Σφυροκόπημα των Ισραηλινών σε Ράφα και Χαν Γιουνίς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από το κακό στο χειρότερο η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς να εισέρχεται σε νέα φάση, καθώς οι Ισραηλινοί, έχοντας καταστρέψει τις στρατιωτικές υποδομές της ισλαμικής παραστρατιωτικής οργάνωσης στην Τζαμπαλίγια, στα βόρεια της Γάζας, πλέον «σφυροκοπούν» αλύπητα τη Ράφα και τη Χαν Γιουνίς στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου.

Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού διεξάγονται και επίσημα στην κεντρική και νότια Γάζα, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιμένει για συνέχιση του πολέμου μέχρι την τελική νίκη. «Ο πόλεμος δεν πρέπει να σταματήσει, μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους: εξάλειψη της Χαμάς, επιστροφή όλων των ομήρων μας, και την υπόσχεση ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ. Το λέω αυτό και στους εχθρούς και στους φίλους μας», διεμήνυσε εκ νέου σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, εν αναμονή της νέας επίσκεψης του Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ.

^
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF), Ντανιέλ Χαγκάρι, δήλωσε πως «μετά από μια άγρια και αποφασιστική μάχη διαλύσαμε τις στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς στην Τζαμπαλίγια. Η Χαμάς δεν μπορεί πια να δράσει στην περιοχή αυτή με οργανωμένο τρόπο», αναφερόμενος στη μεταφορά του πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στην κεντρική και νότια Γάζα.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται για τέταρτη φορά μέσα στους τελευταίους μήνες τη Μέση Ανατολή, με αφετηρία την Ιορδανία και το Κατάρ, στη συμβολή των οποίων εξακολουθεί να υπολογίζει τόσο για να μην επεκταθεί ο πόλεμος, όσο και για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας στη Γάζα. «Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία είναι προετοιμασμένη να αναλάβει θετικό και παραγωγικό ρόλο στη δουλειά που πρέπει να γίνει την επομένη του πολέμου. Γενικότερα, προσπαθεί να βρει ένα μονοπάτι για βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο Μπλίνκεν, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα.
Ωστόσο, την προσπάθειά του περιπλέκουν οι προθέσεις του Ισραήλ, το αδιέξοδο με τους ομήρους, ο πιο ορατός από ποτέ, πλεόν, κίνδυνος εμπλοκής του Λιβάνου στον πόλεμο και οι κλιμακούμενες επιθέσεις των Χούθι κατά των εμπορικών (κι όχι μόνο) πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Κατάρ: Ο θάνατος του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς επηρεάζει τη διαμεσολάβηση

Στο μεταξύ, σήμερα Κυριακή, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι δήλωσε ότι η δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς σε επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφος (UAV) στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα επηρέασε την ικανότητα της Ντόχας να μεσολαβεί μεταξύ της παλαιστινιακής οργάνωσης και του Ισραήλ.

Ωστόσο, όπως τόνισε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ντόχα, η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για μια νέα εκεχειρία, έπειτα από αυτήν που διαπραγματεύτηκε στα τέλη Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αναφερόμενος στον θάνατο δύο δημοσιογράφων του δικτύου Al Jazeera το πρωί, σε πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ, δήλωσε πως πρόκειται για μια «ασύλληπτη τραγωδία». Πρόσθεσε δε ότι ο μεγάλος αριθμός των «αθώων Παλαιστινίων» που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου είναι επίσης μια τραγωδία.

Το βράδυ της Κυριακής, ο Μπλίνκεν προσγειώθηκε στο Άμπου Ντάμπι, έναν ακόμη σταθμό της νέας αυτής περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, από όπου τη Δευτέρα θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ