Η έρευνα για τα “φιλανθρωπικά” ιδρύματα της Εκκλησίας στην Ιρλανδία που απέδειξε πως δεκάδες χιλιάδες ανύπαντρες μητέρες και τα μωρά τους έζησαν εφιαλτικές στιγμές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Κόλαση υπάρχει μονάχα για τους ζωντανούς”:Σαν σήμερα πριν απο τρία χρόνια,12 Ιανουαρίου 2021, δημοσιεύεται το τελικό πόρισμα έρευνας για “φιλανθρωπικά” ιδρύματα της Εκκλησίας στην Ιρλανδία που αποδεικνύει πως δεκάδες χιλιάδες ανύπαντρες μητέρες και τα μωρά τους έζησαν εφιαλτικές στιγμές σε κάτεργα της Καθολικής Εκκλησίας και των Ιρλανδικών κρατικών αρχών.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από αποκάλυψη το 2014 σχετικά με το γεγονός ότι δεν υπήρχαν αρχεία ταφής για σχεδόν 800 παιδιά, τα οποία πέθαναν σε ενα οικοτροφείο που διοικούνταν από τις καλόγριες. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως μια υπόγεια δομή, χωρισμένη σε 20 θαλάμους και γεμάτη με ανθρώπινα οστά.

12 Ιανουαρίου 2021, δημοσιεύτηκε το τελικό πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής, η πολυαναμενόμενη έκθεσή της, (έκτασης 2.865 σελίδων) για την ντροπιαστική κακομεταχείριση τόσων ανθρώπων απο αυτούς τους μηχανισμούς για μεγάλο μέρος του 20ου αιώνα.

H έρευνα κάλυψε 18 ιδρύματα της Εκκλησίας, όπου για πολλές δεκαετίες νέες έγκυες, θύματα βιασμού η ενδοοικογενειακής βίας και τα μωρά τους, “κρύβονταν” απο την κοινωνία και ζούσαν σε άθλιες συνθήκες. Η έρευνα διαπίστωσε κακοποιήσεις, στερήσεις, συγκλονιστικά επίπεδα βρεφικής θνησιμότητας, ένα έγκλημα που δεν το χωράει ο νούς.

9000 παιδιά πέθαναν στα κάτεργα της Kαθολικής Εκκλησίας, που λειτουργούσαν με την συνεργασία και κρατικών αρχών. Το 1943, σε ένα μόνο ίδρυμα, το ποσοστό θνησιμότητας (για μωρά που πέθαιναν πριν τα πρώτα τους γενέθλια) ήταν 75%.
Μωρά αρπάχτηκαν απο τις μητέρες τους και στάλθηκαν για υιοθεσία ενω σε άλλα χορηγήθηκαν φάρμακα χωρίς συγκατάθεση.

Για χρόνια, η αστική εξουσία συνεργάστηκε με την Καθολική Εκκλησία για αυτήν την επιχείρηση καταστολής και ελέγχου των φτωχών και συγκεκριμένα των φτωχών γυναικών-που έπαιζαν πάντα σημαντικό ρόλο στους εργατικούς/λαικούς αγώνες-με την τρομοκρατία και εγκλεισμό σε τέτοια κάτεργα για όσες “παρέκλιναν”απο “θρησκευτικά” πρότυπα.
Γυναίκες που επέζησαν κατέθεσαν ότι αντιμετωπίζονταν ως “παιδιά του Σατανά”(έτσι τις αποκαλούσαν). Έγκλειστες χρησιμοποιήθηκαν και ως τζάμπα εργατικό δυναμικό.
Με αυτές (και άλλες) μεθόδους παπάδες και αστοί εκμεταλλεύονταν τις φτωχές γυναίκες, τρομοκρατούσαν συνολικά τους φτωχούς, πρόβαλλαν “θρησκευτικές αξίες” και την “ηθικη” τους για να δικαιολογούν το σάπιο κοινωνικό σύστημα.

Μετά τις αποκαλύψεις δήλωσαν “συγκλονισμένοι” και η Ιρλανδική Καθολική Εκκλησία ζήτησε..συγνώμη.

Είναι άλλη μια μαύρη σελίδα στην ιστορία των εγκλημάτων Εκκλησιαστικών μηχανισμών, στην συγκεκριμένη περίπτωση της Καθολικής Εκκλησίας.

Πηγές: France24, Irish Catholic Church apologises to victims of church-run homes, BBC, Irish mother and baby homes: Timeline of controversy, Guardian, Irish church and state apologise for callous mother and baby homes, ΕφΣυν, Τρομακτικό σκάνδαλο κακοποίησης στην Ιρλανδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ