Η Βουλγαρία κατάργησε τον διαμετακομιστικό φόρο στο φυσικό αέριο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Βουλγαρία, η οποία ελπίζει να εισέλθει επιτέλους στη ζώνη Σένγκεν μετά από χρόνια αναμονής, αποδέχθηκε σήμερα το αίτημα της Ουγγαρίας να ακυρώσει τον ειδικό φόρο διαμετακόμισης στο ρωσικό φυσικό αέριο για Ουγγαρία και Σερβία.

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα την κατάργηση του μέτρου που εισήχθη στις 13 Οκτωβρίου.

Ο φόρος ήταν 10 ευρώ ανά μεγαβάτ αερίου που μεταφέρεται μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream.

Αρχικά επρόκειτο για «μείωση των κερδών» της Gazprom, αλλά η εφαρμογή του μέτρου αποδείχθηκε περίπλοκη και ο ρωσικός κολοσσός δεν πλήρωσε ποτέ τα χρήματα που ζητούσε.

Η Βουδαπέστη και το Βελιγράδι, που εξαρτώνται από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και θέλουν να διατηρήσουν τους δεσμούς με το Κρεμλίνο, το χαρακτήρισαν «εχθρικό μέτρο που απειλεί τον ενεργειακό τους εφοδιασμό».

Ο Ούγγρος υπουργός απείλησε να εμποδίσει την είσοδο της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο (Peter Szijjártó) απείλησε να εμποδίσει την είσοδο της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν εάν ο φόρος παραμείνει σε ισχύ.

«Εάν η Ουγγαρία τηρήσει όσα υποσχέθηκε, το βέτο πρέπει να αρθεί αμέσως», δήλωσε στη βουλγαρική τηλεόραση ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Κάτω Χώρες εκτίμησαν ότι η Σόφια πληροί όλες τις προϋποθέσεις για είσοδο στη ζώνη Σένγκεν και η Αυστρία είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις, αλλά μόνο όταν πρόκειται για εναέρια κυκλοφορία με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, και υπό την προϋπόθεση ότι η ασφάλεια της Ε.Ε. αυξάνονται στα εξωτερικά σύνορα.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ