Βρετανος Πρωθυπουργός 31-12-1963: Και να εισβάλουν οι Τούρκοι δεν έχουμε πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Το σημερινό μου άρθρο είναι ένα συνοπτικό συμπλήρωμα στο άρθρο μου στην Σημερινή 26 Δεκεμβρίου 2023, «Αιματηρά Χριστούγεννα 1963: Το πρώτο πραξικόπημα για διάλυση της ΚΔ για τα σχιζοφρενικά «δύο κράτη»».

Μετά λοιπόν την οδηγία, που έτρεξε να δώσει στις 31.12.1963 ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός Sir Alec Douglas-Home στον τότε Υπουργό Κοινοπολιτειακών Σχέσεων Duncan Sandys –  που βρέθηκε στην Κύπρο λόγω των εξελίξεων –  (για να πρόσεχε τι έλεγε): «…Δεν έχουμε πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας έστω και αν οι Τούρκοι εισβάλουν και δεν νομίζω ότι με το να μπλοφάρουμε θα μας βοηθήσει…» θυμίζω τι ακολούθησε ταυτόχρονα τόσο εκ μέρους των Βρετανών όσο και των Τούρκων. 

Screenshot 2024 01 06 at 10.02.30 AM

Η οδηγία του Βρετανού Πρωθυπουργού προς τον Υπουργό Κοινοπολιτειακών Σχέσεων να πρόσεχε τι έλεγε γιατί «δεν είχαν πρόθεση να χρησιμοποιούσαν τις δυνάμεις τους έστω και αν η Τουρκία εισέβαλε».

1)Λονδίνο  – Βρετανοί 

2 Constituent States

Τη  πρώτη επίσημη αναφορά του όρου Constituent State τη βρίσκουμε να ξεκίνησε από το  Φόρειν ΄Οφις ημερ. 3 Ιανουαρίου 1964. Όταν μπήκε στα  χαρτιά κατ΄εντολή του τότε Permanent Under-Secretary στο Φόρειν ΄Οφις,  ο οποίος ζήτησε όπως ετοιμαστεί σχέδιο ανασύστασης της Κυπριακής  Δημοκρατίας,  σε δύο constituent states, ένα ελληνικό και ένα τουρκικό.  Σχετική αναφορά  σε  9σελιδο Μεμοραντουμ ημερ. 3.1.1964.  αντίγραφο του οποίου παρέθεσα όπως σήμερα, διαχρονικά σε διάφορα μου άρθρα ,  και στις   27 Αυγούστου 2017 «Οι καταβολές της ρατσιστικής ΔΔΟ».  

https://simerini.sigmalive.com/article/2017/8/26/oi-kataboles-tes-ratsistikes-ddo/ 

Screenshot 2024 01 06 at 10.01.53 AM

Η αναφορά σε δύο “Constituent States” στο  Memorandum 3.1.1964

Screenshot 2024 01 06 at 10.02.03 AM

Ο χάρτης αυτός δημοσιεύθηκε στο βιβλίο του μ. Ελληνοκύπριου κομμουνιστή Εύδωρα Ιωαννίδη με το ψευδώνυμο Δώρος  Άλαστος «Cyprus-What now?» που εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1964. Ο συγγραφέας έγραψε πως η διχοτόμηση και η ομοσπονδία με δύο χωριστά κράτη, με το 38% του κυπριακού εδάφους να δοθεί στους Tούρκους, συζητείτο έντονα για οκτώ χρόνια στο Λονδίνο (Φόρειν ΄Οφις)  1956-1964. Την ομοσπονδία την αποκάλεσε συγκαλυμμένη διχοτόμηση. 

Προβάλω αυτόν τον χάρτη και σε βιβλία μου και σε άρθρα μου γιατί αντικατοπτρίζει ΞΕΚΑΘΑΡΑ.ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Πρέπει να μελετάται από κάθε ερευνητή/ιστορικό/δημοσιογράφο και τον κάθε ένα που ενδιαφέρεται για την αλήθεια σε συνδυασμό α) με την έκθεση Δρ. Νιχάτ Ερίμ 1956, β)  με το βρετανικό έγγραφο  για «δύο συνιστώντα κράτη»  της 3ης Ιανουαρίου 1964  γ) τα σχέδια των Tουρκοκυπρίων για δύο ομόσπονδα κράτη τον Απρίλιο του 1964 και δ) τη γραμμή  Αττίλα του 1974 μέχρι σήμερα. Τόσο με την απαίτηση του Ερσίν Τατάρ και Άγκυρας για «δύο κράτη» όσο και τη συνεχιζόμενη βρετανική επιμονή για λύση Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας με δικούς μας εθελοτυφλούντες συνοδοιπόρους…

Ο χάρτης αποτελεί μια  ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ από τον μ. Ιωαννίδη/Αλαστο, Αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη ιστορική επιβεβαίωση του βρετανο-τουρκικού ρόλου στην τραγωδία της Κύπρου που ξεκίνησε από το 1955/56 μέχρι σήμερα.  Είναι μια  αποστομωτική,  αδιαμφισβήτητη απάντηση στους διάφορους ξερόλες, ενσυνείδητους επιτήδειους ή άσχετους,  που προσπαθούν να αλλάξουν την ιστορία και τις ευθύνες για ξένα συμφέροντα. Και  όσους επικαλούνται « φταίμε και εμείς». Ή να τα ρίξουν όλα  πάνω στους αφελείς Αμερικανούς, γιατί έτσι ενσυνείδητα ή ασυνείδητα προσφέρουν  συγχωροχάρτι στους  ηθικούς αυτουργούς Βρετανούς και Τούρκους…

Ο Εύδωρας Ιωαννίδης μετανάστευσε στη Βρετανία το 1930 και έγινε μέλος του Βρετανικού Κομμουνιστικού Κόμματος το 1932.Έγραψε πολλά βιβλία, δοκίμια, θεατρικά έργα,  αρθρογράφησε σε βρετανικές εφημερίδες και έκανε την αυτοκριτική του για τη συμμετοχή του στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Πέθανε το 1978. ´Ηταν αδελφός του Ιερόθεου Κυκκώτη, μιας άλλης σημαντικής μορφής της κυπριακής ομογένειας στην Αγγλία. Τα βρετανικά έγγραφα χρόνια αργότερα επιβεβαίωσαν τις έγκυρες πληροφορίες του Ε.Ιωαννίδη… Αιωνία του η Μνήμη. 

2) Κύπρος – Τουρκία και Τουρκοκύπριοι 

Τουρκικές προτάσεις για Ομοσπονδία με 37% του εδάφους τουρκικό

Στις 13 Απριλίου, 1964 ο Major-General W.H.A. Bishop (αναπληρωτής ΄Υπ. Αρμοστής στη Λευκωσία) πληροφόρησε το Λονδίνο ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα ετοίμαζε προτάσεις  για τη δημιουργία μιας Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Κύπρου αποτελούμενης από δύο περιφερειακές κυβερνήσεις, μία Ελληνοκυπριακή και μια Τουρκοκυπριακή. Ο Bishop επέκρινε τις τουρκικές προτάσεις αλλά την επομένη το Γραφείο Κοινοπολιτειακών Σχέσεων  τον προειδοποίησε  όπως περιορίσει τις δηλώσεις του προς τον Δρ. Φαζίλ Κουτσιούκ στα σημεία των δηλώσεων του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών… 

« Οποιαδήποτε εισήγηση πως βλέπουμε με αντιπάθεια τις τουρκοκυπριακές ιδέες που αναφέρατε, θα είναι αντίθετες με τη γραμμή που δημόσια πήρε ο υπουργός Εξωτερικών και σχεδόν στα σίγουρα θα πυροδοτήσουν σκληρές αντιδράσεις από την τουρκική κυβέρνηση, τις οποίες θα θέλαμε να αποφύγουμε…» του έγραψαν. 

Στις 15 Ιουνίου 1964 ο Major General W. H. A. Bishop ενημέρωνε το Λονδίνο και πάλι ότι « Η τουρκική κοινοτική συνέλευση εξέδωσε φυλλάδιο με τίτλο «Ομοσπονδία και Κυπριακή Οικονομία», «το οποίο καθορίζει το μερίδιο που ζητούν για ένα κράτος στη Βόρεια Κύπρου με μια διαχωριστική γραμμή από την Γιάλα μέχρι την Αμμόχωστο που καλύπτει το 37% του εδάφους της Κύπρου και ισχυρίζονται ότι μπορούν να αποδείξουν πως μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμο. Το φυλλάδιο βέβαια ήταν γεμάτο από τις συνηθισμένες πολεμικές και συγχυσμένη σκέψη και περιείχε πολύ λίγες αν όχι καθόλου, βάσιμες οικονομικές θέσεις υπέρ μιας ομοσπονδίας»  Το 1974 έκαναν πράξη το σχέδιό τους…   

Τις προτάσεις τους εκείνες οι Τουρκοκύπριοι έδωσαν τότε  και στον μεσολαβητή του ΟΗΕ Δρ. Galo Plazα ο οποίος το 1965 τις απέρριψε. 

 (Βιβλίο Φ.Α. «Από την ΄Ενωση στην Κατοχή» Λευκωσία 1995 –  από την Έκθεση του Μεσολαβητού).  

Screenshot 2024 01 06 at 10.02.40 AM

Screenshot 2024 01 06 at 10.02.50 AM

Ο στόχος  των Τουρκοκυπρίων 1964 ως ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ  στο οποίο αναφέρονται  «Νότιο Κράτος» και  «Βόρειο Κράτος».

Στις 9 Ιουνίου 1965,  βρετανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, προς  Φόρειν΄Οφις : «…οι Τούρκοι πάντοτε το έκαναν ξεκάθαρο ότι η ομοσπονδία ήταν η λύση που προτιμούσαν…» 

Στις 12 Ιανουαρίου 1965 ο Τούρκος πρωθυπουργός Ismet Inonu σε επιστολή του προς τον βρετανό πρωθυπουργό: 

«… η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμάχων στις προτάσεις μας να κατορθώσουμε μια ομοσπονδία στην Κύπρο, θα βοηθήσει πολύ τις πιθανότητες σύντομης λύσης». 

Στις 2 Φεβρουαρίου 1965 σε μνημόνιο που ετοίμασε για τον βρετανό πρωθυπουργό το τμήμα Σχεδιασμού του Φόρειν ΄Οφις : «Εκείνο που οι Τούρκοι ζητούν με την Ομοσπονδία είναι στην κυριολεξία ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ… Η επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης για μια ομόσπονδη λύση (δηλαδή κυριολεκτικά διχοτόμηση) αναμένεται να συνεχιστεί…» 

Μάρτιος 1965: «Η τουρκική κυβέρνηση ακόμα συνεχίζει να σκέφτεται για «ομοσπονδία» με γεωγραφικό διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων…» 

Το 1966, οι Τουρκοκύπριοι προωθώντας ξεχωριστό κράτος,  ξεκίνησαν να εκδίδουν τα δικά τους ξεχωριστά «κυβερνητικά λαχεία». Παράλληλα απαγορευόταν στους Τουρκοκύπριους να αγοράζουν λαχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. (Εφημερίδα «Μάχη»  7 Απριλίου, 1966 με φωτοαντίγραφο.)

Screenshot 2024 01 06 at 10.02.21 AM

Ο χάρτης αυτός που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Σημερινή» στις  4.12.1983, βρέθηκε το 1967 σε εγκαταλελειμμένο τουρκικό σπίτι του χωριού Στρογγυλός της επαρχίας Αμμοχώστου και παραδόθηκε στις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας. Αυτός που δημοσιεύθηκε ήταν φωτοτυπία.

Ομολογία – Βρετανικά δημιουργήματα! 

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1965 το Φόρειν ΄Οφις απάντησε ως εξής στον τότε ΄Υπ. Αρμοστή Sir David Hunt ο οποίος ζήτησε από το Λονδίνο να προβεί σε αντιρρήσεις για λύση ομοσπονδίας εξηγώντας τις επιπτώσεις. «Η δυσκολία είναι πως ομοσπονδία είναι μια λέξη με πολλές ερμηνείες και έχοντας υπόψη ότι η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να τη θεωρεί ως την ιδανικότερη λύση για το κυπριακό πρόβλημα, οι κίνδυνοι να αμαυρώσουμε εμείς την ιδέα, όσο επιδέξια και να το κάνουμε, θα υπερτερεί των πλεονεκτημάτων.. Εκτός τούτου, οι περισσότερες ομοσπονδίες ανά τον κόσμο οι οποίες σήμερα ή στο πρόσφατο παρελθόν αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι δικά μας δημιουργήματα…» 

(Πηγές – Επιπλέον βιβλία  Φ.Α. « Διζωνική vs Δημοκρατία» Λεμεσός 2019 και «TOP SECRET» Θεσσαλονίκη 2004, με έγγραφα από το Βρετανικό Εθνικό Αρχείο.)  

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος 

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 7/1/2024 onisilos.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ