Η Δεη που ξέραμε – Η Δεη που βλεπουμε

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης  

Πτολεμαΐδα 21-12-2023

Όλοι γνωρίζαμε για το τέλος των λιγνιτικών αποθεμάτων. Επιστημονικές μελέτες-γεωτρήσεις όμως τεκμηριωμένα  αποδείκνυαν, ότι ο λιγνίτης είναι επαρκής έως το 2050 και θα αποτελεί την βασική πηγή για την σίγουρη, οικονομική και ασφαλήτροφοδοσία Ηλεκτρικής Ενέργειας (Η/Ε) της χώρας, όπως σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη. Μέχρι που θα αποθηκεύεται και θα είναι επαρκής η «πράσινη ενέργεια», με την απαιτούμενη χρήση και του Φυσικού Αερίου. Πάντα έχοντας υπόψη τη ρήτρα για CO2 και τη «Σταγόνα στον Ωκεανό» που επιβαρύνει παγκοσμίως η ρύπανση της ΔΕΗ στο περιβάλλον. Συνολικά η Ελλάδα προσέθετε 2% σε ΕΕ & 0,02% στην παγκόσμια περιβαλλοντική επιβάρυνση!

Απολιγνιτοποίηση & κλείσιμο ΑΗΣ για το Ενεργειακό Κέντρο Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου-Φλώρινας, αλλά εξαγωγή με εκατοντάδες φορτηγά και χρήση-καύση του ίδιου λιγνίτη για παραγωγή Η/Ε σε παμπάλαιες μονάδεςΑΗΣ, λίγα χιλ. από τα σύνορά μας (Φλώρινας-Νίκης) στα Μπίτολα ή Μοναστήρι αν προτιμάτε. Για πιο περιβάλλον ενδιαφερόμαστε; Ποιον κοροϊδεύουμε;

  –Η παγκοσμιοποίηση απαιτεί ενδεχομένως εκσυγχρονισμό και επικαιροποίησηδράσεων (εμπορικές) σε μια ιδιωτική επιχείρηση. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρία «ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ» που «πέρασε» στη ΔΕΗ, διατηρεί περισσότερα από 90 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο και μεγάλο αριθμό εργαζόμενων ….

  –Από το αίτημα για συνδιαχείριση έως το 1981 των Άμαλλου-Πιπεργιά, περάσαμε στην θεσμική συμμετοχή τριών εκπροσώπων των εργαζόμενων στο 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο της κοινωνικοποιημένης ΔΕΗ !!!

Με πλάτη τα δυνατά συνδικάτα τη δεκαετία 1980 οι εκπρόσωποι εργαζόμενων είχαν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις Διοίκησης. Η επιχείρηση μεγάλωσε, είχε την πιο χαμηλή τιμή ρεύματος στην ΕΕ, έδωσε τηλεθερμάνσεις, πανάκριβες υποδομές για την ύδρευση σε χιλ. στρέμματα καλλιεργήσιμων αγρών, πόρους ανάπτυξης, κ.α. κοινωνικές παροχές.

Μετά αύξησαν τον αριθμό μελών Δ.Σ./ΔΕΗ από 9 σε έντεκα -1η αποδυνάμωση.

Μετά μείωσαν τον αριθμό των εργαζόμενων στο Δ.Σ. από τρείς σε δυο-αποδυνάμωση. Μετά από μονοετή επιτρεπόμενη θητεία των εκπροσώπων, τις έκαναν απεριόριστες για την εκλογή των ίδιων εργαζόμενων-3η αποδυνάμωση & ορατά σημάδια εξάρτησης …. Μετά ήρθε το «σάλπισμα κατάκλισης» για συνδικάτα και εκπροσώπους στο Δ.Σ. της ΔΕΗ. Το «ναι σε όλα» και η «άκρα του τάφου σιωπή» … 4η αποδυνάμωση – εξαθλίωση!

Μετά έμεινε μόνο για «διακόσμηση» ένας εκπρόσωπος στο Δ.Σ./ΔΕΗ -5η αποδυνάμωση.

Μετά οι πρώην εκπρόσωποί μας έγιναν από συνδικαλιστικά, επιτελικά στελέχη-Σύμβουλοι της Διοίκησης της ΔΕΗ!

Μετά ήρθε και κάθισε ομαλότατα η ιδιωτικοποίηση (34%-66%) της μεγαλύτερηςΔημόσιας Επιχείρησης της χώρας και μετά η αναμενόμενη απομάκρυνση-διαγραφή και του τελευταίου εκπροσώπου των εργαζόμενων από το Δ.Σ.

Τα λοιπά όργανα της κοινωνικοποίησης έπαψαν να λειτουργούν προ πολλού.

  Και όλα αυτά με την κατεδάφιση των συνδικάτων (που έφταιγαν για όλα τα δεινά της κοινωνίας) και τις θεωρητικές υποσχέσεις της παγκοσμιοποίησης για τα οφέλη του ανταγωνισμού που θα φέρει φτηνό ρεύμα, που ποτέ όμως στην πράξη δεν το είδαμε. Αντίθετα εισπράττουμε «έγχρωμους» λογαριασμούς ρεύματοςπολλαπλάσια ακριβότερους, έως απλησίαστους, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις! Και πάμε γι’ άλλα ….

ΔΗΜΟΦΙΛΗ