Η αλήθεια για την «προοδευτική» κυβέρνηση Τουσκ στην Πολωνία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Άνεμος δημοκρατικής αλλαγής φυσάει στην Πολωνία!”, “Η Πολωνία επιστρέφει στην Ευρώπη!”, “Νίκησε η δημοκρατία!” ήταν μερικοί μόνο από τους ενθουσιώδεις τίτλους των ελληνικών ΜΜΕ μετά τη νίκη της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης στις πολωνικές εκλογές του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το επίσημο αφήγημα της φιλελέφτ Διεθνούς (το οποίο ακολουθεί πιστά ο ελληνικός Τύπος), το κακό δεξιό “Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης” είχε εγκαθιδρύσει ένα αυταρχικό καθεστώς στην Πολωνία, τσαλαπατώντας όλους τους θεσμούς του κράτους δικαίου, αλλά ευτυχώς ο καλός φιλοευρωπαίος και, πάνω απ’ όλα, φιλελεύθερος Ντόναλντ Τούσκ επέστρεψε στην εξουσία για να σώσει την Πολωνία και να την φέρει ξανά στο δρόμο της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της Ευρώπης. Και ύστερα ξυπνήσαμε…

Το πρώτο πράγμα που φρόντισε να κάνει η νέα φιλελέφτ κυβέρνηση ήταν να αποκτήσει τον έλεγχο της δημόσιας τηλεόρασης. Μέχρι εδώ τίποτε το περίεργο αφού, καλώς ή κακώς, έτσι κάνουν όλες οι κυβερνήσεις στην Πολωνία (και όχι μόνο) από την πτώση του κομμουνισμού και μετά. Όμως, για να μπορέσει η νέα κυβέρνηση να διορίσει φιλική διοίκηση στη δημόσια τηλεόραση χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη δυο ανεξάρτητων αρχών, τα περισσότερα μέλη των οποίων έχουν διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αρά είναι πολύ πιθανό να μπλοκάρουν τις αλλαγές. Έτσι η όλη διαδικασία θέλει χρόνο : αυτό που συνήθως γίνεται είναι να περιμένει η κυβέρνηση να λήξει η θητεία των μελών των ανεξάρτητων αρχών , μετά να βάλει τους δικούς της , να φέρει τα σχετικά νομοσχέδια στη Βουλή και ύστερα να διορίσει ανενόχλητη τη διοίκηση που θέλει στην δημόσια τηλεόραση (πχ πήρε πάνω από ένα χρόνο στη δεξιά κυβέρνηση του “Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης” για να μπορέσει να ελέγξει απόλυτα τη δημόσια τηλεόραση ). Όμως, ο “φιλελεύθερος” Ντόναλντ Τούσκ (αυτός ντε που θα αποκαθιστούσε το “κράτος δικαίου”!) δεν έχασε το χρόνο του με τέτοιες τυπικότητες. Με διάταγμα απέλυσε στελέχη και δημοσιογράφους της προηγούμενης διοίκησης, έριξε μαύρο στο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό και με μια πρωτοφανή κίνηση διέταξε την αστυνομία να εισβάλει στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης για να απομακρύνει τους απολυμένους. Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το διεθνές φιλελεφτεράτο που τόσο ανησυχούσαν για το μέλλον της δημοκρατίας στην Πολωνία όταν η προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση έλεγχε τη δημόσια τηλεόραση, τώρα χειροκροτούν τους φιλοευρωπαίους που κάνουν το ίδιο και με σαφώς πιο αυταρχικά και βίαια μέσα.

Η δεύτερη κίνηση της κυβέρνησης Τουσκ ήταν να πάρει τον έλεγχο της Δικαιοσύνης . Αμέσως διόρισε δικούς της βουλευτές στην ανεξάρτητη αρχή που επιβλέπει τους δικαστές. Να θυμίσουμε εδώ πως όταν το “Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης” έκανε ακριβώς το ίδιο, η ΕΕ εξέφραζε την βαθιά ανησυχία της και μάλιστα μπλόκαρε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις προς την Πολωνία. Τώρα οι Ευρωκράτες σφυρίζουν αδιάφορα και ετοιμάζονται να εγκρίνουν το ξεπάγωμα των χρηματοδοτήσεων αφού, όπως λένε, η κυβέρνηση Τούσκ προχωράει στην… “αποκατάσταση του κράτους δικαίου”. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι η σύλληψη του πρώην δεξιού υπουργού Μάριους Καμίνσκι. Στην προηγούμενη θητεία του Τουσκ , ο Καμίνσκι είχε καταδικαστεί για κατάχρηση εξουσίας για μια υπόθεση του 2007. Το 2015 ο νέος δεξιός πρόεδρος του έδωσε χάρη και τώρα που επανήλθε στην εξουσία ο Τούσκ ξανάρχισε η δίωξη του Καμίνσκι και μάλιστα τον συνέλαβαν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο όπου είχε πάει για να ενημερώσει τον Πρόεδρο για την υπόθεσή του. Σήμερα ο Καμίνσκι ανακοίνωσε ότι ξεκινάει απεργία πείνας.

Όχι, στην Πολωνία δεν έχουμε μια μάχη του Φωτός (βλέπε Τουσκ) εναντίον του Σκότους (βλέπε εθνικιστές δεξιοί), δεν έχουμε μια μάχη των ηρωϊκών υπερασπιστών της φιλελεύθερης δημοκρατίας εναντίον αυτών που θέλουν να την καταλύσουν, όπως θέλουν να μας πείσουν τα καθεστωτικά παπαγαλάκια. Έχουμε δυο παρατάξεις, οι οποίες κάθε φορά που αναλαμβάνουν την εξουσία προσπαθούν να ελέγξουν τη κρατική μηχανή.

Επειδή όμως η προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας ήταν ευρωσκεπτικιστική και εναντίον της μαζικής μετανάστευσης, η ΕΕ και οι φιλελέφτ ελιτ φρόντισαν να τη δαιμονοποιήσουν και να την παρουσιάσουν σαν να είναι έτοιμη να εγκαθιδρύσει δικτατορικό καθεστώς στην χώρα . Τώρα που τα δικά τους παιδιά κάνουν τα ίδια και χειρότερα, και μάλιστα με σαφώς μεγαλύτερη περιφρόνηση προς το Σύνταγμα και τους νόμους, όχι μόνο δεν αντιδρούν αλλά χαιρετίζουν όλες αυτές τις κινήσεις σαν “νίκη της δημοκρατίας” και σαν “αποκατάσταση του κράτους δικαίου”. H υποκρισία, η ξεδιαντροπιά και τα διπλά standards των φιλελέφτ ελίτ κάθε χρόνο πιάνουν και νέο πάτο!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ