Λιβύη: Ένοπλη ομάδα που χρηματοδοτείται από τον Ντμπεϊμπά κατηγορείται για λαθρεμπόριο τόνων χρυσού στην Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια πολιτοφυλακή που χρηματοδοτείται από τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά κατηγορήθηκε για λαθρεμπόριο τόνων χρυσού από την πόλη Μισράτα στην Τουρκία, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα του Τύπου.

Η λεγόμενη Κοινή Δύναμη Επιχειρήσεων (JOF), γνωστή και ως αλ Μοσταράκα, κατηγορήθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας για λαθρεμπόριο χρυσού στην Τουρκία μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Μιστράτα.

 Οι πτήσεις στο αεροδρόμιο ακυρώθηκαν μόλις δημοσιοποιήθηκαν οι καταγγελίες το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου.

Σε δήλωση το Σάββατο, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας, η οποία επίσης συνδέεται με την κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, κατηγόρησε την JOF ότι επιτέθηκε στο προσωπικό της στο αεροδρόμιο και απήγαγε άλλους αφού το προσωπικό επιθεώρησε την αποστολή χρυσού στην Τουρκία.

Η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας είπε ότι απαλλάσσεται από «κάθε ευθύνη για τυχόν παραβιάσεις ασφαλείας που συμβαίνουν στο διεθνές αεροδρόμιο Μισράτα».

Μια φωνητική κλήση μεταξύ του διοικητή JOF Αμπντουλκασίμ αλ Σαμάντι και του επικεφαλής του τελωνείου στο αεροδρόμιο Μισράτα, Φατί Μαχλούφ  διέρρευσε και δημοσιεύτηκε από τον Λιβυκό ειδησεογραφικό ιστότοπο Al-Marsad λίγο μετά τις καταγγελίες που αναφέρθηκαν από τον Τύπο. Στη φωνητική κλήση, οι δύο φέρονται να μεθοδεύσουν λαθραία τον χρυσό.

Επιβεβαίωσε ότι «η εξαγωγή χρυσού πραγματοποιείται σύμφωνα με νομικούς ελέγχους, μέσω τεκμηριωμένης διαδικασίας, κατά την οποία επιβάλλεται οικονομική εγγύηση στην αξία του εξαγόμενου χρυσού μέχρι την εξόφλησή του».

 Ο Μαχλούφ, είπε ότι η πολιτοφυλακή του- JOF, είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη των θαλάσσιων και εναέριων λιμένων, τονίζοντας ότι τα μέλη της δύναμης «ανατίθενται να επιβλέπουν τις εξαγωγές χρυσού και αργύρου, να προετοιμάζουν τα σχετικά δεδομένα και να τα παραπέμπουν στη Διεύθυνση Τελωνείων της Μισράτα».

Οι κατηγορίες προκάλεσαν ευρεία κατακραυγή μεταξύ των Λιβύων, εν μέσω αιτημάτων για έναρξη έρευνας για την αποκάλυψη των συνθηκών του συμβάντος και την επαλήθευση των καταγγελιών.

1 184
Διεθνής Αμνηστία

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα τεκμηριώσει τη συμμετοχή της πολιτοφυλακής σε αναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια, εξωδικαστικές εκτελέσεις και αυθαίρετη κράτηση. Παρά αυτές τις παραβιάσεις, ο Ντμπεϊμπά ενέκρινε την πληρωμή 100 εκατομμυρίων LYD (21,6 εκατομμυρίων $) στο JOF στις 10 Φεβρουαρίου 2022.

Το JOF συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στις μάχες εναντίον του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), με επικεφαλής τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ με βάση την ανατολή, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εκστρατείας του LNA το 2019 στη δυτική Λιβύη.

The Libya update news

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ