Πρόεδρος Σερβίας: Γιατί έκρυψε ο ΟΑΣΕ και το ODIHR ότι γνώριζαν για τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης πριν από τις εκλογές;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος της Σερβίας ρώτησε τον επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη Σερβία Jan Brathu (Braatha), καθώς και τον επικεφαλής της αποστολής ODIHR (Γραφείο για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα), «γιατί έκρυψαν από τη διεθνή κοινή γνώμη ότι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι η αντιπολίτευση στη Σερβία δεν θα αναγνωρίσει τα εκλογικά αποτελέσματα».

«Τους το είπαν και ξέρουμε ποιος και πότε, ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ήξεραν ποια θα ήταν τα εκλογικά αποτελέσματα, όλοι έχουμε έρευνες (δημοσκοπήσεις), ότι δεν θα αναγνώριζαν τα εκλογικά αποτελέσματα; Ξέρω ότι αυτοί οι άνθρωποι σοκαρίστηκαν και τους ρωτάω γιατί το έκρυψαν από το κοινό;», είπε ο Βούτσιτς.

Ο Βούτσιτς επεσήμανε ότι όλοι έχουν δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν, εφόσον δεν υπάρχει βία, και πρόσθεσε ότι είναι περήφανος για το γεγονός ότι η αστυνομία ήταν διακριτική.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών

Η βία μετά τις εκλογές ήταν προγραμματισμένη και οι κρατικές αρχές μας το γνωρίζουν και οι διεθνείς παρατηρητές το γνωρίζουν, λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Ο συνασπισμός γύρω από τον Τζίλας (του κινήματος Η Σερβία κατά της Βίας) γνώριζε πολύ καλά ότι δεν θα τα πήγαινε καλά στις εκλογές και είχε εκ των προτέρων το σενάριο που βλέπουμε τώρα – εισβολή σε θεσμούς, καταστροφές, διαδηλώσεις, κάποιες κουβέντες για εκλογική κλοπή», λέει ο Ντάτσιτς.

Γι’ αυτό, προσθέτει, στην επιθυμία αποτροπής γεγονότων, οι κρατικές μας αρχές τους προειδοποίησαν να μην το κάνουν.

«Ακόμα περιμένουμε τις απαντήσεις των διεθνών παρατηρητών από τον ΟΑΣΕ στις ερωτήσεις του Προέδρου Βούτσιτς σχετικά με το αν γνώριζαν εκ των προτέρων ότι θα υπήρχε βία. Γιατί και δεν έκαναν τίποτα», ρώτησε ο Ντάτσιτς.

Όλοι υπέγραψαν τα εκλογικά αρχεία και αυτό είναι η πιο σημαντική απόδειξη ότι γνωρίζουν επίσης ότι οι εκλογές ήταν δίκαιες, σημειώνει ο Ντάτσιτς.

“Και το γεγονός ότι επιτίθενται και καταστρέφουν κρατικούς θεσμούς είναι μέρος του σχεδίου τους από πριν από τις εκλογές, το οποίο γνώριζαν όλοι όσοι έπρεπε. Το κράτος δεν θα τους επιτρέψει να παίζουν με τη θέληση του λαού έτσι. Έχασαν σε ένα καθαρό και δίκαιο αγώνα και πρέπει να το παραδεχτούν», λέει ο Ντάτσιτς, σύμφωνα με τα τοπικά media.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ