Κομμένα πια τα μετρητά με Μητσοτακη – Εξοντωτικά πρόστιμα στις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάποτε στα καταστηματα υπήρχε μια κορνίζα που έδειχνε έναν πλούσιο έμπορο που πούλαγε με μετρητά και δίπλα ένα φτωχό που πούλαγε με πίστωση. Τωρα οι εποχές εχουν αλλάξει και οι έμποροι (και οχι μόνο αυτοί) κάνουν συναλλαγές με μετρητά ή με πιστωτικές κάρτες που τα χρήματα τους διαχειρίζονται οι τράπεζες…….

IMG 8766

Οι διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ και όπως προβλέπουν για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, αυτές θα γίνονται αποκλειστικά με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής, ενώ τα συμβόλαια που θα αναφέρουν μερική ή ολική εξόφληση του τιμήματος με μετρητά θα είναι άκυρα.

Το πρόστιμο για μία συναλλαγή με μετρητά σε αγορά ακινήτου, θα είναι στο 10% του ποσού που καταβλήθηκε (ελάχιστο 10.000 ευρώ και μέγιστο ακόμα και 500.000 ευρώ)!

Επίσης, βάσει του νέου νόμου, τα πρόστιμα (μέχρι σήμερα ήταν στα 100 ευρώ) για αγορές άνω των 500 ευρώ με μετρητά αυξάνονται ακόμα και στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής!

Αν δεν υπήρχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι αντιρρήσεις της, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είχε κατεβάσει κι άλλο το όριο συναλλαγών με μετρητά, στα 300 ευρώ.

Στο κομμάτι των συναλλαγών με μετρητά, η παρέμβαση του οικονομικού επιτελείου καθιστά επίσης υποχρεωτικό το σύστημα IRIS για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες (που διατηρούν επαγγελματικό λογαριασμό).

Οι πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS γίνονται άμεσα από το κινητό των καταναλωτών χωρίς καμία προμήθεια για συναλλαγές έως 500 ευρώ. Αντίστοιχα, αν υπάρχουν πληρωμές με μετρητά, με πόσα άνω των 500 ευρώ, θα επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής, δηλαδή για μια πληρωμή 600 ευρώ με μετρητά το πρόστιμο θα είναι 1.200 ευρώ!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ