Το Ιράκ ζητά την απόσυρση του Διεθνούς Συνασπισμού από τη χώρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μουχάμαντ Σία αλ Σουντάνι επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του «προχωρά προς τον τερματισμό της παρουσίας του διεθνούς συνασπισμού για την καταπολέμηση του ISIS στη χώρα», τονίζοντας την ανάγκη η παρουσία του Συνασπισμού να είναι στο πλαίσιο υποστήριξης και συμβουλών.

 Κατέκρινε τα πρόσφατα αμερικανικά πλήγματα, τα οποία στόχευσαν τα κεντρικά γραφεία ασφαλείας του Ιράκ, ως μέρος μιας απάντησης στις ιρακινές ένοπλες ομάδες που στόχευαν αμερικανικές βάσεις στη χώρα.

Εχθρικές οι επιθέσεις των Αμερικανών κατά των ιρακινών στρατοπέδων

Κατά τη συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες, ο οποίος έφτασε στη Βαγδάτη το απόγευμα της Τετάρτης, ο Αλ Σουντάνι επανέλαβε ότι η χώρα του απορρίπτει τις «εχθρικές επιθέσεις» κατά των ιρακινών βάσεων, οι οποίες επηρεάζουν τη σταθερότητα της χώρας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να συντηρεί και να προστατεύει τις διπλωματικές αποστολές.

Ο Αλ Σουντάνι είπε: «Η συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό περιελάμβανε μια πιο λεπτομερή συνομιλία σχετικά με το καθεστώς του διεθνούς συνασπισμού, ειδικά αφού η Ισπανία είναι μέρος αυτού του συνασπισμού», σημειώνοντας «το ρόλο του συνασπισμού και της Ισπανίας στην υποστήριξη των προσπαθειών του Ιράκ για να αντιμετωπίσει το ISIS, στο οποίο το Ιράκ ήταν νικητής».

“Είναι ικανές οι ιρακινές δυνάμεις”

Επεσήμανε ότι «η ιρακινή κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο της αναδιάταξης της σχέσης υπό το πρίσμα των ικανών ιρακινών δυνάμεων», τονίζοντας ότι «η ιρακινή κυβέρνηση προχωρά προς τον τερματισμό της παρουσίας των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού, η οποία περιλαμβάνει συμβούλους ασφαλείας που υποστηρίζουν την ασφάλεια των δυνάμεων στους τομείς της εκπαίδευσης, των συμβουλών και της συνεργασίας πληροφοριών».

Ο Αλ Σουντάνι συνέχισε:

 «Υπήρξαν πρόσφατα επιθέσεις σε ιρακινές στρατιωτικές βάσεις και διπλωματικές αποστολές και επιβεβαιώσαμε την επίσημη και σαφή θέση της κυβέρνησης που απορρίπτει αυτές τις επιθέσεις, οι οποίες πιστεύουμε ότι είναι εχθρικές πράξεις που βλάπτουν το εθνικό συμφέρον του Ιράκ και επηρεάζουν την ασφάλεια και τονίσαμε τη σημασία της τήρησης της νομικής εντολής που έχουν δοθεί από τις προηγούμενες ιρακινές κυβερνήσεις για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ενεργειών καθώς αντιπροσωπεύουν παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας, κάτι που είναι απαράδεκτο».

Κατήγγειλε τα αμερικανικά πλήγματα

Η Βαγδάτη έχει προηγουμένως καταγγείλει αρκετές φορές τα αμερικανικά πλήγματα στο εσωτερικό της χώρας σε στόχους που η Ουάσιγκτον λέει ότι αποτελούν πλατφόρμες για επίθεση στις βάσεις της.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δικαιολόγησε τις αεροπορικές επιδρομές του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ ως στόχο να αποτρέψουν το Ιράν και τις ένοπλες φατρίες που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη από το να εξαπολύσουν ή να υποστηρίξουν επιθέσεις σε άτομα και εγκαταστάσεις των ΗΠΑ.

Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ το πρωί της Τρίτης, ως απάντηση σε επίθεση με drone που εξαπέλυσαν τη Δευτέρα ένοπλοι, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 3 Αμερικανών στρατιωτών, ένας εκ των οποίων ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Το Associated Press επικαλέστηκε έναν ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο που είπε ότι ο Μπάιντεν επέβλεπε «προσωπικά» την υλοποίηση της αεροπορικής επιδρομής.

Η ιρακινή κυβέρνηση καταδίκασε, σε ανακοίνωσή της, την αμερικανική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε ένα προσωπικό ασφαλείας και τραυμάτισε 18, συμπεριλαμβανομένων άλλων αμάχων, τονίζοντας ότι «η επίθεση βλάπτει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι αντιμετωπίζει, μέσω των δυνάμεων ασφαλείας, των συνταγματικών θεσμών και των νομικών αρχών της, «στις επιθέσεις ορισμένων στοιχείων στα κεντρικά γραφεία ξένων διπλωματικών αποστολών ή σε μέρη όπου είναι παρόντες στρατιωτικοί σύμβουλοι από φιλικές χώρες».

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Δεκεμβρίου, μια πυραυλική επίθεση στόχευσε την αμερικανική πρεσβεία στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, χωρίς να καταγραφούν ζημιές ή θύματα.

Αυτό καταδικάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανακοίνωσαν ότι «επιφυλάσσονται του δικαιώματος να απαντήσουν», ενώ ο Ιρακινός πρωθυπουργός διέταξε την οι δυνάμεις ασφαλείας να καταδιώξουν τους υπεύθυνους για την επίθεση, η οποία είπε ότι «είναι αδικαιολόγητη και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, σε καμία περίπτωση», και περιέγραψε την επίθεση ως «τρομοκρατική ενέργεια».

Οι αμερικανικές δυνάμεις και οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία έχουν υποστεί δεκάδες επιθέσεις από τα μέσα Οκτωβρίου, ως αντανάκλαση της περιφερειακής έντασης που ενισχύθηκε από τον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα.

 Στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ του Ιράκ και της Ισπανίας

Σχετικά με την επίσκεψη του Σάντσεθ ο Αλ Σουντάνι  είπε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό ομόλογό του στο κυβερνητικό παλάτι στη Βαγδάτη: «Κάναμε σημαντικό διάλογο στη διμερή μας συνάντηση και στη συνάντησή μας με τις δύο αντιπροσωπείες», τονίζοντας «τη σημασία της της σχέσης και της  ανάπτυξή της μεταξύ των δύο φίλων χωρών υπό το πρίσμα της παρουσίας πολλών κοινών σημείων και των ελπιδοφόρων ευκαιριών για την προώθηση αυτής της σχέσης σε πολλούς τομείς».

Και πρόσθεσε: «Συμφωνήσαμε σε μια ατζέντα εντός ενός έτους, στην οποία καθορίζουμε τον δρόμο για την επίτευξη ενός πλαισίου για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ιράκ και Ισπανίας, η οποία πλαισιώνει το έργο και τις σχέσεις μας στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής, της ασφάλειας, του πολιτισμού και της κοινωνίας».

Asharq

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ