Η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με το Κονγκό και άλλες χώρες για την «εθελοντική επανεγκατάσταση» των Παλαιστινίων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση του Ισραήλ βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες για την «εθελοντική επανεγκατάσταση» κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας στην επικράτειά τους, ανέφερε την Τετάρτη η ιστοσελίδα Times of Israel, επικαλούμενη υψηλόβαθμους εκπροσώπους της κυβέρνησης και υπηρεσίες ασφαλείας.

Η «εθελούσια επανεγκατάσταση» των Παλαιστινίων θα γινόταν μετά το τέλος της έντονης φάσης της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τους συνομιλητές της πύλης, αυτή η ιδέα γίνεται «βασικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής» του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι Times of Israel αναφέρουν ότι το σχέδιο απέλασης των Παλαιστινίων υποστηρίζεται από τις ακροδεξιές ομάδες των υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Ασφάλειας.

Επιπλέον, ορισμένοι πολιτικοί του Λικούντ – το κόμμα του πρωθυπουργού – τάσσονται υπέρ του σχεδίου αυτού. Ο ίδιος ο Νετανιάχου είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας με τους βουλευτές του κόμματός του ότι εργάζεται για να επιτρέψει την «εθελούσια μετανάστευση» των κατοίκων της Γάζας σε άλλες χώρες.

Επίσης τη Δευτέρα, ο Μπεν Γκβίρ ζήτησε την επιστροφή των Εβραίων εποίκων στη Λωρίδα της Γάζας και είπε ότι ο παλαιστινιακός πληθυσμός πρέπει να «ενθαρρυνθεί» να μεταναστεύσει.

 Την Τετάρτη, ο  υπουργός Σμότριτς ανακοίνωσε ότι το 70 τοις εκατό των ισραηλινών κατοίκων υποστηρίζουν το σχέδιο να «ενθαρρυνθούν (οι Παλαιστίνιοι) να μεταναστεύσουν οικειοθελώς» επειδή «δύο εκατομμύρια άνθρωποι (στη Λωρίδα της Γάζας) ξυπνούν κάθε μέρα με την επιθυμία να καταστρέψουν το κράτος του Ισραήλ», αναφέρει η ιστοσελίδα.

Η υπουργός Πληροφοριών του Λικούντ Γκίλα Γκαμλιέλ δήλωσε ότι «η εθελοντική μετανάστευση (από τη Λωρίδα της Γάζας) είναι το καλύτερο και πιο ρεαλιστικό πρόγραμμα» που μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως μετά το τέλος του πολέμου με τη Χαμάς, σύμφωνα με τους Times of Israel.

«Στο τέλος του πολέμου, η κυβέρνηση της Χαμάς θα καταρρεύσει. Δεν υπάρχει δημοτική κυβέρνηση εκεί, ο άμαχος πληθυσμός θα εξαρτάται πλήρως από την ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν θα υπάρχει δουλειά, και 60 τοις εκατό της γεωργικής γης ( στη Λωρίδα) της Γάζας θα μετατραπεί σε ζώνες ασφαλείας», ανακοίνωσε ο Γκαμλιέλ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της Κνεσέτ την Τρίτη για τις μεταπολεμικές προοπτικές της Γάζας.

2 20

Ο Υπουργός Πληροφοριών εκτίμησε ότι ο έλεγχος στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα μπορούσε να μεταβιβαστεί στην Παλαιστινιακή Αρχή και οι κάτοικοι αυτού του ημι-θύλακα δεν θα μπορούσαν να μείνουν στη θέση τους επειδή θα μάθαιναν να μισούν το Ισραήλ εκεί, και επομένως περαιτέρω επιθέσεις κατά του εβραϊκού κράτους θα ήταν μόνο θέμα χρόνου. «Ο κόσμος θα πρέπει να υποστηρίξει την ανθρωπιστική μετανάστευση (από τη Λωρίδα της Γάζας) γιατί είναι η μόνη λύση που ξέρω», είπε ο Γκαμλιέλ, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Οι Times of Israel ανέφεραν επίσης ότι το θέμα της επανεγκατάστασης Παλαιστινίων θα είναι ένα από τα κύρια θέματα της κυβερνητικής συνεδρίασης.

Το κείμενο για την «εθελοντική επανεγκατάσταση» από τη Λωρίδα της Γάζας και τις «συνομιλίες με το Κονγκό» για το θέμα αυτό σχολιάστηκε λίγο μετά τη δημοσίευσή του από εκπρόσωπο των ισραηλινών αρχών, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν διεξάγει διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες σχετικά με την παραδοχή των Παλαιστινίων, γιατί «Καμία χώρα δεν θα δεχτεί 2 εκατομμύρια, 1 εκατομμύριο ή 100 χιλιάδες ή 5 χιλιάδες». εκτοπισθέντων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας καταδίκασε τους ακροδεξιούς υπουργούς ότι «καλούν προκλητικά» τους Παλαιστίνιους να μεταναστεύσουν και κάλεσε το εβραϊκό κράτος «να απόσχει από παρόμοιες προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες είναι ανεύθυνες και οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης».

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε σε δήλωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν τις δηλώσεις των δύο Ισραηλινών υπουργών που υποστηρίζουν τη μετεγκατάσταση Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας επειδή «αυτή η ρητορική είναι εμπρηστική και ανεύθυνη».

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ