Η Νότια Αφρική για ιστορικούς λόγους υποστηρίζει απεριόριστα την Παλαιστίνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τότε που το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο στη Γάζα, η Νότια Αφρική έλαβε υποστηρικτική θέση για την Παλαιστίνη και κατηγόρησε ακόμη και το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, προσφεύγοντας στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης με επείγουσα εντολή να κηρύξει το Ισραήλ ότι παραβίασε τις υποχρεώσεις του, βάσει της Σύμβασης Γενοκτονίας του 1948.

Μέρες μετά την απελευθέρωσή του μετά από 27 χρόνια φυλάκισης, τον Φεβρουάριο του 1990, το είδωλο κατά του απαρτχάιντ Νέλσον Μαντέλα αγκάλιασε δυνατά τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, συμβολίζοντας την αγκαλιά του για έναν σκοπό που το κυβερνών Εθνικό Κόμμα του Κογκρέσου στη Νότια Αφρική συνεχίζει να υπερασπίζεται. Σήμερα είναι σαν χθες και συνεχίζεται σήμερα η υποστήριξη της Νοτίου Αφρικής στην παλαιστινιακή υπόθεση.

Η Πρετόρια εργάστηκε για να κινητοποιήσει τη διεθνή υποστήριξη κατά του Ισραήλ, διοργανώνοντας μια εικονική σύνοδο κορυφής για τους ηγέτες των BRICS για να συζητήσουν τη βάναυση επιθετικότητα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ιστορικές σχέσεις

Υπάρχουν βαθιές αιτίες για την αλληλεγγύη της Νότιας Αφρικής με τη Γάζα. Όπως πολλές χώρες που σήκωσαν το βάρος της αποικιοκρατίας και της κατοχής –όπως η Ινδία– η Νότια Αφρική ήταν συνήθως συμπαθής στα δεινά των Παλαιστινίων. Συνήψε διπλωματικές σχέσεις με την Παλαιστίνη λίγο μετά την κατάργηση της κυβέρνησής της στο απαρτχάιντ το 1990, όπως γράφει η ιστοσελίδα Indian Times.

Η αλληλεγγύη της Νότιας Αφρικής προς την Παλαιστίνη πηγάζει από πολλούς λόγους. Πρώτον, η δική της εμπειρία διακρίσεων και περιθωριοποίησης την έκανε ευαίσθητη σε ό,τι συμβαίνει στους Παλαιστίνιους που κυριαρχούνται από  τους Ισραηλινούς. Ίσως η μεγαλύτερη απόδειξη ιστορικής υποστήριξης μεταξύ των δύο χωρών είναι όταν ο Νέλσον Μαντέλα εξέφρασε έντονα τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Διακοπή διπλωματικών σχέσεων

Μέρες μετά τη βάναυση ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και το μαρτύριο χιλιάδων αθώων πολιτών, η Νότια Αφρική ανακοίνωσε το κλείσιμο της ισραηλινής πρεσβείας στην Πρετόρια και τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Τελ Αβίβ μέχρι να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις , σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Όλα αυτά, ενώ η Νότια Αφρική είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ στην αφρικανική ήπειρο, καθώς το εμπόριο μεταξύ του Ισραήλ και των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής ανήλθε σε περισσότερα από 750 εκατομμύρια δολάρια, με το Ισραήλ να εξάγει μηχανήματα, ηλεκτρονικά και χημικά στην αφρικανική ήπειρο. Από αυτό το ποσό, περίπου τα δύο τρίτα διακινήθηκαν με τη Νότια Αφρική.

Κατηγορίες κατά του Ισραήλ

Από την πλευρά του, ο Cyril Ramaphosa, πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, χαρακτήρισε τις ισραηλινές ενέργειες στη Λωρίδα της Γάζας ως γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Associated Press, ο Ramaphosa επιβεβαίωσε ότι η Νότια Αφρική προέτρεψε για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, σημειώνοντας την ανάγκη ανάπτυξης δυνάμεων του ΟΗΕ στην Παλαιστίνη για την παρακολούθηση και την τήρηση του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός και την προστασία των αμάχων.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η χώρα του είχε καταθέσει μήνυση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο «προκειμένου να διερευνήσει τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Νότια Αφρική επικρίνει το Ισραήλ. Τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο στρατός κατοχής εξαπέλυσε επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας, ο Πρόεδρος Cyril Ramaphosa και οι ηγέτες του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου εκφώνησαν μια τηλεοπτική ομιλία φορώντας παραδοσιακά παλαιστινιακά κασκόλ και μίλησαν «για τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή λόγω του κατοχικού στρατού».

Al Qahera

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ