Αλβανια: 15 εντάλματα σύλληψης για αρκετούς αξιωματούχους, πρώην αξιωματούχους και επιχειρηματίες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ειδική Δομή Καταπολέμησης της Διαφθοράς (SPAK), ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εξέδωσε 15 εντάλματα σύλληψης για αρκετούς αξιωματούχους, πρώην αξιωματούχους και επιχειρηματίες, σε σχέση με έρευνες για την κατασκευή αποτεφρωτή απορριμμάτων στην πρωτεύουσα, Τίρανα.

Σε εννέα από τους υπόπτους έχει επιβληθεί το μέτρο ασφαλείας της «σύλληψης στη φυλακή», ενώ στους υπόλοιπους το μέτρο «κατ’ οίκον περιορισμό», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ειδικής Εισαγγελίας.

Το 2022 ξεκίνησαν οι έρευνες για τη σύμβαση παραχώρησης αξίας άνω των 128 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος της Αλβανίας και της εμπορικής εταιρείας «Integrated Energy BV SPV», για την κατασκευή του αποτεφρωτήρα – κάδου κομποστοποίησης και φούρνου για την καύση απορριμμάτων.

Για την υπόθεση αυτή έχει συλληφθεί ως ύποπτος ο Διευθυντής Υποδομών του Δήμου Τιράνων, Ταουλάντ Τούσα.

Εν τω μεταξύ, μέτρο «φυλάκισης» έχει οριστεί και για τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Λευτέρ Κόκα, ο οποίος εκτίει την ποινή για τα αποτεφρωτήρια σε Φιέρ και Ελμπασάν, καθώς και για τον Αλκί Μπλάκο, πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπ. του Περιβάλλοντος, επίσης καταδικασμένος για τον αποτεφρωτήρα του Ελμπασάν.

«Σύλληψη στη φυλακή» απαιτείται για τους δύο επιχειρηματίες Μιρέλ Μερτίρι και Κλόντιαν Ζότο, ιδιοκτήτες της εταιρείας που κέρδισε την παραχώρηση, που βρίσκονται σε φυγή και αναζητούνται για τα άλλα δύο αποτεφρωτήρια.

Υπό έρευνα βρίσκονται και αρκετά μέλη και πρώην μέλη της επιτροπής προμηθειών, που επέλεξαν τη νικήτρια εταιρεία.

Ο SPAK τόνισε ότι από την έρευνα διαπιστώθηκαν τουλάχιστον επτά νομικές παραβάσεις στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την παραχώρηση της παραχώρησης, καθώς και κατά την υλοποίηση της σύμβασης.

«Μέλη της Επιτροπής για την παραχώρηση της παραχώρησης, σε συνεργασία με στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, παραβίασαν τον νόμο περί «παραχωρήσεων και σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», προτείνοντας να δοθεί μπόνους οκτώ μορίων στην εταιρεία που θα δηλωθεί ως νικήτρια,  χωρίς να συνταχθεί συνοπτική έκθεση και χωρίς να διευκρινιστεί το κόστος του έργου», σύμφωνα με τον SPAK.

Η εισαγγελία σημειώνει ότι η νικήτρια εταιρεία γνώριζε τις συνθήκες του ανταγωνισμού πριν ανακοινωθεί η διαδικασία ανάθεσης της παραχώρησης.

«Αυτό  έγινε χάρη στη βοήθεια που έδωσαν τα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, Λευτέρ Κόκα, υπουργός και Αλκί Μπλάκο, γενικός γραμματέας, αλλά και τα μέλη της επιτροπής παραχώρησης», σύμφωνα με τον ΣΠΑΚ.

Η εισαγγελία διαπίστωσε ότι η παραχώρηση χορηγήθηκε ελλείψει εγγράφων που να συνοδεύουν τη σύνταξη των Τυποποιημένων Εγγράφων Παραχώρησης, καθώς και χωρίς συνεδρίαση ή πρακτικά για τη διαδικασία αυτή.

Ο Μπλάκο κατηγορείται ότι ωφελήθηκε παράτυπα 119.755 ευρώ από τους επιχειρηματίες Κλόντιαν Ζότο και Μιρέλ Μερτίρι, «με σκοπό να ευνοήσει κατά τη διαδικασία παραχώρησης».

Οι έρευνες έδειξαν ότι οι επιχειρηματίες Zoto και Mërtiri είναι οι «ντε φάκτο» ιδιοκτήτες της εταιρείας που κέρδισε τον διαγωνισμό για τον αποτεφρωτήρα των Τιράνων, αλλά χρησιμοποίησαν άλλα πρόσωπα και εταιρείες για να κρύψουν τα ίχνη τους ως πραγματικοί ιδιοκτήτες και δικαιούχοι αυτής της σύμβασης.

Από τις μέχρι τώρα έρευνες, προκύπτει ότι οι δύο επιχειρηματίες, παραποιώντας φορολογικά τιμολόγια, έχουν ωφεληθεί 409.000 ευρώ.

Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, ο SPAK διέταξε την κατάσχεση της εταιρείας αποτεφρωτήρων των Τιράνων.

(αλβανικά media)

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ