Ποιες χώρες πωλούν τα περισσότερα όπλα στο Ισραήλ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Τελ Αβίβ έχει ένα ισχυρό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα που το καθιστά μεγάλη δύναμη στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, το εβραϊκό κράτος χρειάζεται να αποκτήσει εξοπλισμό σε ορισμένους τομείς όπως η αεροπορία.

Ενώ οι Δημοκρατικοί στο Αμερικανικό Κογκρέσο παραμένουν διχασμένοι σχετικά με τη φύση της στρατιωτικής βοήθειας που θα δοθεί στο Ισραήλ, το εβραϊκό κράτος γίνεται ανυπόμονο με τους δισταγμούς της Ουάσιγκτον.

Πρέπει να ειπωθεί ότι από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους, η Αμερική υπήρξε μακράν ο καλύτερος σύμμαχος του Τελ Αβίβ, πολιτικά, οικονομικά αλλά κυρίως στρατιωτικά.

Ωστόσο, ο θείος Σαμ δεν είναι ο μόνος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ παρουσιάζει μια σχεδόν ανώμαλη κατάσταση στον σημερινό κόσμο, αφού, παρά τον μικρό πληθυσμό και το μικρό εδαφικό του μέγεθος, αυτό το κράτος είναι μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη και έχει ένα σημαντικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα που το ανταγωνίζεται μόνο το Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Το Τελ Αβίβ αναπτύσσει και παράγει όπλα αιχμής στον τομέα των φορητών όπλων, των αρμάτων μάχης, των πυραύλων, ακόμη και των drones.

3 24
sipri.org

Το εβραϊκό έθνος είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας στρατιωτικού εξοπλισμού, έχοντας πουλήσει όπλα αξίας άνω των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάφορες χώρες όπως η Ινδία, το Αζερμπαϊτζάν και οι Φιλιππίνες.

Σε αντίθεση με αμυντικούς γίγαντες όπως η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να αναπτύξει και να παράγει όλα τα όπλα του στρατού του ανεξάρτητα.

 Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Τελ Αβίβ βασίζεται στην εξαιρετικά συμβιωτική σχέση του με την Ουάσιγκτον όσον αφορά τις εισαγωγές όπλων, με τις αμερικανικές αμυντικές εταιρείες να λαμβάνουν εγγυημένα συμβόλαια.

Δεδομένης αυτής της στενής σχέσης, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειονότητα των ισραηλινών εισαγωγών όπλων – ένα τεράστιο 92% από το 2017 έως το 2021.

Η Γερμανία και η Ιταλία είναι οι μεγαλύτεροι πωλητές στην Ευρώπη

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), η Γερμανία αντιπροσώπευε το 6,9% των αγορών όπλων από το Ισραήλ κατά την ίδια περίοδο, με την Ιταλία να έρχεται τρίτη με 1%. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του SIPRI, μεταξύ 2017 και 2021, μόλις τρεις χώρες αντιπροσώπευαν το 99,9% των εισαγωγών όπλων της χώρας της Μέσης Ανατολής.

2 72

Για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από το 2011 έως το 2020, το SIPRI προσδιόρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσώπευαν το 70,2% των εισαγωγών του Ισραήλ σημαντικών συμβατικών όπλων, με τη Γερμανία, την Ιταλία και τον Καναδά να συμπληρώνουν την πρώτη 4άδα με περίπου 23,9%, 5,9% και 0,05%. αντίστοιχα.

Τα μικρότερα συμβόλαια, για ανταλλακτικά, φορητά όπλα και συστήματα ελαφρού οπλισμού, κυριαρχούνταν επίσης από Αμερικανούς προμηθευτές, οι οποίοι έχουν υπογράψει συμφωνίες όπλων με το Ισραήλ αξίας 8 δισ. ευρώ μεταξύ 2015 και 2019.

 Την ίδια περίοδο, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία εξέδωσαν άδειες για πωλήσεις όπλων στο Τελ Αβίβ αξίας 867 εκατ. ευρώ, 436 εκατ. ευρώ και 343 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, το Ισραήλ εξαρτάται από τα αμερικανικά όπλα για να εξασφαλίσει τις δυνατότητες της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένου του νέου στόλου F-35I Adir.

Το Τελ Αβίβ ελπίζει τελικά να λάβει 75 από αυτά τα τζετ πέμπτης γενιάς. Το εβραϊκό κράτος εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της αεροπορίας για περισσότερα από 50 χρόνια, αγοράζοντας και τροποποιώντας εκατοντάδες Boeing F-15 Eagles και F-15E Strike Eagles, καθώς και F-16 Fighting Falcons όλα αυτά τα χρόνια.

Τα αμερικανικά αεροσκάφη κυριαρχούν στον στόλο του Ισραήλ με αεροσκάφη κοινής ωφέλειας, ηλεκτρονικών πληροφοριών, μεταφορών και αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού, καθώς και στα αποθέματα ελικοπτέρων του, συμπεριλαμβανομένων των Bell AH-1 Cobra, Boeing AH-64 Apache και σειρές μάχης Sikorsky CH-53 και S-70 και ελικόπτερα μεταφοράς.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ