Νέα τροπολογία ντροπής υπέρ των κορακιών, εξοντώνει τους δανειολήπτες!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με νέα νυχτερινή τροπολογία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξυπηρετεί για άλλη μια φορά τους περιβόητους servicers και ρίχνει στον Καιάδα τους δανειολήπτες!

Το θέμα μάλιστα αποκτά μεγαλύτερη ένταση και κινητοποίηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την έξωση που επιχειρήθηκε να γίνει χθες στα Πετράλωνα σε μία γυναίκα με προβλήματα και υγείας, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος και μία μεγάλη κινητοποίηση, παρουσία των ΜΑΤ!

IMG 4596
Το άρθρο 4, ρουσφέτι για τους Servicers

Η αντιπολίτευση θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή επί τροπολογίας που έφερε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση χθες και με την οποία επιτρέπει στους services να συμπεριφέρονται ασύδοτα, όπως καταγγέλλει, μέχρι το τέλος του χρόνου, αντί να έχουν ήδη προσαρμοστεί στις θετικές διατάξεις για τους δανειολήπτες που ψηφίστηκαν στις αρχές του μήνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται ουσιαστικά επειδή θεωρεί ότι η κυβέρνηση δίνει παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου στους servicers (τα funds δηλαδή που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια) να κάνουν ό,τι θέλουν με τους δανειολήπτες, αφού προβλέπει ότι δεν θα εφαρμοστεί αμέσως η Ευρωπαϊκή Οδηγία, που ψήφισε στις 5 Δεκεμβρίου η Βουλή και η οποία καθιερώνει ένα προστατευτικό πλαίσιο.

IMG 4597
Η τροπολογία που περιλαμβάνει το σκανδαλώδες άρθρο

Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ «με τον ν. 5072/2023, ενσωματώνεται η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2021/2167, η οποία μεταξύ άλλων ορίζει το θεσμικό πλαίσιο των servicers και ένα πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών, όπως είναι πχ η αναλυτική ενημέρωση του δανείου τους και η συμμόρφωση των servicers με τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών. Η Οδηγία ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης όλες οι ενέργειες, ώστε να προστατευθεί η πρώτη κατοικία και έδινε και τη δυνατότητα ρύθμισης των δανείων σε άλλο νόμισμα εκτός του € (πχ ελβετικό φράγκο). Τίποτα από αυτά όμως δεν ενσωματώθηκε. Εκτός από την Οδηγία, με τον ίδιο νόμο ψηφίστηκε και ο Ηρακλής ΙΙΙ, ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Ακινήτων κ.α.».

Όμως με τη χθεσινή τροπολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η κυβέρνηση «εξαιρεί από την εφαρμογή της Οδηγίας έως τέλος του έτους «τη μεταβίβαση απαιτήσεων από συμβάσεις πιστώσεων, καθώς και στις συμβάσεις διαχείρισης αυτών». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έως τέλος του έτους οι servicers μπορούν να κάνουν χρήση του Ηρακλή ΙΙΙ, τιτλοποιώντας ό,τι δάνειο έχει απομείνει και αφήνοντας απροστάτευτους τους δανειολήπτες, καθιστώντας την ευρωπαϊκή οδηγία απολύτως κενό γράμμα».

Σύμφωνα δε με όσα δήλωσε ο αρμόδιος τομεάρχης Νίκος Παππάς το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή «με βάση την Οδηγία, οι αγοραστές πιστώσεων και οι διαχειριστές πιστώσεων υποχρεούνται να ενεργούν καλόπιστα και επαγγελματικά. Δεν έχει τέτοια υποχρέωση κάποιος που έχει αγοράσει πακέτο δανείων μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2023. Φέρατε τροπολογία που εξαιρείτε από τις θετικές πρόνοιες, τις όποιες προστατευτικές διατάξεις της Οδηγίας, τα ενυπόθηκα δάνεια έχουν τιτλοποιηθεί και έχουν πωληθεί μέχρι 30 Δεκεμβρίου 2023, και τους εξαιρείτε από τις υποχρεώσεις. Ο servicer, δεν θα έχει καμία υποχρέωση να ενεργεί καλόπιστα, δίκαια και επαγγελματικά, να παρέχει πληροφορίες που δεν είναι παραπλανητικές, δεν θα έχει υποχρέωση να σέβεται την προσωπικό ζωή και τα προσωπικά στοιχεία του δανειολήπτη. Αυτό κάνετε;».

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η κυβέρνηση της Ν.Δ. έφερε ρύθμιση που αφήνει απροστάτευτους δανειολήπτες με ενυπόθηκα δάνεια, έναντι των καταχρηστικών πρακτικών από servicers, αν τα δάνεια τους έχουν μεταβιβαστεί, μέσω του σχήματος Ηρακλής, πριν από την 30η Δεκεμβρίου 2023.

Και ζήτησε από τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθαναση, να δηλώσει ρητώς αν η συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών προστατεύεται από τις διατάξεις της Οδηγίας, που ενσωματώθηκε πρόσφατα στο ελληνικό δίκαιο και που υποχρεώνει τους διαχειριστές πιστώσεων να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες, για να προστατεύονται οι δανειολήπτες.

Πληροφορίες από το Ποντίκι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ