Washington Post: Οι ΗΠΑ παρέδωσαν δεκάδες χιλιάδες τόνους βομβών στο Ισραήλ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν δεκάδες χιλιάδες τόνους βομβών στο Ισραήλ για να τις χρησιμοποιήσει στις επιθέσεις του στη Γάζα, αλλά δεν αναφέρονται στην παράδοση αυτή όροι του ανθρωπιστικού δικαίου, επισημαίνει η Washington Post.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ΗΠΑ έχουν στείλει τουλάχιστον 15 χιλιάδες βόμβες και περισσότερες από 50 χιλιάδες βλήματα πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων 2 χιλιάδων κιλών bunker busters, στο Ισραήλ από την έναρξη των επιθέσεων.

Ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ευθύνη των ΗΠΑ να διασφαλίζουν την ασφάλεια των αμάχων, ενώ η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να προμηθεύσει όπλα στο Ισραήλ.

«Ελέγχονται οι ροές των αποστολών όπλων;»

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια ομάδα εντός του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπάιντεν έχουν εξετάσει εξονυχιστικά τη ροή όπλων των ΗΠΑ προς το Ισραήλ.

Οι κανόνες των ΗΠΑ για τον οπλισμό ξένων χωρών απαιτούν να μην γίνονται μεταφορές όπλων σε περιπτώσεις που είναι πιθανό να παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο.

Αξιωματούχοι της διοίκησης, οι οποίοι μίλησαν στην εφημερίδα στο πλαίσιο αυτών των κανόνων και δεν θέλησαν να κατονομαστούν, αναγνώρισαν ότι είχαν εκτενείς συζητήσεις με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους για να διασφαλίσουν ότι κατανοούσαν τις υποχρεώσεις της χώρας βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, αλλά ότι η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον δεν έκανε ρεαλιστικές εκτιμήσεις για την τήρηση του νόμου του πολέμου από το Ισραήλ.

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης ότι δεν μπορούσε να γίνει ταυτόχρονη αξιολόγηση της συμμόρφωσης του Ισραήλ με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, επειδή οι ισραηλινές δυνάμεις δεν μοιράζονταν τις πληροφορίες που χρησιμοποιούσαν για τον σχεδιασμό επιχειρήσεων.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ