Η Γερμανία υπαναχώρησε στο εμπάργκο του Eurofighter Typhoon- αισιοδοξία στην Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Γερμανία υπαναχώρησε στο εμπάργκο των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon κατά της Σαουδικής Αραβίας. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ προέβη σε σχετικές δηλώσεις.

Η παραγγελία της Σαουδικής Αραβίας για 48 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε εμποδιστεί στο εμπάργκο της Γερμανίας. Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία δέχτηκε αντιδράσεις τόσο από τα κράτη μέλη της Κοινοπραξίας Eurofighter όσο και από τον δικό της αμυντικό και αεροπορικό τομέα, έκανε υποχώρησε τελικά στην απόφασή της για το εμπάργκο.

Σύμφωνα με την Μπέρμποκ: «Είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon στη Σαουδική Αραβία» δήλωσε αναφερόμενη στην αλλαγή στάσης της γερμανικής κυβέρνησης.

Τα μέλη του Eurofighter Consortium, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία αντέδρασαν στη Γερμανία λόγω του εμπάργκο στη Σαουδική Αραβία. Η Αγγλία είχε μάλιστα εκφράσει ανεπίσημα την επιλογή να παρακαμφθεί η Γερμανία από το πρόγραμμα στην εν λόγω πώληση.

Οι εργαζόμενοι της Airbus στη Γερμανία είχαν διαμαρτυρηθεί στο εργοστάσιο με το σκεπτικό ότι αυτή η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης έθεσε σε κίνδυνο τις πωλήσεις και κατά συνέπεια την απασχόληση.

1 75

Η Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας διαθέτει σήμερα 71 μαχητικά αεροσκάφη Typhoon. Η Σαουδική Αραβία είχε επίσης ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Rafale ως απάντηση στο εμπάργκο του Typhoon.

Αισιοδοξία για υπαναχώρηση και έναντι της Τουρκίας

Από την άλλη, η Γερμανία συνεχίζει να αντιτίθεται στην πώληση 40 Eurofighter Typhoon, τα οποία η Τουρκία σχεδιάζει να προμηθευτεί από την Αγγλία. Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις για την αντίθεσή της.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια η παραγωγή του Eurofighter Typhoon στη Γερμανία θα ολοκληρωθεί το 2030 με την παράδοση του τελευταίου αεροσκάφους της Τάξης 4 (συμβόλαιο Quadriga, 38 μαχητικά) στη Luftwaffe (Γερμανική Πολεμική Αεροπορία).

Προς το παρόν, υπάρχει ένα κενό δέκα ετών χωρίς παραγγελίες για τη γερμανική στρατιωτική αεροπορική βιομηχανία, καθώς η πρώτη δήλωση επιχειρησιακής ικανότητας αρχικού επιπέδου του μαχητικού επόμενης γενιάς SCAF/FCAS που αναπτύχθηκε σε συνδυασμό με τη Γαλλία και την Ισπανία έχει προγραμματιστεί για το 2040.

Εάν το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας δεν δώσει σύντομα νέα παραγγελία (δηλαδή την έκδοση 5), η Airbus φοβάται το τέλος της κατασκευής στρατιωτικών μαχητικών στη Γερμανία, μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας και γενική παρακμή της αεροπορικής βιομηχανίας.

Για το λόγο αυτόν, η Airbus ζητά μια ζωτικής σημασίας (και επείγουσα) απόφαση για το Eurofighter.

Σε αυτό το κενό, η παραγγελία της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας των 88 συνολικά αεροσκαφών παίζει ρόλο «σωτήριο».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανία αναμένεται να αλλάξει την προοπτική της για την προμήθεια Typhoon της Τουρκίας, σύμφωνα με τουρκική αμυντική πηγή.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ