Παρα πολλές Αφρικανικές χώρες καταργούν τα Γαλλικά απο επίσημη γλώσσα τους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον περασμένο Ιούλιο η Αλγερία κατήργησε τη γαλλική γλώσσα στο εκπαιδευτικό της σύστημα και την αντικατέστησε με την αγγλική.

Στη συνέχεια το Μάλι, κατήργησε τα γαλλικά ως επίσημη γλώσσα και τώρα η Μπουρκίνα Φάσο αφαίρεσε τα γαλλικά από επίσημη γλώσσα.

Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Ιμπραήμ Τραορέ, ενέκρινε τη συνταγματική τροποποίηση που άλλαξε το επίσημο γλωσσικό καθεστώς της γαλλικής.

Από εδώ και στο εξής, τα γαλλικά θα χρησιμοποιούνται ως γλώσσα εργασίας στη χώρα.

Όπως αναφέρει η Africa News:

Η κυβέρνηση της Μπουρκιναμπέ ενέκρινε την Τετάρτη ένα νομοσχέδιο που αναθεωρεί το Σύνταγμα και κατοχυρώνει εφεξής τις εθνικές γλώσσες ως επίσημες γλώσσες στη θέση της γαλλικής που υποβιβάζεται στην τάξη της «γλώσσας εργασίας».

 Νωρίτερα φέτος, το Μάλι, το οποίο κυβερνάται όπως η Μπουρκίνα από τον στρατό και το οποίο διατηρεί επίσης τρομερές σχέσεις με τη Γαλλία, είχε τροποποιήσει το Σύνταγμά του με δημοψήφισμα και επιφύλαξε την ίδια τύχη για τους Γάλλους.

Τους τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα αρκετές διαδηλώσεις για την ψήφιση νέου Συντάγματος. Ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία τον Σεπτέμβριο του 2022, είχε υποσχεθεί μερική τροποποίηση του Συντάγματος πριν από δύο μήνες.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ