Ο αμερικανικός στρατός δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί από το Ιράκ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι δεν έχει τρέχοντα σχέδια να αποσύρει περίπου 2.500 στρατιώτες από το Ιράκ, παρά την ανακοίνωση της Βαγδάτης την περασμένη εβδομάδα ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία απομάκρυνσης του στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από τη χώρα.

«Δεν γνωρίζω κανένα σχέδιο (σχεδιασμό απόσυρση). Παραμένουμε πολύ επικεντρωμένοι στην αποστολή να νικήσουμε το ISIL», δήλωσε ο στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ σε ενημέρωση Τύπου.

Ο Ράιντερ δήλωσε επίσης ότι δεν γνώριζε αν η Βαγδάτη είχε ενημερώσει το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σχετικά με την απόφαση να απομακρύνει τον αμερικανικό στρατό και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για οποιεσδήποτε διπλωματικές συζητήσεις σχετικά με το θέμα, αναφέρει το Reuters.

«Η θέση της Βαγδάτης παραμένει αμετάβλητη»

Σημειώνεται ότι ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σια αλ Σουντάνι δήλωσε στις 5 Ιανουαρίου ότι το Ιράκ αποφάσισε να τερματίσει τη στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για το ιρακινό έδαφος, τονίζοντας ότι η θέση της Βαγδάτης παραμένει αμετάβλητη και ότι η απόφαση είναι μη αναστρέψιμη.

Ο Αλ Σουντάνι μίλησε στη Βαγδάτη σε τελετή που σηματοδότησε την τέταρτη επέτειο των θανάτων του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί  και του αναπληρωτή διοικητή των δημοφιλών μονάδων κινητοποίησης του Ιράκ (PMU) Αμπού Μαχντί αλ Μουχάντις τον Ιανουάριο του 2020.

Είπε ότι η ιρακινή κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει μια ημερομηνία για να ξεκινήσει συνομιλίες για το θέμα, σημειώνοντας ότι η επίθεση του 2020 έβγαλε ένα χτύπημα σε όλους τους κανόνες που σχετίζονται με τη σχέση μεταξύ Βαγδάτη και Ουάσινγκτον.

Al Jazeera

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ