Η Βουλγαρία και η Ρουμανία γίνονται μερικώς μέλη του Σένγκεν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τα τέλη Μαρτίου 2024 θα καταργηθεί ο έλεγχος των εναέριων και θαλάσσιων συνόρων με τις χώρες του χώρου Σένγκεν (αλλά όχι των χερσαίων).

 Αυτό ψηφίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ομόφωνα στις 30.12.2023 αργά το βράδυ, ανακοίνωσε το κέντρο Τύπου της Κυβερνητικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Την ίδια μέρα, η Αυστρία ήρε το βέτο της για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο Σένγκεν και μια εβδομάδα πριν από αυτό, το ολλανδικό κοινοβούλιο ήρε το μακροχρόνιο βέτο κατά της Βουλγαρίας.

Στην απόφασή του, το Συμβούλιο δεσμεύεται να εργαστεί για την κατάργηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα και στον χώρο Σένγκεν.

Σε κοινή τριμερή δήλωση με την Αυστρία, σκιαγραφήθηκαν επίσης οι δεσμεύσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας να ενισχύσουν τη λειτουργία του Σένγκεν.

 Ξεχωριστά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) με δήλωσή της δεσμεύτηκε να στηρίξει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

2 127

Η Βουλγαρία θα λάβει σημαντική οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και επιχειρησιακή και τεχνική βοήθεια από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) κατά μήκος των βουλγαροτουρκικών και βουλγαρο-σερβικών συνόρων.

Σε αντίθεση με την παραπληροφόρηση που διαδίδεται τις τελευταίες ημέρες, η Βουλγαρία δεν δέχεται πρόσθετους όρους σχετικά με τους πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Η Βουλγαρία αναλαμβάνει να συνεργαστεί με την Αυστρία και τη Ρουμανία για τον περιορισμό των δευτερευουσών μετακινήσεων σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αυτό περιλαμβάνει την αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού του Δουβλίνου και την επανεισδοχή προσώπων που είναι εγγεγραμμένα ως αιτούντες διεθνή προστασία στη Βουλγαρία και για τα οποία είναι υπεύθυνη η Βουλγαρία.

 Αυτή η υποχρέωση βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος από το 2013 και συνδέεται με τον κανόνα για την ευθύνη της χώρας πρώτης εισόδου στην ΕΕ.

 Η δέσμευση που αναλαμβάνεται είναι για ενισχυμένη συνεργασία με επιταχυνόμενους ρυθμούς δουλειάς και χωρίς περιττές διατυπώσεις. Η Βουλγαρία δεν δέχεται και δεν μπορεί να δεχτεί άτομα για τα οποία δεν είναι υπεύθυνη.

Θα συζητηθεί μέσα στο νέο έτος η κατάργηση ελέγχου στα χερσαία σύνορα

1 324

“Μετά από 12 χρόνια, οι Βούλγαροι αποχαιρετούν τον έλεγχο διαβατηρίων σε λιμάνια και αεροδρόμια”, γράφει η βουλγαρική dnes.

Η τριμερής δήλωση δεσμεύεται να συζητήσει μια ημερομηνία για την κατάργηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα το 2024.

Τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν, για τα οποία θα καταργηθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά εναέρια και θαλάσσια σύνορα από τον Μάρτιο του 2024, είναι όλα μέλη Σένγκεν – Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία, Σουηδία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία, αντίστοιχα, και Ρουμανία.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του Δουβλίνου, οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να επιλέξουν τη χώρα στην οποία τους παρέχεται προστασία και η αίτησή τους πρέπει να διεκπεραιωθεί από το κράτος μέλος που είναι αποκλειστικά υπεύθυνο.

(βουλγαρικά media)

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ