Άρθρο κόλαφος στην Καθημερινή για την Νεα Αριστερά: Έφυγε η Αχτσιογλου απο το μαντρι και θα την φάει ο λύκος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το άρθρο εχει τίτλο “Βουκολικό θρίλερ για τη Νέα Αριστερά” και επισημάνει πως “τον κίνδυνο του αρνιού που το τρώει ο λύκος έξω από το μαντρί δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τους αυτονομημένους σαραντάρηδες. Πώς σκοπεύουν να τον αποτρέψουν;”

Αντώνης Αντζολέτος απο την kathimerini.gr

Ο «κανόνας» της Μεταπολίτευσης θέλει τα μικρά κόμματα, που προέρχονται από τους πόλους της εξουσίας, να είναι θνησιγενή. Το κοινό χαρακτηριστικό τους ήταν ένα: το όριο του ενεργού βίου τους έφτανε περίπου τα δέκα χρόνια. Εκτός από κάποια που «έσβησαν» πιο νωρίς, ή που δεν κατάφεραν να μπουν καν στη Βουλή. Τον κίνδυνο αυτό τον ήξεραν τα ηγετικά στελέχη της Νέας Αριστεράς. Γι’ αυτό, άλλωστε, πήραν πολύ δύσκολα την απόφαση να προχωρήσουν στο νέο εγχείρημα. Και αν δεν είχε μεσολαβήσει η Κεντρική Επιτροπή της 11ης Νοεμβρίου, ενδεχομένως οι εξελίξεις να ήταν πολύ πιο αργές.

Η Νέα Αριστερά δεν ακολούθησε την πεπατημένη. Πρώτα συγκροτήθηκε η κοινοβουλευτική ομάδα των «11» και θα ακολουθήσει το κόμμα. Τι συνέβη όμως και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να έχει ένα αναιμικό αποτύπωμα στον κόσμο; 2,5% έδειξε την Πέμπτη το «κοντέρ» της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και 2,4% της Metron Analysis για το MEGA. Τι και αν στις τάξεις της περιλαμβάνονται στελέχη που κατά πολλούς αποτελούσαν τους επιγόνους του Αλέξη Τσίπρα και κατάφεραν, παρά την καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, να «αριστεύσουν» στις εκλογές του Μαΐου. Ο Αλέξης Χαρίτσης βγήκε πρώτος στη Μεσσηνία με 10.896 ψήφους ξεπερνώντας τον δεύτερο σχεδόν κατά 5.000 σταυρούς. Η Εφη Αχτσιόγλου πρώτευσε τόσο στη Δυτική Αθήνα (28.491 ψήφοι) όσο και στο Συνέδριο του 2022. Στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία μπορεί να έχασε, αλλά το ποσοστό της έφτασε το 43,31%. Στην Α΄ Αθήνας ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μείνει χωρίς βουλευτές, αφού οι δύο πρώτοι, Νάσος Ηλιόπουλος (19.988 ψήφοι) και Δημήτρης Τζανακόπουλος (16.902 ψήφοι), άλλαξαν στρατόπεδο. Σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον βόρειο τομέα λαμβάνοντας 25.498 σταυρούς.

Πρώιμη περιχαράκωση

Οσο ελκυστικά και αν είναι τα πρόσωπα, είναι γεγονός πως ένα εγχείρημα που έχει ως αφετηρία μια διάσπαση βρίσκει μπροστά του εμπόδια. Τη στιγμή μάλιστα που ο χώρος της Κεντροαριστεράς είναι κατακερματισμένος και επί της αρχής ο προοδευτικός κόσμος προτάσσει την ανάγκη για ενότητα. Αρκετοί στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως η νέα κοινοβουλευτική ομάδα είναι ο καθρέπτης του φορέα, που θα συγκροτηθεί και έχει ήδη περιχαρακωθεί σε ένα περιορισμένο αριστερό κοινό. Ακόμα και αυτό αν συμβαίνει, σκεπτικισμό προκαλεί πως η Νέα Αριστερά δεν δείχνει να αφαιρεί σημαντικές δυνάμεις, μέχρι στιγμής, από την Πλεύση Ελευθερίας, το ΜέΡΑ25, αλλά ούτε από το ΚΚΕ. Συμπερασματικά βλέπουν πως το «ταβάνι» τους δεν απέχει πολύ από αυτό που καταγράφουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις.

Eχει πέσει ήδη στο τραπέζι ως σκέψη η πραγματοποίηση Συνδιάσκεψης στις αρχές της άνοιξης, καθώς απαιτείται ένα διευρυμένο σώμα να λάβει τις αποφάσεις σχετικά με τον νέο φορέα.

Σε ένα σκηνικό που μοιάζει με «κινούμενη άμμο», ο Αλέξης Χαρίτσης καλείται να οδηγήσει στις 9 Ιουνίου το νέο κόμμα σε ένα καλό αποτέλεσμα. Που σημαίνει εκπροσώπηση στη νέα Ευρωβουλή. Τι πιστεύουν στη Νέα Αριστερά; Πως πραγματική εικόνα για την απήχησή τους στην κοινωνία δεν μπορεί να σχηματιστεί πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε υπολογίζουν πως θα έχουν διεξαχθεί περίπου 50 πανελλαδικές εκδηλώσεις. «Δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα την πιο εξωστρεφή κοινωνική δουλειά», επισημαίνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει πέσει ήδη στο τραπέζι ως σκέψη η πραγματοποίηση μιας Συνδιάσκεψης στις αρχές της άνοιξης, καθώς απαιτείται ένα διευρυμένο σώμα να λάβει τις αποφάσεις σχετικά με τον νέο φορέα. Για τις πολιτικές κατευθύνσεις του, τις συμμαχίες και ενδεχομένως τα κεντρικά πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου. Μήπως επιλεγούν κάποιοι από το «βαρύ πυροβολικό» που θα λειτουργήσουν ως «δόλωμα» μετακομίζοντας στις Βρυξέλλες; Είναι πολύ νωρίς ακόμα για την ονοματολογία.

Στη Νέα Αριστερά εκτιμούν πως στον ΣΥΡΙΖΑ πολλοί τηρούν στάση αναμονής, ελπίζοντας σε αλλαγή σκυτάλης μετά τις ευρωεκλογές. «Δεν είναι σίγουρο πως θα αντέξουν», λένε χαρακτηριστικά.

Στη Νέα Αριστερά εκτιμούν πως όσο ο χρόνος περνάει, τα πράγματα θα γίνονται πιο καθαρά. Ως παράδειγμα φέρνουν το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων. Οι «11» ξεκαθάρισαν στη Βουλή, σε αντίθεση με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, πως θα δώσουν τη μάχη «εντός και εκτός» για να μην περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Και αυτό θα φέρει πιο κοντά τους το δυναμικό κοινό που τους ενδιαφέρει και δεν είναι άλλο από τη νεολαία. Βλέπουν πως υπάρχει αρκετός κόσμος στην Κουμουνδούρου που τηρεί στάση αναμονής. Είναι αδρανοποιημένοι και έχουν πειστεί να μείνουν στο κόμμα με την προσμονή πως θα υπάρξει αλλαγή σκυτάλης μετά τις ευρωεκλογές. «Δεν είναι σίγουρο πως θα αντέξουν», δηλώνουν χαρακτηριστικά. Δεν ταυτίζονται με το Κέντρο και αυτό που επισημαίνουν είναι πως εντείνουν τις επαφές τους με ανθρώπους που προέρχονται από τον προοδευτικό χώρο και είναι μακριά από την κεντρική πολιτική σκηνή. Και η «Ομπρέλα» κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Από τις δημοσκοπήσεις κρατούν το στοιχείο πως ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό να κινηθεί προς τη Νέα Αριστερά. Στεγαστική κρίση, ακρίβεια και κλιματική αλλαγή θα βρεθούν πολύ ψηλά στην ατζέντα τους.

Αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις. Εκτός από το think tank και τα νέα πρόσωπα αλλάζουν πολλά στο πεδίο της επικοινωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εδώ και λίγες ημέρες λειτουργεί ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο που έχει ενοποιήσει τη Βουλή με το γραφείο του προέδρου. Το στρατηγείο βρίσκεται στον τρίτο όροφο της Κουμουνδούρου και με επικεφαλής τη Δώρα Αυγέρη έχουν καθοριστεί ομάδες που επιμερίζονται τη δουλειά, ώστε οι παρεμβάσεις στην Ολομέλεια και στις Επιτροπές να φτάνουν γρήγορα στα κεντρικά και να συνδιαμορφώνουν παράλληλα με τους τομείς ευθύνης το τελικό μήνυμα που βγαίνει προς τα έξω. Eχει παγιωθεί μια πρωινή και μια αρκετά βραδινή σύσκεψη του επικοινωνιακού επιτελείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ