Αποκαλυπτικό Ρωσικό δημοσίευμα για το ταξίδι του Ζελενσκι στην Αργεντινη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενώ διεξάγονται σφοδρές μάχες στην Ουκρανία και η περίφημη «αντεπίθεση» συνεχίζει να παραπαίει, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πήγε στη Νότια Αμερική για να γιορτάσει την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι.

Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι κρύβεται πίσω από το υπερπόντιο ταξίδι του επικεφαλής των αρχών του Κιέβου, γράφει η ρωσική εφημερίδα «Moskovskiy komsomolets».

Ο Ουκρανός ηγέτης Βλαντιμίρ Ζελένσκι θα παραστεί στην ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου της Αργεντινής Χαβιέ Μάιλι, ανακοίνωσε το Κίεβο το Σάββατο.

Το γραφείο του ουκρανού προέδρου ανέφερε ότι ο Ζελένσκι «βρίσκεται καθ’ οδόν για την Αργεντινή για να παραστεί στην ορκωμοσία του νεοεκλεγμένου προέδρου Χαβιέ Μιλέι» που πρόκειται να γίνει σήμερα Κυριακή.

Θεωρούμενος πολιτικός αουτσάιντερ και πρώην τραγουδιστής του εξωφύλλου των Rolling Stones, ο δεξιός λαϊκιστής Χαβιέ Μιλέι υποσχέθηκε να ξεριζώσει το πολιτικό κατεστημένο της Αργεντινής και κέρδισε τις εκλογές στα τέλη Νοεμβρίου, σημειώνει το Agence France Presse. Ο πρώην κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον συνεχάρη και οι δύο πολιτικοί μίλησαν τηλεφωνικά λίγο μετά την εκλογή του Μιλέι.

 Στη συνέχεια, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον αυτοαποκαλούμενο «αναρχοκαπιταλιστή» Μιλέι για τη «σαφή υποστήριξή του στην Ουκρανία».

«Αυτό είναι καλά παρατηρημένο και εκτιμημένο από τους Ουκρανούς», έγραψε ο Ζελένσκι στο κοινωνικό δίκτυο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.

Επικριτικός με Ρωσία και Κίνα

Το γραφείο του Χαβιέ Μιλέι εξέδωσε δήλωση μετά την κλήση, λέγοντας ότι «προσκάλεσε την Αργεντινή να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής μεταξύ της Ουκρανίας και της Λατινικής Αμερικής».

 Παρά τη συχνά αρνητική προσοχή που έλαβαν το υπερβολικό ύφος και οι εσωτερικές και οικονομικές πολιτικές του Χαβιέ Μιλέι σε μεγάλο μέρος του δυτικού Τύπου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, διατήρησε επίσης μια φιλοαμερικανική στάση εξωτερικής πολιτικής και ήταν επικριτικός στη Ρωσία και την Κίνα.

Το ταξίδι του Ζελένσκι, που ανακοινώθηκε στο Telegram, θα είναι αφιερωμένο στη μακρόχρονη επιθυμία της Ουκρανίας να ζητήσει την υποστήριξη  των χωρών του Παγκόσμιου Νότου στη σύγκρουση εναντίον της Ρωσίας, σημειώνει η έκδοση του Χονγκ Κονγκ της South China Morning Post.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι καθοδόν για την Αργεντινή συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της νησιωτικής χώρας του Πράσινου Ακρωτηρίου της Δυτικής Αφρικής, Ulisses Correia e Silva και τον ευχαρίστησε για την υποστήριξή του στις ουκρανικές πρωτοβουλίες.

Η «παγκόσμια σύνοδος για την ειρήνη»

Ο Ζελένσκι ελπίζει να συγκαλέσει μια «παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη» και προωθεί ένα σχέδιο «ειρήνης» που βασίζεται στην απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και στην αναγνώριση των μετασοβιετικών συνόρων της το 1991.

 Το Κίεβο προσπαθεί να δημιουργήσει δεσμούς με κυβερνήσεις στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, αλλά διαπίστωσε ότι η υποστήριξη του Κιέβου προς το Ισραήλ έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις ορισμένων από αυτές τις χώρες, τονίζει η South China Morning Post.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αργεντινή Ντμίτρι Φεοκτίστοφ σχεδιάζει να παραστεί στην τελετή, αναφέρουν ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

Διεθνείς προσωπικότητες στην ορκωμοσία

2 32

Οι υποστηρικτές του Μιλέι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Κογκρέσου την Ημέρα της Ορκωμοσίας του

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο «έλαβε υπόψη μια σειρά από δηλώσεις που έκανε ο Χαβιέ Μιλέι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας».

«Αλλά θα επικεντρωθούμε σε αυτόν και θα τον κρίνουμε κυρίως από τις δηλώσεις που θα κάνει μετά την ορκωμοσία», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Όπως υπενθυμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Χαβιέ Μιλέι για τη νίκη του, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ένας αριθμός άλλων ξένων ηγετών σχεδιάζεται να παραστεί στα εγκαίνια. Στην εκδήλωση προβλέπεται να παρευρεθούν ο Βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’ της Ισπανίας, ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο Πρόεδρος της Παραγουάης Σαντιάγο Πένια, ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης Λουίς Λακάλε Που και ο Πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

 Στην ορκωμοσία αναμένεται επίσης ο πρώην δεξιός λαϊκιστής Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου, του οποίου οι πολιτικές είναι πολύ πιο κοντά σε αυτές του Μιλέι από αυτές του σημερινού αριστερού προέδρου Λούλα.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν αυτή την εβδομάδα ότι η ορκωμοσία του Μιλέι θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για μια συνάντηση μεταξύ του Ζελένσκι και του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν για να επιλυθούν οι διαφορές σχετικά με την προσπάθεια της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια σύνοδος κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα θα αποφασίσει εάν θα ξεκινήσουν συνομιλίες με την Ουκρανία και τη Μολδαβία – όπως προτείνει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΕ – σχετικά με τις υποψηφιότητες για ένταξη.

Η απόφαση πρέπει να ληφθεί ομόφωνα και ο Όρμπαν έχει εκφράσει επανειλημμένα αρνητικά την έναρξη των διαπραγματεύσεων τώρα.

Ο αρχηγός του προσωπικού του Ζελένσκι, Άντριι Γιέρμακ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι προσπαθούσε να κανονίσει την κατάλληλη στιγμή για να συναντηθεί ο Ουκρανός πρόεδρος με τον Όρμπαν, καταλήγει το δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ