Ανοίγει ο δρόμος για ανεξάρτητο κουρδικό κράτος; Ενδιαφέρουσα εξέλιξη στο Ιράκ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ δήλωσε πριν από λίγο στο Reuters: «Θέλουμε μια γρήγορη και τακτική έξοδο των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού (ΗΠΑ) από τα εδάφη μας μέσω διαπραγματεύσεων».

Η δήλωση αυτή αποτελεί την επιβεβαίωση όσων αποκαλύπταμε, αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης του Ιράκ να διώξει από το έδαφος της τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Είναι η πρώτη φορά που τίθεται τέτοιο θέμα από την ανώτατη πολιτική ηγεσία της χώρας και πλέον η κατάσταση περιπλέκεται ανησυχητικά.

Είχαν προηγηθεί απανωτές επιθέσεις κυρίως από σιιτικές πολιτοφύλακες κατά των αμερικανικών βάσεων, ειδικά στα κουρδικά εδάφη, με τραυματισμούς μάλιστα Αμερικανών στρατιωτικών.

Η εξέλιξη αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη στιγμή που το αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν, θέλει διακαώς την παραμονή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στα εδάφη του.

Υπάρχει λοιπόν μεγάλη πιθανότητα η απόσυρση δυναμό από το έδαφος του Ιράκ να εξαιρεί τα Κουρδικά εδάφη. Καταλαβαίνουμε όμως ότι εάν σταθμεύσουν εκεί αμερικανικές δυνάμεις παρά την θέληση της ιρακινής κυβέρνησης, έχουμε μία ντε φάκτο ανεξαρτητοποίηση των Κουρδικών εδαφών με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Γεγονός που θα εξοργίσει κυρίως την Τουρκία…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ