ΗΠΑ και ο Καναδάς πιέζουν την Άγκυρα να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προτού ο Καναδάς συνεχίσει να εξάγει drones στην Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς πιέζουν την Άγκυρα να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προτού ο Καναδάς συνεχίσει να εξάγει drones στην Τουρκία, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι παρά τους όρους των ΗΠΑ και του Καναδά, το μέλλον της σκανδιναβικής χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα αποφασιστεί στο τουρκικό κοινοβούλιο, στο οποίο ο Ερντογάν έστειλε πρόταση για επικύρωση στα τέλη Οκτωβρίου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρέπει να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για την πώληση των F-16 για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αίτησης της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ», σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αν είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, τότε πρέπει να κάνετε το κομμάτι σας, την ίδια στιγμή το κοινοβούλιο μας θα λάβει την απαραίτητη απόφαση. Λέτε ότι θα κάνετε ένα βήμα για το θέμα των F-16 αφού περάσει από το Κογκρέσο, και εγώ δεν είναι δυνατόν να κάνω ένα τέτοιο βήμα πριν περάσει από το κοινοβούλιο μου», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από μια μονοήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ο Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το υπέβαλε στο κοινοβούλιο στις 23 Οκτωβρίου.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, θέλει από τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράζει μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 79 κιτ για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων μαχητών.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ