Νταβός: Στην ατζέντα η ουκρανική φόρμουλα ειρήνης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Κυριακή, στο πλαίσιο των εγκαινίων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, πραγματοποιήθηκε συνάντηση συμβούλων εθνικής ασφάλειας στο πλαίσιο των κυβερνήσεων των χωρών που συμμετέχουν στο φόρουμ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε η «φόρμουλα ειρήνης» που πρότεινε η Ουκρανία, η οποία σχεδιάστηκε για να τερματίσει τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελάνσκι, ο οποίος πρόκειται να μιλήσει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός στο τέλος της εβδομάδας, δεν παρευρέθηκε στην πρώτη πρωινή συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν 81 εκπρόσωποι χωρών και διεθνών οργανισμών.

Στις διαπραγματεύσεις της Κυριακής, ο Ζελένσκι εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, Αντρίι Γέρμακ. Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν η Ειδική Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για την Οικονομική Ανάκαμψη της Ουκρανίας Πένι Πρίτσκερ, καθώς και ο υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζέιμς Ο’ Μπράιεν.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να μιλήσουν στο WEF, το οποίο ξεκινά επίσημα το απόγευμα της Δευτέρας.

Η Ελβετία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι στόχος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία είναι να αναπτύξουν σε επίπεδο συμβούλων εθνικής ασφάλειας τις αρχές «μιας διαρκούς και δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία». Αυτές οι αρχές, σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για τα επόμενα στάδια της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Αυτή τη φορά, το επίκεντρο του φόρουμ του Νταβός ήταν ο ρόλος του Παγκόσμιου Νότου στις διαπραγματεύσεις για μια φόρμουλα ειρήνης στην Ουκρανία.

Αυτή την εβδομάδα, πολλές χώρες από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, οι οποίες προηγουμένως παρέμεναν σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για αυτό το θέμα, θα εκπροσωπηθούν εκεί.

Στη συνάντηση συμμετείχε, ειδικότερα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Νιγηρίας Nuhu Ribadu. Ο Αντρίι Γέρμακ είπε ότι στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι 18 ασιατικών χωρών, 12 αφρικανικών χωρών και 6 χωρών της Νότιας Αμερικής.

«Οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου συμμετέχουν ολοένα και περισσότερο στο έργο μας», σημείωσε ο επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας.

voa

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ