Το Politico αποκαλύπτει για τα μικροτσίπ: Τα PFAS («Forever chemicals») θέτουν κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην παρασκηνιακή στήλη Brussels Playbook του Politico αναφέρεται ότι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσει την παραγωγή ημιαγωγών, θα συγκρουστεί με την απόφασή της να καταργήσει σταδιακά τα επικίνδυνα χημικά, προειδοποιούν η βιομηχανία και οι ειδικοί.

Τα PFAS («Forever chemicals») χρησιμοποιούνται ευρέως στην κατασκευή μικροτσίπ, κυρίως λόγω των ιδιοτήτων που τους δίνουν το όνομά τους: διαρκούν πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, θέτοντας κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον.

Τα PFAS είναι ανθεκτικά στο νερό, το λίπος και τη θερμότητα και βρίσκονται σε μια σειρά από καθημερινά προϊόντα, όπως συσκευασίες τροφίμων, ρούχα, καλλυντικά και χαρτί υγείας και άλλα.

Νωρίτερα φέτος, οι χώρες της ΕΕ πρότειναν την πολύ σταδιακή κατάργησή τους. Ωστόσο, η βιομηχανία μικροτσίπ προειδοποίησε ότι αυτό δημιουργεί «υπαρξιακά προβλήματα».

Η οριστική απαγόρευση των χημικών προϊόντων θα εμποδίσει τους στόχους που κατοχυρώνονται στην ευρωπαϊκή στρατηγική «ψηφιακής δεκαετίας» που στοχεύει να φτάσει το 20% του μεριδίου αγοράς στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας ημιαγωγών μέχρι το 2030, υποστήριξε η βιομηχανία.

Η ΕΕ προτείνει ήδη τη χορήγηση παρέκκλισης στη βιομηχανία τσιπ για 12 χρόνιαπροτού αρχίσουν και αυτές να καθαρίζουν τα PFAS. Ο κλάδος υποστηρίζει ότι η περίοδος χάριτος δεν είναι αρκετή, ενώ οι ακτιβιστές λένε ότι είναι πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ