Κόλαφος ο Παύλος Πολακης για το φορολογικό νομοσχέδιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παύλος Πολάκης : Σε κλείσιμο των γραφείων τους οδηγούνται και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές με το νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο.

Συνάντηση στο πολιτικό του γραφείο είχε χθες Τετάρτη 13/12/2023 ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Παύλος Πολάκης με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων κύριο Δημήτρη Σκιτζή και τον Αντιπρόεδρο κύριο Δημήτρη Μουντάκη, οι οποίοι την κατέχουν παράλληλα την θέση του ταμία και του Γεν Γραμματέα αντίστοιχα, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ).

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Βουλευτής ενημερώθηκε σχετικά με τις δυσχερέστατες συνέπειες που επιφέρει και στον κλάδο των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόσφατα ψηφίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από τους Βουλευτές της Κυβέρνησης.

Όπως τον ενημέρωσαν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου μετά την ανακοίνωση των παρεκκλίσεων στο φορολογικό νομοσχέδιο για κάποιες επαγγελματικές ομάδες ελεύθερων επαγγελματιών, ανάμεσα τους και αυτή των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών διαχωρίζεται ο κλάδος σε αυτούς που συμβάλλονται με μέχρι δύο ασφαλιστικές επιχειρήσεις και αυτούς που συνεργάζονται με πέραν των δύο ασφαλιστικών επιχειρήσεων, με τους πρώτους να απαλλάσσονται από την φορολογία του τεκμαρτού εισοδήματος.
Ωστόσο η πλειοψηφία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης αποτελείται από Ασφαλιστικούς Πράκτορες που λόγω της φύσης του επαγγέλματος διαχειρίζονται πάνω από δύο ασφαλιστικές συμβάσεις.
Υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες που είναι αμιγώς εταιρείες κλάδου ζωής και υγείας. εταιρείες μικτές και εταιρείες αμιγώς γενικών κλάδων. Ένας επαγγελματίας ασφαλιστικός διαμεσολαβητής για να παρέχει ολοκληρωμένα τις υπηρεσίες του στους Έλληνες πολίτες όπως αυτές ορίζονται τόσο από την Εθνική όσο και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, πρέπει να συνεργάζεται με πολύ περισσότερες των δύο ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Οι μόνοι που θα μπορούσαν να επιβιώσουν είναι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που στεγάζονται σε γραφεία μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών ή μεγάλων ασφαλιστικών πρακτόρων που δεν θα έχουν λειτουργικά έξοδα, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό και εξωθεί τους μικρούς «ελεύθερους» ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές στο κλείσιμο των γραφείων τους.
Οι κ. Σκιτζής και Μουντάκης, επανέλαβαν για μια ακόμα φορά ότι ζητούν την καθολική εξαίρεση από την τεκμαρτή φορολόγηση καθώς και το πάγιο αίτημα του κλάδου για ένταξη του στο αφορολόγητο καθώς είναι από τους ελάχιστους κλάδους της οικονομίας, με αποδεδειγμένα μηδενικά “μαύρα” εισοδήματα καθώς οι αμοιβές των διαμεσολαβητών, δηλώνονται ως έξοδα από τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Από την πλευρά του ο κύριος Πολάκης δήλωσε ότι μέσα σε σειρά επαγγελματιών που πλήττονται βάναυσα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι και οι Ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και όπως ο ίδιος τόνισε κατά την συζήτηση του Νομοσχεδίου στη Βουλή αποτελεί την πιστή εφαρμογή του σχεδίου Πισσαρίδη που στοχεύει στον οικονομικό στραγγαλισμό των μικρών και μικρομεσαίων ελευθέρων επαγγελματιών προκειμένου να γιγαντωθούν ακόμα περισσότεροι οι μεγάλοι επαγγελματικοί όμιλοι.
Διαβεβαίωσε ότι δεν θα υποστείλει την σημαία , ούτε και τώρα που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο, εντός και εκτός κοινοβουλίου θα συνεχίσει τη μάχη προκειμένου να δικαιωθούν τα αιτήματα των πληγέντων από αυτό. «Μπορεί να αναγκαστήκαμε. κι εμείς ως κυβέρνηση, εν μέσω μνημονίων και αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών από τους θεσμούς, να πάρουμε μέτρα που δημιούργησαν προβλήματα στους μικρομεσαίους, αλλά τώρα που βρισκόμαστε εκτός μνημονίων και με τον Πρωθυπουργό να επαίρεται για την οικονομική βαθμίδα και ψευδώς να μιλάει για άνθιση της οικονομίας, είναι απαράδεκτο και άδικο να συνεχίζεται η απομύζηση του εισοδήματος αυτών των στρωμάτων και άνθρωποι να οδηγούνται σε τέτοιο οικονομικό αδιέξοδο που να οδηγούνται στο κλείσιμο των γραφείων ή των μικρών επιχειρήσεων τους.» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στις επόμενες μέρες θα κατατεθεί σχετική ερώτηση που θα εξειδικεύει στο πρόβλημα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ