ΗΠΑ και Βρετανια βομβάρδισαν στόχους στην Υεμενη για να διασφαλίσουν την “ελευθερία ναυσιπλοΐας και την ελεύθερη ροή του εμπορίου”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όσο και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ, σε ένα σαφές μήνυμα κατά των επιθέσεων της ανταρτικής ομάδας σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, που αποτελεί κρίσιμο μέρος του εμπορίου μεταξύ Δύσης και Ανατολής, δήλωσαν ότι τα πλήγματα στους Χούθι ήταν για να διασφαλίσουν την «ελευθερία ναυσιπλοΐας και την ελεύθερη ροή του εμπορίου» και να προστατεύσουν τη στρατιωτική, την πολιτική ναυτιλία και τους εταίρους στην περιοχή.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κίνηση είχε σκοπό να δείξει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους «δεν θα ανεχθούν» τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων της υποστηριζόμενης από το Ιράν ανταρτικής ομάδας στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες απείλησαν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και έθεσαν σε κίνδυνο το προσωπικό των ΗΠΑ και την πολιτική πλοήγηση.

«Σήμερα, υπό την καθοδήγησή μου, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ – μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας- πραγματοποίησαν επιτυχώς πλήγματα εναντίον ορισμένων στόχων στην Υεμένη που χρησιμοποιούνται από τους αντάρτες Χούθι για να θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε μια από τις πιο ζωτικές πλωτές οδούς του κόσμου», είπε ο Μπάιντεν.

«Αυτά τα πλήγματα είναι άμεση απάντηση σε άνευ προηγουμένου επιθέσεις των Χούθι εναντίον διεθνών θαλάσσιων πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα — συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων για πρώτη φορά στην ιστορία», είπε ακόμα.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά από χειρουργικές επιπλοκές, ανέφερε σε δήλωσή του ότι τα πλήγματα στόχευαν σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους cruise, καθώς και δυνατότητες παράκτιων ραντάρ και εναέριας επιτήρησης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ είπε από την πλευρά του ότι τα χτυπήματα ήταν «αναγκαία και αναλογικά».

«Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από τη διεθνή κοινότητα, οι Χούθι συνέχισαν να πραγματοποιούν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε σε δήλωσή του. «Έχουμε λάβει επομένως περιορισμένη, αναγκαία και αναλογική δράση για αυτοάμυνα, στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών… για να υποβαθμίσουμε τις στρατιωτικές δυνατότητες των Χούθι και να προστατεύσουμε την παγκόσμια ναυτιλία», είπε.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπερασπίζεται πάντα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ελεύθερη κυκλοφορία του εμπορίου», επέμεινε στην ανακοίνωσή του ο Σούνακ, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνες» και «αποσταθεροποιητικές» τις επιθέσεις των Χούθι, καθώς προκάλεσαν «μείζον» πρόβλημα σε εμπορική θαλάσσια οδό «ζωτικής σημασίας» και «αύξησαν τις τιμές των πρώτων υλών».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, περισσότερα από 2.000 πλοία αναγκάστηκαν να κάνουν παρακάμψεις χιλιάδων χιλιομέτρων για να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα εξαιτίας των πειρατικών πράξεων των Χούθι που έπληξαν περισσότερες από 50 χώρες.

Ανέφερε επίσης ότι πληρώματα από περισσότερες από 20 χώρες είτε πιάστηκαν όμηροι είτε απειλήθηκαν από την πειρατεία των ανταρτών.

Τα πλήγματα έπληξαν αεροδρόμια και άλλες εγκαταστάσεις σε πόλεις υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούθι, ειδικά στην πρωτεύουσα Σανάα, στην Χοντάιντα, λιμάνι στρατηγικής σημασίας, στη Σαάντα και στην Τάιζ, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους αντάρτες, και αξιωματούχους του κινήματος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Γκραντ Σαπς, τέσσερα μαχητικά Typhoon FGR4 διεξήγαγαν στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων «πλήγματα ακριβείας» εναντίον δυο εγκαταστάσεων των Χούθι.

«Η απειλή κατά των ζωών αθώων και του παγκόσμιου εμπορίου έγινε τόσο μεγάλη που η επιχείρηση αυτή δεν ήταν μόνο απαραίτητη, ήταν καθήκον μας να προστατεύσουμε τα πλοία και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», πρόσθεσε μέσω X (του πρώην Twitter).

Χούθι: «Βάρβαρα χτυπήματα» – «Θα πληρώσουν!»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να πληρώσουν βαρύ τίμημα και να υποστούν όλες τις ολέθριες συνέπειες, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της ανταρτικής ομάδας υπό την ηγεσία των Χούθι στην Υεμένη, Χουσεΐν αλ-Εζί, όπως αναφέρει το CNN, απαντώντας στα στοχευμένα χτυπήματα τόσο από τον αμερικανικό όσο και από τον βρετανικό στρατό.

«Η χώρα μας υποβλήθηκε σε μια μαζική επιθετική επίθεση από αμερικανικά και βρετανικά πλοία, υποβρύχια και πολεμικά αεροσκάφη και η Αμερική και η Βρετανία αναμφίβολα θα πρέπει να προετοιμαστούν να πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα και να υποστούν όλες τις τρομερές συνέπειες αυτής της κατάφωρης επίθεσης», είπε συγκεκριμένα ο al-Ezzi.

Ο Abdul Salam Jahaf, ανώτερο στέλεχος των Χούθι, είπε ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα, είχε ξεκινήσει επιθέσεις αντίποινων σε πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου που είχαν αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Μοχάμεντ Άλι αλ-Χούθι, μέλος τους ανώτατου πολιτικού συμβουλίου των Χούθι, χαρακτήρισε «βάρβαρα» τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα στην Υεμένη.

Εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι, ο Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, κατέστησε σαφές πως θα συνεχίσουν να βάζουν στο στόχαστρο εμπορικά πλοία αν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ, ενώ κατήγγειλε τα «αδικαιολόγητα», κατ’ αυτόν, πλήγματα των αμερικανικών και των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτή την επίθεση εναντίον της Υεμένης, διότι δεν υπάρχει καμιά απειλή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα (…) στόχος (των Χούθι) ήταν και θα παραμείνουν ισραηλινά πλοία και αυτά που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης», υπογράμμισε μέσω X (του πρώην Twitter).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ