Νικόλας Φαραντούρης: Οι ευρωεκλογές το εφαλτήριο για ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για ολιγωρία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ακρίβειας κάνει λόγο μιλώντας στη «ΜτΚ» ο Νικόλας Φαραντούρης, καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet και Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη. Ο κ. Φαραντούρης μιλά για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και το διακύβευμα της νέας κάλπης και καλεί τους πολίτες να εμπιστευτούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν και τα χρωματιστά τιμολόγια έχουν κάνει ήδη πρεμιέρα πολλοί καταναλωτές είναι χαμένοι στη μετάφραση και τα… χρώματα. Οι τιμές που έχουν ανακοινωθεί, πώς σας φαίνονται; Θεωρείτε ότι το μέτρο θα αποδώσει και τι προτείνει ένας ειδικός στην ενέργεια στους πολίτες;

Δυστυχώς το 2024 κάνει ποδαρικό με πόλεμο στη γειτονιά μας, αλλά και με συνεχώς διογκούμενο κόστος ζωής στη χώρα μας και ανατιμήσεις, τις μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε είδη πρώτης ανάγκης, με την ακρίβεια να μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Για τις αιτίες αλλά και τα ενδεδειγμένα μέτρα αντιμετώπισης, σας παραπέμπω στο βιβλίο μου ήδη απ’ το 2022 «Η Ενεργειακή Κρίση στην Ελλάδα – Η δίνη της ακρίβειας, οι προειδοποιήσεις, οι προτάσεις για έξοδο», στο οποίο προειδοποιώ ότι η έλλειψη ρυθμιστικής παρέμβασης στην αγορά και οι στρεβλώσεις που πυροδοτούν το υψηλό ενεργειακό κόστος, δεν αφορά μόνο τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και το γέμισμα του ρεζερβουάρ, αλλά σύντομα θα καταλήξει στο ράφι στου σούπερ μάρκετ.

Δυστυχώς οι προειδοποιήσεις μας αγνοήθηκαν και οι προτάσεις μας ουδέποτε υιοθετήθηκαν. Θα συνεχίσουμε να είμαστε αρνητικοί πρωταθλητές ακρίβειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 2024; Σίγουρα πάντως τα μπλε, πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί χαρτάκια δεν φαίνεται να έχουν διευκολύνει τους καταναλωτές. Μάλλον έχουν επιτείνει τον γρίφο τα τιμολόγησης.

Ως ΣΥΡΙΖΑ έχετε ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την ακρίβεια. Κάνετε λόγο για αποτυχία. Γιατί; Σε τι διαφέρει η ακρίβεια στην Ελλάδα από εκείνη της Ευρώπης;

Η κριτική μας εστιάζεται στην ολιγωρία ή σκόπιμη καθυστέρηση (οτιδήποτε απ’ τα δύο) στη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία κ.ά. που πήραν απ’ την πρώτη στιγμή γενναία μέτρα για την προσγείωση των τιμών ενέργειας.

Η Γαλλία έβαλε πλαφόν στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, η Ισπανία και η Πορτογαλία αποσύνδεσαν τις υψηλές τιμές (φούσκα) του φυσικού αερίου από την τιμή της κιλοβατώρας, οι περισσότερες χώρες μείωσαν τους έμμεσους φόρους κ.ο.κ. Εμείς όχι. Στην Ελλάδα απλώς ξεκινήσαμε τα επιδόματα, τα οποία είναι μεν καλοδεχούμενα μόνο όμως ως συμπληρωματικά μέτρα άλλων ρυθμιστικών και ελεγκτικών πρωτοβουλιών.

Διαφορετικά το μόνο που πετυχαίνουν χωρίς άλλη παρέμβαση στην αγορά είναι η επιδότηση των υψηλών τιμών και τη αισχροκέρδειας. Αποτέλεσμα: σήμερα η ακρίβεια μαίνεται ανεξέλεγκτή. Επί ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είχε αυξηθεί ούτε ένα λεπτό η τιμή της ενέργειας παρά τις πιέσεις της τρόικας και τη θηλιά των μνημονίων.

H ακρίβεια είναι το αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Υψηλό ενεργειακό κόστος στη χώρα μας (το υψηλότερο στην ΕΕ) και καρτελοποίηση της ελληνικής αγοράς. Προτείναμε απ’ το 2020 συγκεκριμένη δέσμη μέτρων: ρυθμιστικών, δημοσιονομικών, ελεγκτικών βλέποντας το τσουνάμι να έρχεται. Η κυβέρνηση αδιαφόρησε ή σκοπίμως κωλυσιέργησε και έτσι φτάσαμε ως εδώ και στον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην ΕΕ με 7% (τι στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται στο 4%).

Ενόψει των ευρωεκλογών του 2024 ποια θέματα πρέπει να αναδειχτούν και με κριτήριο αυτά να οδηγηθούν οι πολίτες στην κάλπη ώστε να μην είναι και αυτές οι ευρωεκλογές «χαλαρές»;

Ασχολούμαι με την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές πολιτικές 25 χρόνια ως καθηγητής πανεπιστημίου και δικηγόρος σε υποθέσεις ευρωπαϊκού και εμπορικού δικαίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις Βρυξέλλες κυοφορούνται σημαντικές εξελίξεις και ευρύτερες ανακατατάξεις σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αυτό που θέλουμε είναι να διεκδικήσουμε περισσότερα στην Ευρώπη για τη χώρα μας και την κοινωνία.

Οι προτεραιότητες μας έχουν να κάνουν με την ακρίβεια και το κόστος ζωής, το περιβάλλον, τη στέγη, τη στήριξη του αγροτοδιατροφικού τομέα, το δημογραφικό, το μεταναστευτικό και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Θέλουμε να φέρουμε τα προβλήματα της γειτονιάς στο κέντρο λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες και τις Βρυξέλλες κάτω στη γειτονιά. Θέλουμε να διεκδικήσουμε περισσότερα για τις κοινωνίες και όχι για τις πολυεθνικές και τις μεγάλες ομάδες των λόμπι.

Και ασφαλώς θέλουμε μία Ευρώπη της διαφάνειας στη λήψη των αποφάσεων, του κράτους δικαίου και τη δημοκρατίας, όχι της ακροδεξιάς, της μισαλλοδοξίας και του «πάρτε μία χούφτα ευρώ και διαχειριστείτε μόνοι σας το μεταναστευτικό», όπως μας είπε πρόσφατα η Ουγγαρία του Όρμπαν. Θέλουμε υποχρεωτική αλληλεγγύη με συλλογική ανάληψη της ευθύνης για όλα τα μεγάλα ζητήματα και από τα 27 κράτη-μέλη.

Ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές; Η δεύτερη θέση, δεδομένης της ανόδου του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις; Η πρωτιά όπως έχει τεθεί από την ηγεσία είναι ρεαλιστική στόχευση;

Πολύ ευρύτερος απ’ την δεύτερη απλώς θέση. Θέλουμε οι Ευρωεκλογές να αποτελέσουν εφαλτήριο για ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να μας στηρίξουν. Καλούμε και όσες και όσους δεν μας στήριξαν στο παρελθόν ή δεν ανήκουν στο κόμμα μας ή απλώς έχουν διαφορετική ιδεολογία ή προτίμηση κ.λπ., να στείλουν ακόμη κι αυτοί ένα μήνυμα: ότι δεν μπορεί τούτη η κυβέρνηση να πορεύεται ανεξέλεγκτη.

Καλούμε τους βορειοελλαδίτες να θυμηθούν τις προεκλογικές υποσχέσεις και τις μεταλογικές πράξεις, για την οριζόντια φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματικών και αυτοαπασχολούμενων, για την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, για τις ελλείψεις στην υγεία, για την εμπορευματοποίηση της παιδείας, για την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα, για την εγκατάλειψη της υπαίθρου και την περιφέρειας. Και να στείλουν το μήνυμά τους.

Στο δρόμο προς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχετε σε εκδηλώσεις, μιλάτε με τον κόσμο. Τι μηνύματα λαμβάνετε και τι προσδοκάτε από το επικείμενο Συνέδριο του Φλεβάρη;

Συζητάμε, ακούμε, προτείνουμε, μοιραζόμαστε τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας με τον κόσμο. Την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθώ την Δυτική Μακεδονία για συζητήσεις με φορείς και κόσμο γύρω απ’ την ακρίβεια, την ενέργεια και το μέλλον της περιοχής. Και στη συνέχεια θα επισκεφθώ και τις υπόλοιπες περιοχές της Βόρειας Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα στελέχη μας.

Ο κόσμος ζητά δράσεις και εξωστρέφεια. Προτάσεις και λύσεις. Όραμα και ελπίδα. Κι εμείς δεν χρειάζεται να χαϊδεύουμε αυτιά για να γίνουμε αρεστοί, ούτε να υποσχόμαστε ανέφικτα πράγματα. Είμαστε εδώ για να δώσουμε ελπίδα με μία ρεαλιστική δέσμη προτάσεων και μέτρων, ώστε να μην ευημερούν μία χούφτα μεγαλοσχήμονες και να επιβιώνουν απλώς όλοι οι υπόλοιποι.

Έχουμε και την τεχνοκρατική επάρκεια και την πολιτική βούληση για καλύτερη διαχείριση της ακρίβειας, του ενεργειακού κόστους, του στεγαστικού προβλήματος, της ανεργίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της μικρομεσαία επιχειρηματικότητας. Κι αυτά τα μεταφέρουμε από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα και ασφαλώς και κατά προτεραιότητα στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία και τη Θράκη. Στηρίξτε μας!

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 06/07.01.2024

ΔΗΜΟΦΙΛΗ