Μητρότητα: 9μηνη παροχή σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες για πρώτη φορά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για πρώτη φορά την 9μηνη παροχή προστασίας της μητρότητας θα δικαιούνται και οι ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Επιπλέον, με νομοτεχνική βελτίωση της τελευταίας στιγμής, το επίδομα θα είναι ρητά και κατηγορηματικά ακατάσχετο.

Συγκεκριμένα, θα λαμβάνουν για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό (780 ευρώ σήμερα), δηλαδή συνολικά 7.020 ευρώ πέραν του ποσού που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια κυοφορίας και λοχείας.

Επιπλέον, το επίδομα επεκτείνεται και σε μισθωτές μητέρες των π. ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ που με την ισχύουσα νομοθεσία λάμβαναν μόνο το επίδομα κυοφορίας και λοχείας από τον φορέα τους. Με τη νέα διάταξη θα λαμβάνουν και αυτές για εννέα μήνες και το επίδομα μητρότητας, από το οποίο πριν αποκλείονταν.

Δικαιούνται την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών και η τεκμαιρόμενη μητέρα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, και η μη μισθωτή, που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των 8 ετών.

Παρέχεται, τέλος, η δυνατότητα στη μητέρα να μεταβιβάσει στον πατέρα έως επτά μήνες από την ως άνω ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ