Επιστολική ψήφος: Ποιους θα αφορά – Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ:

Δημιουργείται ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου
Ο εκλογέας κάνοντας χρήση των κωδικών του καταχωρίζει την αίτησή του και συμπληρώνει την διεύθυνση, στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Το κινητό τηλέφωνο που δηλώνει και το email του πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP)
H αίτηση γίνεται αμέσως οριστική μόλις υποβληθεί
Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει 40 ημέρες πριν από την διενέργεια των εκλογών. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει την διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.
Το υπουργείο ενημερώνει: «Για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, ο εκλογέας εντός επικράτειας δύναται να επιλέξει αν θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με επιστολική ψήφο αντί για προσέλευση στο εκλογικό του τμήμα. Οι εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικρατείας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με επιστολική ψήφο.

Ο εκλογέας παραλαμβάνει το εκλογικό υλικό, ψηφίζει και αποστέλλει τον φάκελό του στην Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου στα αρμόδια Πρωτοδικεία. Οι επιστολικές ψήφοι καταμετρώνται ταυτόχρονα με τις ψήφους στην υπόλοιπη χώρα. Η επιστολική ψήφος προβλέπεται στην εν λόγω πρωτοβουλία για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα».

Τι ισχύει για τις διαγραφές από τους εκλογικούς καταλόγους

Σύμφωνα με το άρθρο 30, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους τίθενται σε ειδική κατηγορία προς διαγραφή στις 31.10.2024 εάν σωρευτικώς:

Έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου του 1944
Δεν έχουν υποβάλει οι ίδιοι ή δεν εμφανίζονται ως εξαρτώμενα πρόσωπα σε φορολογικές δηλώσεις του φορολογικού έτους 2022, που έχουν υποβληθεί έως τις 31.12.2023
Δεν έχουν ελληνικό διαβατήριο εν ισχύ
Δεν λαμβάνουν σύνταξη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ