Οι Βούλγαροι ειναι οι καλύτεροι παραχαράκτες νομισμάτων στον κόσμο… λέει το ZDF

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Ρεπορτάζ από τη Βουλγαρία μεταδόθηκε στις 12 Δεκεμβρίου στο δημοφιλές πρόγραμμα ερευνητικής δημοσιογραφίας του ZDF «Frontal».

 Στην αρχή, ο παρουσιαστής αναφέρει ότι σε μόλις ένα χρόνο κατασχέθηκαν στη Γερμανία 27.000 πλαστά χαρτονομίσματα και κανείς δεν γνωρίζει πόσα άλλα κυκλοφορούν.

Με αυτά τα πλαστά χρήματα αγοράζονται κοσμήματα, πολυτελή είδη και ακριβά αυτοκίνητα και τα ίχνη τους οδήγησαν στη Βουλγαρία.

Έρευνα και από ντεντέκτιβ

Κύριο ρόλο σε αυτά τα 10 τηλεοπτικά λεπτά έχει ο Tamer Bakiner, τον οποίο οι συντάκτες παρουσιάζουν ως οικονομικό ντετέκτιβ, που είναι γνώστης των βουλγαρικών.

 Στη γειτονιά κοντά στον σταθμό του Μονάχου, ο Bakiner συναντά έναν άντρα που του υπόσχεται πλαστά χαρτονομίσματα (made in) Βουλγαρία. Ο ρεπόρτερ πηγαίνει στη Σόφια, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα οι παραχαράκτες.

Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι οι βουλγαρικές αρχές είναι επίσης δραστήριες – και δείχνει πλάνα από έρευνες και την ανακάλυψη ενός τυπογραφείου για πλαστά χαρτονομίσματα.

Μπροστά στην κάμερα της Δεύτερης Γερμανικής Τηλεόρασης εμφανίστηκε και ο Κρίστιαν Γκοριάνοφ, επικεφαλής του τμήματος «Οργανωμένου Εγκλήματος» στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο οποίος είπε: «Έχουμε μερικούς από τους καλύτερους παραχαράκτες χρημάτων και εγγράφων στον κόσμο».

Ποιοι είναι όμως οι παραχαράκτες και ποιοι οι μαριονέτες τους;

Ο μυστικός ρεπόρτερ Tamer Bakiner έχει στο παρελθόν ερευνήσει και αποκαλύψει πολλές παρόμοιες υποθέσεις, λένε οι συντάκτες της έκθεσης.

Στο 10λεπτο βίντεο της ZDF, συναντά έναν μεσάζοντα από το Μόναχο, τον οποίο αναπτύσσει εδώ και ένα χρόνο με τον μύθο ότι ψάχνει για μεγάλα ποσά πλαστών χρημάτων.

Συναντήσεις στη Φιλιππούπολη

Οι δυο τους πηγαίνουν στη Φιλιππούπολη για να συναντηθούν με έναν άντρα που ισχυρίζεται ότι είναι ένας ‘σούπερ παίκτης’ στη γερμανική αγορά. Ο άνδρας, του οποίου το πρόσωπο καθίσταται αγνώριστο στο ρεπορτάζ, λέει ότι τύπωσε 1 εκατομμύριο πλαστά ευρώ στη Βουλγαρία, τα οποία πούλησε στη Γερμανία για 140.000 ευρώ. Εκεί όμως πιάστηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών και 6 μηνών, από τις οποίες εξέτισε τα μισά.

«Προφανώς αυτό δεν έχει σβήσει τις εγκληματικές του ενέργειες», σημειώνουν ειρωνικά οι συντάκτες της έκθεσης.

Ο καταδικασθείς πλαστογράφος τους είπε ότι μεταξύ των πελατών του υπήρχαν έμποροι σκραπ, σούπερ μάρκετ, dunners, μπαρ, μεγάλοι έμποροι κρέατος.

 Στο τέλος της συνομιλίας προσθέτει ότι μπορεί να συνδέσει ενδιαφερόμενους από τη Γερμανία με το κατάλληλο άτομο. Οι δημοσιογράφοι ελέγχουν την ιστορία του – οι αρχές τόσο στη Γερμανία όσο και στη Βουλγαρία το επιβεβαιώνουν.

Περνάει άνετα από τα μηχανάκια ελέγχου πλαστών χαρτονομισμάτων

Στη Σόφια, ο μυστικός ρεπόρτερ καταφέρνει τελικά να συναντήσει έναν πλαστογράφο, ο οποίος τον διαβεβαιώνει ότι είναι ένας από τους καλύτερους στη Βουλγαρία και του προσφέρει πλαστά χαρτονομίσματα των 200 ευρώ – για 40 ευρώ το καθένα.

Σύμφωνα με τον πλαστογράφο, οι σημειώσεις του αντιστοιχούσαν στο 70% περίπου των πραγματικών, μόνο που η ποιότητα του χαρτιού ήταν ελαφρώς διαφορετική.

Ο πλαστογράφος τονίζει ότι δεν υπάρχουν καλύτερα χαρτονομίσματα πουθενά στον κόσμο και καλεί τον ρεπόρτερ σε ένα αυτοκίνητο, όπου του δείχνει ξεκάθαρα ότι το πλαστό χαρτονόμισμα των 200 ευρώ περνά τη δοκιμή με το συνηθισμένο μολύβι σάρωσης στα σούπερ μάρκετ.

 Οι Βούλγαροι προσφέρουν στον υποψήφιο αγοραστή 5 εκατομμύρια ευρώ σε 200 χαρτονομίσματα.

Ο δημοσιογράφος του ZDF παίρνει το δείγμα και το παραδίδει στη βουλγαρική αστυνομία, όπου ο Κρίστιαν Γκοριάνοφ επιβεβαιώνει ότι η ποιότητα της πλαστογραφίας είναι καλή. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χαρτονομίσματα αυτά τυπώνονταν μέχρι το 2018, αλλά η παραγωγή τους είχε ήδη σταματήσει.

Πλαστά άνω των 10 ετών;

Οι συντάκτες της έκθεσης μεταφέρουν επίσης το χαρτονόμισμα στη Γερμανική Κεντρική Τράπεζα. Οι ειδικοί εκεί διαπίστωσαν ότι το ψεύτικο είναι εύκολα αναγνωρίσιμο από τα περιγράμματα του υδατογραφήματος.

Το πλαστό βουλγαρικό χαρτονόμισμα έφτασε και σε έναν ειδικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτά τα χαρτονομίσματα είναι κάτι παλιά – στην Ευρώπη πρόσφατα εμφανίστηκαν εκατοντάδες τέτοια τραπεζογραμμάτια ένα μήνα – και ότι σίγουρα τυπώθηκαν πριν από περισσότερα από 10 χρόνια.

Το χαρτονόμισμα, έχοντας διανύσει τόσο μεγάλες αποστάσεις, θα αναλυθεί από τις γερμανικές αρχές και την εισαγγελία.

 «Και αν η βουλγαρική εισαγγελία θα βάλει χειροπέδες στους λεγόμενους «καλύτερους παραχαράκτες στον κόσμο» -αυτό το ερώτημα παραμένει ανοιχτό»- έτσι ακούγεται η τελευταία φράση στην έκθεση του ZDF.

 Ο παρουσιαστής της εκπομπής «Frontal», πρόσθεσε στο τέλος, νέα από τη Σόφια για την εξάρθρωση μιας συμμορίας παραχαρακτών και κατασχεμένων χαρτονομισμάτων αξίας 120 χιλιάδων ευρώ.

DW (βουλγαρικά)

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ