Οι Βόσνιοι κατηγορούν τον πρόεδρο της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα για «απόπειρα υφέρπουσας απόσχισης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) του Βόσνιου Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς αντέδρασε σήμερα στην ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ , ότι θα υιοθετήσει νόμο που αφαιρεί την αρμοδιότητα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Β-Ε στο έδαφος της Σέρπσκα, με την εκτίμηση ότι, όπως δήλωσαν, πρόκειται για νέα επίθεση στη συνταγματική ορθή τάξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Το SDA αναφέρει ότι οι συνεχείς επιθέσεις κατά του κράτους και της δικαιοδοσίας του, και ιδιαίτερα η επίθεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε,  από τον Ντόντικ είναι «μια απόπειρα υφέρπουσας απόσχισης», όπως υποστηρίζουν.

«Αυτό πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για τον εφησυχασμό του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης (PIC) και του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου (OHR). Δεν αποτελεί άλλοθι για τους διεθνείς αξιωματούχους ότι ο Ντόντικ θα δημιουργήσει προβλήματα εάν δεν τηρηθεί η εκβιαστική πολιτική του «τσαμπουκά»», ανέφερε το SDA και πρόσθεσε:

“Τα προβλήματα θα είναι πολύ μεγαλύτερα εάν ο Ντόντικ δεν σταματήσει να καταρρίψει την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η σιωπή των διεθνών αξιωματούχων, καθώς και των κομμάτων της Τρόικας, των οποίων η αδυναμία να αντιταχθεί στην πολιτική του Ντόντικ γίνεται επικίνδυνη για τη χώρα,  αυτό είναι ανησυχητικό», ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης του Σαράγεβο.

Ο Ντόντικ ανακοίνωσε χθες ότι «η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα θα περάσει τον εκλογικό της νόμο, ο οποίος προβλέπει τη συνταγματική τοποθέτηση και ο οποίος θα προβλέπει ότι η εκλογική επιτροπή της Δημοκρατίας Σέρπσκα θα διεξάγει δημοτικές και δημοκρατικές εκλογές».

«Θα επιστρέψουμε την εξουσία που μας ανήκει», είπε ο Ντόντικ μετά τη συνάντηση με τους προέδρους των κομμάτων του συνασπισμού και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών συλλόγων στην Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Σέρπσκα.

Politika

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ