Παύλος Γερουλάνος: Τι σημαίνει “πατριωτική οικονομία”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημαίνει, μια οικονομία που δημιουργεί αγορές. Ενεργά.

Νέες αγορές για προϊόντα μας στο εξωτερικό. Νέες αγορές για υπηρεσίες μας εντός των συνόρων, που θα τραβήξουν πελατεία από την παγκόσμια αγορά.

Μια οικονομία που επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα τής χώρας, όχι μόνο με βάση το ΑΕΠ, αλλά με βάση τον πληθυσμό που ασχολείται με συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα.

Για παράδειγμα, το ΑΕΠ τής αγροτικής παραγωγής μπορεί να είναι 3% τού συνολικού ΑΕΠ, ενώ όμως απασχολεί και δημιουργεί πλούτο για 10% τού πληθυσμού τής χώρας.

Έξι ελληνικά προϊόντα, σήμερα, έχουν βρει τον δρόμο τους στα καλύτερα ράφια και τα καλύτερα εστιατόρια τού κόσμου. Πόσο δύσκολο είναι να προωθήσουμε 10 ακόμα προϊόντα τής ελληνικής γης σε αυτά τα ράφια και αυτά τα εστιατόρια;

Πολύ εύκολο. Αν το συγκρίνεις, ειδικά με μερικά χρόνια πριν, που κανένα δεν είχε αυτήν τη θέση.

Πόσο δύσκολο είναι να εφαρμόσουμε σε Περιφέρειες όπως Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο, που σήμερα «πουλούν» τους εαυτούς τους ως φθηνά ελληνικά νησιά, προγράμματα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο τουρισμός περιπέτειας, ο τουρισμός ευεξίας ή ο ιατρικός τουρισμός;

Καθόλου δύσκολο, διότι σήμερα η Ελλάδα είναι brand.

Είναι άλλο να ξεκινάς από το μηδέν και άλλο να έχεις έναν δυνατό κορμό και να χτίζεις τα κλαδιά.

Και μιλούμε για μερικές από τις φτωχότερες περιοχές τής Ευρώπης. Όπου μικρές επιτυχίες κάνουν τεράστια διαφορά σε κοινωνικές ομάδες που, σήμερα, υποφέρουν.

Με λίγα λόγια, «πατριωτική οικονομία» είναι μια οικονομία που σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα ανάδειξης των πλεονεκτημάτων τής Ελλάδας και δεν μιμείται, αβίαστα, εξωγενή πρότυπα.

Απόσπασμα από την ομιλία μου στην Ολομέλεια τής Βουλής, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

Περισσότερα εδώ: yeroulanos.gr/to-diko-mas-sc…

#Βουλή #ΠΑΣΟΚ #Προϋπολογισμός #Βουλευτής_Α_Αθήνας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ