Κόλαφος ο Νίκος Φαραντούρης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Μία ακόμη παραπομπή – ντροπή για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Νικόλας Φαραντούρης: Μία ακόμη παραπομπή-κόλαφος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αποτυχία χωροταξικής οργάνωσης του θαλασσίου χώρου της​

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Κόλαφο” χαρακτηρίζει ο Νικόλας Φαραντούρης, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου, Κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet και Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αποτυχία χωροταξικής οργάνωσης του θαλασσίου χώρου της.

Όπως σημειώνει σε δήλωσή του: “Μια ακόμη αποτυχία, ολιγωρία ή σκόπιμη κωλυσιεργία της Ελληνικής Κυβέρνησης αναδεικνύει η παραπομπή (για ακόμη μια φορά τα τελευταία χρόνια) της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ για τη μη εφαρμογή της Οδηγίας για τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια. Η Ελλάδα, όπως και όλα τα παράκτια κράτη μέλη της ΕΕ, έπρεπε βάσει της οδηγίας να έχει καταρτίσει τα σχέδια το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2021, προκειμένου να οργανωθεί και αποσαφηνιστεί οι ανθρωπογενείς δραστηριοτήτες για την επίτευξη βιώσιμης γαλάζιας ανάπτυξης, της, βιώσιμης χρήσης των θαλάσσιων πόρων και της διατήρησης υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και βιοποικιλότητας. Εξάλλου η μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο είναι απαραίτητη για την ορθή επίτευξη των στόχων αυτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.”

Ο καθηγητής Ν. Φαραντούρης τονίζει ότι “η παραπομπή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο μη ενσωμάτωσης ευρωπαϊκών οδηγιών από την σημερινή ελληνική Κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, για την εκπόνηση αντιπλημμυρικών χαρτών, για τη διαφάνεια στις συναλλαγές με παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας κ.α. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή τον Δεκέμβριο του 2021 και αιτιολογημένη γνώμη τον Απρίλιο του 2023 και σήμερα παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”

“Η παραπομπή-κόλαφος της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ και μάλιστα για ένα θέμα που θωρακίζει τις θάλασσές μας, την εθνική μας κυριαρχία αλλά και την βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία της περιβάλλοντος, αποτελεί μια εξευτελιστική και δυσοίωνη εξέλιξη για τη χώρα μας”, καταλήγει ο Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής κ. Φαραντούρης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ