Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Αιγύπτου και Αιθιοπίας για το Μεγάλο Φράγμα στον Νείλο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αιθιοπίας, μετά την κοινοποίηση της Αιγύπτου για το τέλος του τελευταίου γύρου συνομιλιών για το Φράγμα της Αναγέννησης, το οποίο ολοκληρώθηκε χωρίς να καταλήξουν σε κανένα αποτέλεσμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιθιοπίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το Κάιρο «διαστρέβλωσε» τις θέσεις της Αντίς Αμπέμπα στις συνομιλίες, κατηγορώντας την Αίγυπτο ότι «θέτει φραγμούς στις προσπάθειες προσέγγισης».

Η Αιθιοπία έκρινε ότι «η Αίγυπτος δεν είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις»

Η ανακοίνωση, σύμφωνα με την Sky News Arabia, αναφέρει: «Η Αιθιοπία παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη φιλικής διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των τριών χωρών (αναφερόμενη στην Αιθιοπία, την Αίγυπτο και το Σουδάν) και προσβλέπει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Την Τρίτη, η Αίγυπτος δήλωσε ότι θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία πλήρωσης και λειτουργίας του φράγματος.

Η Αίγυπτος ανακοινώνει την αποτυχία του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων σχετικά με το Αιθιοπικό Φράγμα Αναγέννησης

Το αιγυπτιακό Υπουργείο Άρδευσης ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Η συνάντηση δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα λόγω της συνέχισης των ίδιων θέσεων άρνησης της Αιθιοπίας τα τελευταία χρόνια να υιοθετήσουν οποιαδήποτε από τις συμβιβαστικές τεχνικές και νομικές λύσεις που θα διασφάλιζαν τα συμφέροντα των τριών χωρών».

Η δήλωση ανέφερε: «Η Αίγυπτος επιφυλάσσεται του δικαιώματός της που είναι εγγυημένο από διεθνείς χάρτες και συμφωνίες να υπερασπιστεί το νερό και την εθνική της ασφάλεια σε περίπτωση που εκτεθεί σε βλάβη».

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπίι Άχμεντ δήλωσαν ότι ελπίζουν να καταλήξουν σε τελική συμφωνία για το αμφισβητούμενο φράγμα μεταξύ των δύο χωρών εντός 4 μηνών.

Η Αίγυπτος αντιτίθεται εδώ και καιρό στο έργο λόγω ανησυχιών για τη μελλοντική παροχή νερού από τον ποταμό Νείλο, στο οποίο βασίζεται η οικονομία της χώρας σε μεγάλο βαθμό.

Το Σουδάν, το οποίο έχει βυθιστεί στον πόλεμο εδώ και μήνες, εξέφρασε επίσης ανησυχία για την οργάνωση και την ασφάλεια των αποθεμάτων νερού και των φραγμάτων του.

Η Αιθιοπία, η οποία λέει ότι ασκεί το δικαίωμά της στην οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι είχε ολοκληρώσει το τελικό στάδιο πλήρωσης μιας δεξαμενής για έναν τεράστιο υδροηλεκτρικό σταθμό στο φράγμα του Γαλάζιου Νείλου.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ