας απέναντι στη Γάζα μετά τις σημερινές συνομιλίες;

Απάντηση:

Είπα στον Μητσοτάκη σήμερα «Θα θέλαμε να σε δούμε στο πλευρό της Παλαιστίνης». Είπα: «Μακάρι να μην ήσασταν ανάμεσα σε αυτούς που απείχαν και να είχατε ταχθεί στο πλευρό αυτών των 121 χωρών».

 Καθήκον μας είναι να υπενθυμίζουμε την αλήθεια. Για να διαπεράσει μια σταγόνα νερού στο μάρμαρο, πρέπει να πέσει στο ίδιο σημείο πολλές φορές. Ακριβώς όπως αυτές οι σταγόνες νερού, δεν είναι δυνατό να φτάσετε στον τελικό στόχο υπενθυμίζοντας αυτά τα θέματα μια φορά.

Τώρα θα κάνουμε τις προειδοποιήσεις και τις προειδοποιήσεις μας στο ίδιο σημείο, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα.

Πιστεύω ότι πολλές χώρες θα συνεχίσουν να αντιστέκονται στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.

Βλέπουμε ότι σε ορισμένες χώρες, φωνές που ανεβαίνουν από τις πλατείες αρχίζουν να το πετυχαίνουν. Ορισμένες χώρες θα αναγκαστούν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να σταθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αν και καθυστερημένα, λόγω των πεποιθήσεων τους στην προστασία του διεθνούς δικαίου, της ευαισθησίας τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των σκέψεών τους για τη μείωση των πυρηνικών απειλών.

Γι’ αυτό έχουμε απόλυτη πίστη ότι η Παλαιστίνη θα κερδίζει κάθε φορά. Η νίκη της Παλαιστίνης σημαίνει τη νίκη της παγκόσμιας ειρήνης και την αποκατάσταση της δέσμευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα.

 Εάν δεν θέλουμε ένα δυσλειτουργικό παγκόσμιο σύστημα, εάν δεν θέλουμε ένα μπερδεμένο διεθνές δίκαιο, πρέπει να υποστηρίξουμε την Παλαιστίνη να κερδίσει. Διαφορετικά, θα επικρατήσει ο νόμος του ισχυρού και του καταπιεστή, που θα σημαίνει καταστροφή για όλο τον κόσμο.

«Ο Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ αποδείχθηκε πραγματικά ο πιο γενναίος μεταξύ των δυτικών χωρών»

ΕΡΩΤΗΣΗ: Βρίσκεται σε επιστολή που έγραψε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ υποστήριξε επίσης αυτή την επιστολή. Αυτό το βήμα θα αναπτυχθεί περαιτέρω και θα βρει ευρύτερη υποστήριξη στη διεθνή κοινότητα;

Απάντηση:

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δηλώνει ότι δεν ήταν χρήσιμος ως γενικός γραμματέας μέχρι στιγμής. Μόλις μπόρεσε να επικαλεστεί το άρθρο 99. Ας δούμε αν θα έχει αποτελέσματα. Ο Γκουτέρες έχει πατήσει το κουμπί συναγερμού του παγκόσμιου συστήματος. Λέει στα στοιχεία που συνθέτουν μια δομή που ιδρύθηκε για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης: «Μην ξεχνάτε το καθήκον σας».

Ελπίζω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα. Είναι καιρός να αφήσουμε στην άκρη τα μικροσυμφέροντα και τη νοοτροπία «το φίδι που δεν με αγγίζει να ζήσει χίλιες ζωές» και να κάνουμε βήματα για τη διατήρηση της ειρήνης στον πλανήτη μας. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ αποδείχθηκε πραγματικά ο πιο γενναίος μεταξύ των δυτικών χωρών. Παρ’ όλες τις αρνητικότητες, ο Σάντσεθ προχώρησε και έδειξε την αποφασιστικότητά του να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ισπανία ήταν αρκετά γενναία και είπε με τον Σάντσεθ: «Θα κάνω την προσφορά μου για την αναγνώριση της Παλαιστίνης από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Γι’ αυτό τον επικροτώ.

T24

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ