ΥΠΑΜ Γερμανίας για ρωσική επιθετικότητα: «Η Γερμανία πρέπει να επανεξετάσει την αμυντική πολιτική της»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους κάλεσε τους Γερμανούς να προετοιμαστούν για μια ρωσική εισβολή στην Ανατολική Ευρώπη.

Χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο εισαγωγής της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στη Γερμανία, ο Πιστόριους δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt:

«Έχουμε πέντε έως οκτώ χρόνια στα οποία η Γερμανία πρέπει να καλυφθεί – στις ένοπλες δυνάμεις, στη βιομηχανία και στην κοινωνία. Προς το παρόν, ο Πούτιν αυξάνει σημαντικά την παραγωγή όπλων στη Ρωσία. Σύμφωνα με την απόφαση της Δούμας, η ανάπτυξή της θα είναι πάνω από 60 τοις εκατό».

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας προειδοποιεί για ρωσική εισβολή στη Βαλτική και την Ανατολική Ευρώπη

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας, οι απειλές της Ρωσίας κατά των χωρών της Βαλτικής, της Γεωργίας και της Μολδαβίας θα πρέπει να ληφθούν με τη μέγιστη σοβαρότητα.

«Αυτό δεν είναι απλώς κροτάλισμα σπαθιών», τόνισε ο Πιστόριους. «Με οποιαδήποτε ρωσική εισβολή στην Ευρώπη, ο βασικός ρόλος της αντεπίδρασης θα πέσει στους ώμους της Γερμανίας, η οποία, μαζί με τη Γαλλία και την Πολωνία, σκοπεύουν να δημιουργήσουν το στρατιωτικό τρίγωνο της Βαϊμάρης, Παρίσι-Βερολίνο-Βαρσοβία».

Εκπρόσωποι της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) προειδοποίησαν τα μέλη της Bundestag ότι ο Πούτιν θα επιτεθεί στη Βαλτική

Ο Κρίστιαν Μέλινγκ, αναπληρωτής επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων , πιστεύει ότι το παράθυρο ευκαιρίας για μια ρωσική επίθεση θα ανοίξει μόλις το Κρεμλίνο αποφασίσει ότι η κατοχή των χωρών της Βαλτικής μπορεί να είναι επιτυχής.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία για το κίνητρο του Πούτιν», λέει ο Μέλινγκ. – Οι κατηγορίες της ιστορικής του σκέψης βασίζονται σε αναλογίες με τη Ρωσική Αυτοκρατορία και τη Σοβιετική Ένωση της εποχής του Στάλιν.

Σε αυτή τη σκέψη, η Ρωσία συνεχίζει να υπάρχει πέρα ​​από τα σύνορά της. Εκεί δηλαδή που έχουν ζήσει κάποτε Ρώσοι ή όπου κυβέρνησε η Ρωσική Αυτοκρατορία ή η ΕΣΣΔ. «Ο Πούτιν δεν αναγνωρίζει τα σύνορα που διαμορφώθηκαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης».

Ο  Λούκας Αντάμσκι [Lukasz Adamski], επικεφαλής του «Juliusz Mersztewski Center for Dialogue», σχολιάζοντας τις προειδοποιήσεις του Γερμανού υπουργού Άμυνας, είπε ότι η πολιτική του Βερολίνου στο θέμα της προστασίας της ευρωπαϊκής ασφάλειας υπόκειται επί του παρόντος σε ριζική αναδιάρθρωση.

«Το γεγονός είναι ότι η Γερμανία, οικονομικά, είναι το πιο ισχυρό κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για πολύ καιρό χρησιμοποιούσε τη στρατιωτική μηχανή του ΝΑΤΟ ως «ελεύθερος αναβάτης», σημείωσε ο Αντάμσκι.

– Τα τελευταία χρόνια, οι Γερμανοί δεν εκπλήρωσαν τη δέσμευσή τους να χρησιμοποιήσουν το δύο τοις εκατό του ΑΕΠ για αμυντικές ανάγκες και τον εκσυγχρονισμό της Bundeswehr.

Όλο το βάρος του κόστους έπεσε στους ώμους των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, του Καναδά και ορισμένων χωρών της Ε.Ε. Παρά τις τεράστιες οικονομικές δυνατότητες της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η Bundeswehr παραμένει ένας μάλλον αδύναμος στρατός και η εθνική ασφάλεια της Γερμανίας διασφαλίζεται κυρίως σε βάρος της Πολωνίας και της Γαλλίας.

Και τώρα ο Πιστόριους αναγκάζεται να εξηγήσει στους συμπολίτες του ότι η κατάσταση απαιτεί αυξημένη χρηματοδότηση για τον στρατό και την παραγωγή όπλων. Οι εποχές του ειρηνισμού είναι στο παρελθόν και η Ευρώπη αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο επίθεσης από τη Ρωσία του Πούτιν».

Σύμφωνα με Πολωνό πολιτικό επιστήμονα, η κυβέρνηση στο Βερολίνο προετοιμάζει το κοινό για το γεγονός ότι η Γερμανία θα διαθέσει όχι μόνο το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα, όπως απαιτούν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, αλλά πολύ περισσότερο.

Διότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες, για κάποιο λόγο, αναστείλουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο, τότε ο Πούτιν θα μπορέσει να πετύχει τουλάχιστον μέρος των στόχων του στην Ουκρανία.

Και, αναμφίβολα, θα θέλει να «δοκιμάσει» τη δύναμη του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο μια επίθεση σε μια χώρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σημαίνει επίθεση σε ολόκληρο το μπλοκ.

«Για παράδειγμα, η Ρωσία μπορεί κάλλιστα να επιτεθεί στις χώρες της Βαλτικής με συμβατικά όπλα, όπου κάποιοι «πράσινοι άντρες» μπορούν να δημιουργήσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Λετονίας μέσα σε λίγες μέρες», προτείνει ο Adamski.

– Η μέθοδος είναι αποδεδειγμένη, το μόνο που μένει είναι να δοκιμαστεί στην Ανατολική Ευρώπη. Και σε αυτή την περίπτωση, η Γερμανία, σύμφωνα με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, θα βρεθεί σε κατάσταση πολέμου με τη Ρωσία».

Ο Λούκας Αντάμσκι πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ικανή να πολεμήσει αποτελεσματικά και να νικήσει τη Ρωσία ακόμη και χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το οικονομικό δυναμικό της ΕΕ που σχετίζεται με την κάλυψη των αμυντικών αναγκών είναι αρκετές δεκάδες φορές υψηλότερο από αυτό της Ρωσίας και δημογραφικά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Αλλά το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη είναι μια ειρηνική δημοκρατική ένωση, στην επικράτεια της οποίας από το 1945, με εξαίρεση τα γνωστά γεγονότα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, δεν έχουν γίνει πόλεμοι», λέει ο πολιτικός επιστήμονας.

 – Και η Ρωσία είναι ένα παγιωμένο ημι-ολοκληρωτικό κράτος, όπου όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από έναν στενό κύκλο ανθρώπων.

Τα αποτελέσματα οποιουδήποτε πολέμου καθορίζονται όχι μόνο από τη διαφορά στην άμυνα και το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και από τη βούληση να τα χρησιμοποιήσουμε.

Ο Πούτιν έχει τέτοια θέληση και έβαλε τα πάντα στη γραμμή.

Περιτριγυρισμένος από μια ελίτ ‘yes-man’, μπορεί, κατά την κρίση του, να βάλει ολόκληρη τη ρωσική οικονομία σε πολεμική βάση.

Αλλά στις 27 χώρες της ΕΕ η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική· εκεί δεν υπάρχει συναίνεση ακόμη και για τον πόλεμο της Ουκρανίας.

 Η ειρηνιστική κοινωνία στη Γερμανία ήταν κατά της διάθεσης τόσα χρήματα για στρατιωτικές δαπάνες, όσα ζητούσαν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

 Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση αναγκάζει τη γερμανική κοινωνία να επανεξετάσει ριζικά την πολιτική της για την παραγωγή όπλων και τις συνθήκες για τον εφοδιασμό τους σε άλλες χώρες».

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ