Τζαβαλάς Καρούσος: Ο σπουδαίος ηθοποιός και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Δεν έχει θέατρο απόψε”.

3 Ιανουαρίου 1969, πεθαίνει ο κομμουνιστής, σπουδαίος ηθοποιός και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Τζαβαλάς Καρούσος. Ηταν από τους πρώτους που συνέλαβε η χούντα και τον έστειλε στη Γυάρο. Απολύθηκε (βαριά άρρωστος) και πέθανε λίγο μετά.

Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1904. Φοίτησε στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα στη Δραματική του Εθνικού Ωδείου. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με τον θίασο Βεάκη-Νέζερ.

Με θεατρικές σπουδές στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έπαιξε στο Εθνικό Θέατρο, στην εποχή του Φώτου Πολίτη, συγκρότησε δικό του θίασο μεταπολεμικά και συμμετείχε σε παραστάσεις του Ελληνικού Λαϊκού Θεάτρου με τον Μάνο Κατράκη.
Πρωταγωνίστησε και σε πολλές ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου (Ζαβολιάρα, Οργή, Αντιγόνη,Η λίμνη των στεναγμών, Άνθρωπος για όλες τις δουλειές, Φαίδρα).

Ο ρόλος που τον σημάδεψε ήταν του Σάιλοκ ,στον Έμπορο της Βενετίας του Σαίξπηρ, με τον οποίο και τερμάτισε πρόωρα-και βίαια λόγω χούντας-τη θεατρική του καριέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ενσάρκωσε και τον Αλή Πασά στον κινηματογράφο, στην ταινία”Η Λίμνη των Στεναγμών”, στο πλευρό της Ειρήνης Παππά.

Ο Καρούσος ήταν αγωνιστής σε όλη του την ζωή. Από τα μαθητικά του χρόνια ήταν μέλος του ΣΕΚΕ και αργότερα στην Αθήνα έγινε μέλος του ΚΚΕ. Στα χρόνια της Κατοχής, εντάχθηκε στο ΕΑΜ και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Ήταν πρωτεργάτης της δημιουργίας του ΕΑΜ ηθοποιών.
Μετα την απελευθέρωση, διώχτηκε για την αντιστασιακή του δράση και τις ιδέες του. Εξορίστηκε το 1948 στη Μακρόνησο και μετά στον Αη-Στράτη απο τις μετεμφυλιακές “δημοκρατίες”, πριν τον εξορίσει και η χούντα στην Γυάρο.
Τρείς μήνες μετα την σύλληψη του απο την χούντα, απολύθηκε, βαριά άρρωστος, και πήγε στο Παρίσι. Ακόμα και τότε, είχε αντιδικτατορική δράση. Όμως η υγεία του είχε πληγεί ανεπανόρθωτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ